Коронавірусна інфекція: як підготувати приміщення для ізоляції для інфікованої особи, рекомендації Ліонського офісу ВООЗ

5 березня 2020 о 14:51
2024

Актуальність

Респіраторні інфекції, до яких відноситься й інфекція, викликана вірусом 2019-nCoV, мають повітряно-крапельну передачу, що спричиняє швидке поширення серед населення. Небезпека коронавірусної інфекції полягає в тому, що у частини інфікованих коронавірусом людей виникає таке ускладнення, як тяжкий гострий респіраторний синдром, який може призвести до смерті. Аби запобігти швидкому поширенню, може бути доцільною швидка ізоляція інфікованих. І, як радять фахівці ВООЗ, для цього не завжди необхідні спеціалізовані заклади. Розроблені рекомендації та вимоги щодо неспеціалізованих приміщень можуть з високою мірою безпеки та ефективності запобігти розповсюдженню інфекції серед населення. Основні правила та вимоги щодо неспеціалізованих приміщень наведені нижче:

  • окреме приміщення має бути обладнаним туалетом та дверима з поворотним механізмом для швидкого зачинення;
  • враховуючи, що коронавірус швидко гине при температурі ≤56 0С, при 4 0С зберігає резистентність до 3 тиж, користуватися автономними та центральними кондиціонерами не рекомендовано;
  • необхідно провітрювати приміщення через відчинені вікна, які за можливістю не мають виходити на тротуари та місця імовірного скупчення людей;
  • усі поверхні у приміщенні слід очищати дезінфікуючими розчинами широкого спектру дії з доведеною противірусною активністю.

Крім того, важливо створити обмеження для переміщення інфікованих поза зоною ізоляції без необхідності та обмежити контакт з немедичним персоналом. Відвідування ізольованих пацієнтів звести до мінімуму з обов’язковим використанням масок із фільтрами, здатними затримувати інфіковану біологічну рідину: 1P100/FFP3, P99/FFP2, N95.

Висновки

Таким чином, у разі підвищеної епідеміологічної загрози можна ефективно організувати додаткові приміщення для ізоляції інфікованих та протистояти розповсюдженню коронавірусної інфекції.

  • The Grand Lyon, The Merieux Foundation, WHO Lyon Office (2020) Hospital infection control guidance for Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS).
  • https://www.who.int/ihr/lyon/surveillance/infectioncontrol/en/

Юлія Жарікова