Підготовка до другого етапу медичної реформи: Вінничина

26 лютого 2020 о 17:48
639

До контрактування з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) готові понад 94% спеціалізованих медичних закладів Вінниччини. У регіоні автономізовано, зареєстровано в електронній системі охорони здоров’я та підключено до медичних інформаційних систем усі 100% спеціалізованих медичних закладів.

У Вінницькій області 61 медичний заклад, що надає спеціалізовану допомогу, подав заяви до НСЗУ: загальна кількість пропозицій про обслуговування населення за Програмою медичних гарантій у 2020 році за різними групами послуг — 386.

Нарада з НСЗУ

Про це йшлося у Вінниці під час наради з підготовки до укладення договору з НСЗУ в рамках впровадження програми медичних гарантій з 2020 р.
Захід відбувся за участю представників МОЗ,  НСЗУ, проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», власників закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу, керівництва Вінницької обласної державної адміністрації та профільних економічних заступників закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу у регіоні.

Учасників наради було поінформовано про подальші кроки у трансформації фінансування медичної галузі в Україні.

Як повідомив голова Вінницької обласної державної адміністрації Владислав Скальський: «Одне з  найважливіших завдань держави — надання медичної допомоги, аби врятувати життя. Закликаю спеціалізовані медичні заклади укладати договори з НСЗУ та надавати громадянам медичні послуги за Програмою медичних гарантій.

Співпраця з НСЗУ відкриває медичним закладам нові можливості для розвитку. Трансформація системи охорони здоров’я в цілому покликана повернути її обличчям до людей: лікарі отримують гідну оплату праці, пацієнти — якісні послуги.

Лікарні можуть укладати угоди з НСЗУ, якщо вони відповідатимуть певним критеріям — матимуть необхідну матеріально-технічну базу, кваліфіковані кадри, необхідне ліцензування, пройдуть автономізацію  та виберуть відповідні пакети послуг, визначені НСЗУ.

Ми докладаємо якнайбільше зусиль, щоб Програму медичних гарантій було запроваджено на усіх рівнях медичної допомоги. Аби на Вінниччині в інтересах усіх жителів області була сформована найкраща мережа сучасних лікарень.

Рішення приймаємо, зважаючи на аналітику НСЗУ щодо стану медзакладів регіону та прогнозів їх фінансування. У цьому нас консультує Центральний міжрегіональний департамент НСЗУ».

Директор Центрального міжрегіонального департаменту Володимир Пляцек зазначив: «Головне завдання Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ — надавати інформаційну, консультаційну, юридичну підтримку аптечним закладам та закладам охорони здоров’я, партнерам НСЗУ, інформувати пацієнтів, лікарів та керівників закладів про подальшу трансформацію системи охорони здоров’я, а з 2020 р. — максимально сприяти впровадженню в повному обсязі програми медичних гарантій в регіоні.

Стан підготовки в регіоні

Загальна готовність спеціалізованих медичних закладів Вінницької області до контрактування з НСЗУ (за всіма показниками) — понад 94%. У регіоні автономізовано 100% спеціалізованих медичних закладів. Зареєстровано в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) та підключено до медичних інформаційних систем (МІС) — 100%. Комп’ютеризовано — близько 85%. КЕП — кваліфікований цифровий підпис отримали близько 92% медичних працівників, яких буде залучено до виконання договору з НСЗУ.

З початку оголошення прийому пропозицій договорів про обслуговування населення за Програмою медичних гарантій у 2020 році  61 спеціалізований медичний заклад Вінниччини подав до НСЗУ 386 пропозицій про обслуговування населення за Програмою медичних гарантій у 2020 році».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua