Підготовка до другого етапу медичної реформи: Житомирщина

26 лютого 2020 о 11:42
635

До контрактування з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) готові понад 90% спеціалізованих медичних закладів Житомирщини, з них 50 вже подали пропозиції про обслуговування за програмою медичних гарантій. На комунальні некомерційні підприємства перетворено 100% спеціалізованих медичних закладів. 

У Житомирській області 50 медичних закладів, що надають спеціалізовану допомогу, подали заяви до НСЗУ: загальна кількість пропозицій про обслуговування населення за програмою медичних гарантій у 2020 році за різними групами послуг — 299.

Нарада у Житомирі

Про це йшлося у Житомирі під час наради з підготовки до укладення договору з НСЗУ в рамках впровадження програми медичних гарантій з 2020 р.

Захід відбувся за участю представників МОЗ України,  НСЗУ, проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», власників закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу, керівництва Житомирської ОДА та профільних економічних заступників закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу у регіоні.

Учасників наради було поінформовано про подальші кроки у трансформації фінансування медичної галузі в Україні.

Коментар Дмитра Коваля

Як зазначив заступник міністра охорони здоров’я України Д. Коваль, з 1 квітня 2020 р. розпочинається другий етап медичної реформи, основний зміст якої — зміна принципу фінансування: «від утримання медичного закладу до закупівлі медичних послуг».

«Ці зміни також передбачають можливість впливу колективу закладу на розмір заробітної плати, а саме через колективний договір, який регулює такі питання, як нормування і оплата праці, форма, система, розмір заробітної плати та інших видів трудових виплат, встановлення режиму роботи, тривалість робочого часу і відпочинку. Саме через НСЗУ заклади зможуть отримувати фінансування, починаючи з другого кварталу», — сказав він.

Д. Коваль наголосив, що перепон, які унеможливлюють контрактування з НСЗУ, на сьогодні немає: «Ми маємо досить таки лояльні критерії контрактування, і здебільшого йдеться не про покращення для пацієнта у цьому контексті, а про роботу лікувального закладу та співпрацю з НСЗУ.

Для пацієнта ж наша мета — покращити досяжність і головне — якість медичної допомоги. Це ключове, що має змінитися до кінця року для людей», — зазначив заступник міністра охорони здоров’я.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua