Ліки від гепатиту С направлено в регіони

26 лютого 2020 о 18:02
788

У регіонах протягом грудня–лютого триває доставка однієї з найбільших за останні роки партій препаратів для хворих на вірусний гепатит C, закуплених державним коштом. Близько 6000 пацієнтів із вірусним гепатитом C зможуть пройти курс лікування безкоштовно.

Закуплені препарати — новітні ліки прямої дії, що відповідають рекомендаціям ВООЗ та Європейської асоціації з вивчення хвороб печінки стосовно лікування гепатиту C. Курс такого лікування розраховано на три місяці.

Препарати софосбувір/даклатасвір та софосбувір/велпатасвір універсальні, діють одразу на всі генотипи вірусу гепатиту C. Організм краще та оперативніше реагує на терапію.

Ефективність курсу лікування перевищує 90%.

Які ліки розвозять у регіони

Протягом грудня–лютого в регіони розвозять такі ліки:

  • Ледвір (софосбувір/ледіпасвір) для лікування 1882 пацієнтів (наказ МОЗ України від 15.01.2020 р. № 79).
  • Майхеп ALL (софосбувір/велпатасвір) для лікування 1371 пацієнта (наказ МОЗ України від 15.01.2020 р. № 79 та наказ МОЗ України від 07.02.2020 р. № 280).
  • Вільвіо (омбітасвір/паритапревір/ритонавір) у комбінації з препаратом Вірелакір (дасабувір) для лікування 710 пацієнтів, які мають ниркову недостатність чи попередній неуспішний досвід лікування препаратами прямої противірусної дії (наказ МОЗ України від 12.02.2020 р. № 280).
  • Майгеп (софосбувір) та Майдекла (даклатасвір) для комплексного курсу лікування гепатиту С для 1947 пацієнтів (наказ МОЗ від 24.12.2019 р. № 2661).

Цьогоріч має бути поставлено ще 3500 курсів препарату софосбувір/ледіпасвір та понад 9600 курсів софосбувіру/даклатасвіру.

Алгоритм дій для пацієнтів із вірусним гепатитом C

Якщо у медзакладі кажуть, що ліків немає, зверніться до головного лікаря для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області.

Обласні департаменти охорони здоров’я зобов’язані інформувати громадськість щодо наявності ліків у медзакладах. Актуальна інформація має бути на офіційних сайтах. Крім того, регіональні департаменти повинні моніторити залишки ліків і вакцин у кожному медзакладі області й за потреби оперативно перерозподіляти їх.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua