Розподілено кошти на наукові дослідження

25 лютого 2020 о 15:34
678

Перелік наукових досліджень та розробок на 2020 рік за кошти Державного бюджету затверджено наказом МОЗ України від  24.02.2020 року №  509. Це — черговий крок до цільового фінансування медичної науки на інноваційні проєкти та ефективного використання коштів платників податків. Конкурсний відбір здійснювався серед закладів та установ, що знаходяться у сфері управління МОЗ України, за рівними для всіх, чесними та прозорими правилами.

Що впливало на оцінку заявок учасників

Розгляд проєктів наукових досліджень та розробок відбувався за новими прозорими правилами. На оцінку заявок учасників впливав науковий доробок керівника роботи за останні 5 років та доброчесність. Враховувалися передусім його наукові статті у виданнях, що індексуються у провідних міжнародних наукометричних базах даних (віднесених до першого, другого, третього і четвертого квартилів (Q1, Q2, Q3, Q4) відповідно до класифікації SCImago Journal and Country Rank або Journal Citation Reports). Перевірка доброчесності щодо опублікованих наукових статей здійснювалася Національною науковою медичною бібліотекою України.

Конкурсна комісія розглядала деперсоналізовані проєкти заявок учасників (без назви установи, прізвища керівника і виконавців). Це забезпечило справедливість та неупередженість конкурсного відбору.

Як розподіляються кошти

Обсяг фінансування наукових досліджень і розробок, які виконуються закладами вищої освіти, закладами післядипломної освіти та науково-дослідними установами МОЗ України, залежить від коефіцієнта ефективності (співвідношення наукової цінності до обсягу фінансування):

  1. Обсяг виділених коштів становить 100% необхідного фінансування, зазначеного у проєктах наукових досліджень і розробок на 2020 рік (окрім проєктів наукових досліджень і розробок, в яких була названа сума більше 5 млн грн), для наукових досліджень і розробок з коефіцієнтом ефективності, що дорівнює 1 та вище.
  2. Обсяг виділених коштів становить 75% обсягу необхідного фінансування, зазначеного у проєктах наукових досліджень і розробок на 2020 рік (окрім проєктів наукових досліджень і розробок, в яких була названа сума більше 5 млн грн), для наукових досліджень і розробок з коефіцієнтом ефективності від 0,5 до 0,99.
  3. Обсяг виділених коштів становить 50% обсягу необхідного фінансування, зазначеного у проєктах наукових досліджень і розробок на 2020 рік (окрім проєктів наукових досліджень і розробок, в яких була названа сума більше 5 млн грн), для наукових досліджень і розробок з коефіцієнтом ефективності від 0,1 до 0,49.
  4. Обсяг виділених коштів становить 25% обсягу необхідного фінансування, зазначеного у проєктах наукових досліджень і розробок на 2020 рік, для наукових досліджень і розробок з коефіцієнтом ефективності нижче 0,1.

Вимоги до закладів/установ, які отримали фінансування з Держбюджету

Заклади/установи мають за результатом проведеного наукового дослідження чи розробки опублікувати не менше однієї статті у виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз даних Web of Science та/або Scopus, та відносяться до першого, другого, третього і четвертого квартилів відповідно до класифікації SCImago Journal and Country Rank або Journal Citation Reports. А якщо фінансування наукового дослідження чи розробки за роки його виконання становить більше 1 млн грн, необхідно опублікувати  не менше однієї статті у виданнях, віднесених до першого, другого, третього квартилів (Q1, Q2, Q3).

У статті має бути зазначено, що це наукове дослідження чи розроблення фінансувалося МОЗ України за кошти Державного бюджету.

Якщо така копія статті не буде надана, керівник наукового дослідження чи розробки не буде допускатися протягом 1 року до участі у конкурсному відборі проєктів. А між МОЗ України та установою/закладом укладається  угода про доопрацювання наукового дослідження чи розробки та опублікування такої статті із зазначенням конкретних термінів без виділення на ці цілі додаткових бюджетних коштів.

Якщо після другого року виконання чи після завершення виконання наукового дослідження чи розробки не буде подана копія статті за результатами проведеної роботи, Міністерство здійснить аудит цієї установи/закладу.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua