Коронавірус  2019-nCoV: оперативна інформація на 25.02.2020 року

25 лютого 2020 о 16:25
10581

Cтаном на 25 лютого 2020 р. у світі зареєстровано 80 150 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них  2699 — летальні. Одужали вже 27 695 осіб.

В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID-19 не зафіксовано.

З 20:00 24 лютого 2020 р. у всіх людей, хто приїжджатиме з країн, де зареєстровані випадки захворювання COVID-19, перевірятимуть рівень температури тіла.

Температурний скринінг також буде проводитися для всіх пасажирів в основних аеропортах України та для подорожуючих через пункт пропуску «Тиса» на Закарпатті. Згодом такий самий режим працюватиме і на решті прикордонних пунктів.

Також вчора Бюро ВООЗ в Україні передало  30 наборів реагентів для тестування на COVID-19 до вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України. Набори містять приблизно 3000 реакцій, чого вистачить для дослідження на захворювання понад 950 людей методом полімеразної ланцюгової реакції.

Міжнародні заходи

Відповідно до даних ВООЗ, вірус, який викликає захворювання COVID-19, називається SARS-CoV-2.

Найімовірнішими природними резервуарами для SARS-CoV-2 є кажани, але вважається, що вірус подолав видовий бар’єр для людини від іншої проміжної тварини-господаря. Цими проміжними тваринами-господарями можуть бути домашні, дикі або одомашнені дикі тварини, яких ще не ідентифіковано.

Загалом коронавіруси дуже стабільні в замороженому стані згідно з дослідженнями інших коронавірусів, які показали виживання до двох років при –20 °C. Результати досліджень, проведених на SARS-CoV і MERS-CoV, свідчать, що ці віруси можуть зберігатися на різних поверхнях протягом декількох днів залежно від комбінації параметрів, таких як температура, вологість і світло.

Наприклад, при температурі охолодження (4 °C) MERS-CoV може залишатися життєздатним до 72 год. Сучасні дані про інші штами коронавірусів свідчать, що хоча коронавіруси, мабуть, стабільні при низьких і заморожуючих температурах протягом визначеного періоду, гігієна харчових продуктів і належні методи забезпечення безпеки харчових продуктів можуть запобігти їх передачі через продукти харчування. Зокрема, коронавіруси є термолабільними, що означає, що вони чутливі до нормальної температури приготування (70 °C). Тому зазвичай слід уникати споживання сирих або недоварених продуктів тваринного походження. Із сирим м’ясом, сирим молоком або сирими органами тварин слід поводитися обережно, щоб уникнути перехресного забруднення сирої їжі.

SARS-CoV і MERS-CoV схильні до найбільш застосовуваних  протоколів очищення і дезінфекції, і поки немає ніяких ознак того, що SARS-Cov-2 проявляється по-іншому.

Китай переглянув свої рекомендації щодо класифікації випадків для COVID-19, виключивши класифікацію «клінічно діагностований». Тепер залишаться лише дві класифікації: «підозрювані» та «підтверджені» для всіх областей. Підтверджені випадки будуть зареєстровані лише після лабораторного аналізу.
Саме тому очікується, що деякі повідомлені раніше «клінічно діагностовані» випадки будуть виключені протягом найближчих днів, оскільки проводиться лабораторне тестування, а деякі, як було встановлено, є COVID-19-негативними.

CDC (Centers for Disease Control and Prevention) оприлюднили  тимчасові рекомендації для підприємств та роботодавців щодо реагування на COVID-19:

  • Працівники із симптомами гострих респіраторних захворювань мають повідомити свого керівника та залишатися вдома.
  • Якщо на роботу вийшла людина з гострим респіраторним захворюванням, її слід ізолювати від інших працівників та негайно направити додому.
  • Варто регулярно проводити прибирання на робочому місці: очищати поверхні, стільниці та дверні ручки відповідними засобами для чищення.
  • Працівники мають обробляти руки дезінфекційними спиртовмісними засобами або мити руки з милом не менше 20 с.
  • При плануванні відряджень необхідно дотримуватися рекомендацій.

На сайті Кабінету Міністрів України публіковано розпорядження від 03.02.2020 р. № 93-р «Про заходи щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої короновірусом 2019-nCoV».

Зазначене розпорядження Кабінету Міністрів України:

  • встановлює режим підвищеної готовності для всіх систем цивільного захисту. Це дозволить мобілізувати сили та оцінити існуючі засоби реагування, вчасно поповнити резерв для забезпечення готовності на випадок виникнення епідемії;
  • встановлює тимчасові обмеження та особливі умови для в’їзду в Україні осіб, які перебували у провінції Хубей Китайської Народної Республіки, шляхом їх ізоляції протягом 14 днів у визначені Міністерством охорони здоров’я заклади;
  • затверджує Національний план протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV, на 2020 рік.

МОЗ України до мережі обласних лабораторних центрів та закладів охорони здоров’я були направлені алгоритми дій:

  • лікарів-клініцистів при зверненні особи, яка відповідає визначенню випадку 2019-nCoV, зокрема особливостей ведення пацієнта та дотримання вимог інфекційного контролю;
  • лікарів-епідеміологів при виявленні особи, яка відповідає визначенню випадку 2019-nCoV, зокрема порядку інформування та епідеміологічного розслідування;
  • лабораторного обстеження осіб у вірусологічних лабораторіях, які відповідають визначенню випадку 2019-nCoV для лікарів-вірусологів, зокрема порядку проведення цих досліджень та направлення відібраних зразків;
  • для населення у разі підозри у нього захворювання, викликаного 2019-nCoV, з метою розміщення у громадських місцях.

Нагадаємо, що 5 лютого Центр громадського здоров’я МОЗ України отримав перші тест-системи для виявлення  коронавірусу (2019-nCoV). Це комплект реагентів для проведення досліджень методом полімеразної ланцюгової реакції з метою визначення нового коронавірусу. Комплект складається з набору реагентів, кожен з яких міститься в окремій ємності визначеного об’єму.

Центр громадського здоров’я підготував відповіді на поширені питання про тест-системи:

  • В яких лікарнях будуть діагностувати новий коронавірус?

Тест-система знаходиться у вірусологічній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України. Для дослідження зразки будуть направлятися саме в цю лабораторію.

  • Коли буде результат з лабораторії?

Від моменту отримання зразка лабораторією в середньому необхідно 5–7 год робочого часу для визначення результату.

  • Тепер усіх, хто був у Китаї, будуть діагностувати? Де можна пройти ці тести? Чи можна купити їх самостійно?

Діагностика здійснюватиметься виключно у випадках, що відповідають епідеміологічному і клінічному визначенню хвороби, зазначених у рекомендаціях ВООЗ. Тестування буде проводити вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров’я України. Купити тест-систему для самостійного користування неможливо.

  • Це правда, що її вистачить для перевірки лише 20–30 осіб?

Отримана тест-система та реагенти розраховані на близько 30 досліджень, чого цілком достатньо до моменту отримання чергових реагентів. Також лабораторному діагностуванню на коронавірус підлягають лише випадки, які чітко підпадають під критерії ВООЗ як підозрілі.

  • Як підготуватися до діагностики?

Підготовку пацієнта до діагностики має забезпечити лікар. Усі лікарі отримали настанови та рекомендації ВООЗ щодо ведення пацієнтів із підозрою на нову коронавірусну інфекцію. Також заклади охорони здоров’я отримали методичні рекомендації щодо забору зразків і транспортування до лабораторії.

Найпоширеніші запитання про новий коронавірус читайте тут.

Для профілактики захворювання слід дотримуватис стандартних рекомендацій:

  1. Часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами.
  2. Під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою, уникайте тісного контакту з усіма, хто має лихоманку та кашель.
  3. Якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель та утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередню історію подорожей.
  4. Не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.
  5.  Джерела з актуальною інформацією щодо випадків захворювання, спричинених новим коронавірусом:

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua