Профілактика інфекцій та інфекційний контроль в закладах охорони здоров’я

27 лютого 2020 о 11:04
6348

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє про оприлюднення проєкту Наказу Міністерства охорони здоров’я «Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я», який розроблено з метою запровадження сучасних підходів до профілактики, епідеміологічного нагляду та обліку інфекційних хвороб, пов’язаних із наданням медичної допомоги, та дозволить запровадити удосконалену систему профілактики інфекцій та інфекційного контролю, епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги.

Систематичне дотримання правил надання медичної допомоги у взаємозв’язку із забезпеченням готовності до виникнення спалахів, дозволить запобігти і зменшити поширення збудників інфекцій та відіграватиме важливу роль у стримуванні зростання стійкості до антимікробних препаратів.

Про що документ

Проєктом наказу Міністерства охорони здоров’я України пропонується:

  1. Затвердити Порядок здійснення епідеміологічного нагляду та ведення обліку інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги, що додається.
  2. Затвердити Порядок профілактики інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги, що додається.
  3. Затвердити Порядок проведення гігієни рук в закладах охорони здоров’я та стаціонарних соціально-медичних установах, що додається.
  4. Затвердити Інструкцію з впровадження профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я, що додається.
  5. Затвердити Інструкцію з впровадження покращення гігієни рук в закладах охорони здоров’я та стаціонарних соціально-медичних установах, що додається.
  6. Затвердити Інструкцію з впровадження програми адміністрування антимікробних препаратів в закладах охорони здоров’я, що додається.
  7. Затвердити Типове положення про комісію з інфекційного контролю закладу охорони здоров’я та стаціонарної соціально-медичної установи, що додається.
  8. Державній установі «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» (І. Кузін)  забезпечити:
  • координацію та інформаційно-консультативний супровід закладів і установ охорони здоров’я та закладів громадського здоров’я з організації та впровадження профілактики інфекцій та інфекційного контролю, покращення гігієни рук, епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги і адміністрування антимікробних препаратів;
  • розроблення та функціонування електронної системи для збору, узагальнення та аналізу даних щодо інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги;
  • координацію та інформаційно-консультативний супровід територіальних закладів громадського здоров’я з організації та проведення дозорного епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги;
  • збір, узагальнення, аналіз даних та подання інформації до Міністерства охорони здоров’я України щодо інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги;
  • розроблення рекомендацій щодо планування та організації заходів профілактики і ліквідації спалахів інфекційних хвороб, пов’язаних із наданням медичної допомоги.
  1. Визнати такими, що втратили чинність:
  • наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про організацію профілактики внутрішньолікарняних інфекцій в акушерських стаціонарах» від 10 травня 2007 р. № 234, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 21 червня 2007 р. за № 694/13961;
  • наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про організацію контролю та профілактики післяопераційних гнійно-запальних інфекцій, спричинених мікроорганізмами, резистентними до дії антимікробних препаратів» від 4 квітня 2012 р. № 236, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 6 червня 2012 р. за № 912/21224.
  1. Директорату громадського здоров’я (А. Скіпальський) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
  2. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника міністра В. Ляшка.
  3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Чому це важливо

Проєктом наказу запроваджуються сучасні підходи до профілактики, епідеміологічного нагляду та обліку інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги.

Систематичне дотримання правил надання медичної допомоги у взаємозв’язку із забезпеченням готовності до виникнення спалахів дозволить запобігти і зменшити поширення збудників інфекцій та відіграватиме важливу роль у стримуванні зростання стійкості до антимікробних препаратів.

Проблема, яка потребує розв’язання

Удосконалення порядку епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами, що пов’язані з наданням медичної допомоги.

Суть проєкту акта

Прийняття проєкту наказу дозволить запровадити удосконалену систему профілактики інфекцій та інфекційного контролю, епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги. Проєктом передбачена сучасна система обліку інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги, що надасть можливість звітувати до мережі Європейського Союзу.

Куди надавати пропозиції

Зауваження та пропозиції приймаються Директоратом громадського здоров’я МОЗ України протягом 16 днів з дня оприлюднення у письмовому чи електронному вигляді на адресу: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7.

Міністерство охорони здоров’я України, 01601, Київ, вул. М. Грушевського, 7, тел.: (044) 253-82-66, контактна особа: Ганжа Ірина Миколаївна, e-mail: [email protected]

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua