Лідери первинної медичної допомоги України поділились своїм досвідом

21 лютого 2020 о 12:22
900

Ця програма спрямована на розбудову центрів передового досвіду. Вона допомогла 15 закладам первинної медичної допомоги (ПМД) посилити управлінські навички керівників, впровадити пацієнторієнтовану модель надання медичної допомоги, покращити якість і сервіс, забезпечити фінансову стійкість та використовувати різні інструменти комунікації для розвитку закладу.

Учасники грантової програми стали флагманами змін у сфері ПМД і почали поширювати кращі практики по всій країні, адже ефективність нової моделі фінансування напряму залежить від трансформації медичних закладів ПМД в успішні організації, які готові та можуть забезпечити кращий сервіс пацієнтам, а медпрацівникам — гідні умови праці.

«Нова система фінансування вже запрацювала на рівні ПМД. Гроші дійсно «пішли за пацієнтом». Умови для роботи сімейних лікарів покращилися, лікарі стали отримувати вищі зарплати. Міністерство охорони здоров’я України  прагне зробити зміни на первинній ланці у 2020 р. помітними для кожної людини, яка звертається за допомогою: не лише шляхом покращення умов закладу чи обладнання, але й результату, який отримує пацієнт, виходячи з кабінету лікаря. Такі ініціативи, як грантова програма проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», сприяють реалізації цього плану Міністерства охорони здоров’я», — зазначив Дмитро Луфер, заступник міністра охорони здоров’я України.

Учасники гранту отримали від Проєкту технічну допомогу та фінансування на суму 500 тис. грн від проєкту для розвитку, вдосконалення інфраструктури та модернізації обладнання. Під час заходу вони розповіли колегам, як вдосконалюватися, впроваджувати інновації та робити внесок у розбудову медичної спільноти України. Зокрема, у рамках Конференції учасники обговорили такі питання:

  • як стати лідером колективу та створити успішну команду для втілення змін;
  • як розвинути пацієнторієнтованість у закладі;
  • як використовувати індикатори якості для фінансової мотивації;
  • як залучити додаткові джерела фінансування (гранти, бізнес) та оптимізувати використання ресурсів;
  • як використовувати інструменти комунікації для ефективної взаємодії з населенням;
  • як підвищити роль медичної сестри у наданні ПМД тощо.

Особливу увагу на заході було присвячено обговоренню питання ефективного управління фінансами у закладі за допомогою електронних інструментів.

За час  грантової програми проєкт USAID Ukraine — USAID Україна «Підтримка реформи охорони здоров’я» підготував 72 тренери з 13 областей, які обмінюються досвідом з іншими закладами «первинки» у кожному окремому регіоні, створюючи потужну спільноту кваліфікованих, мотивованих медичних фахівців, які впевнено реалізовують зміни.

Як саме впроваджувати якісні зміни у закладі ПМД на користь пацієнтів,  ви можете дізнатися, завантаживши посібник, розроблений проєктом USAID Ukraine — USAID Україна «Підтримка реформи охорони здоров’я» на основі матеріалів грантової програми з розбудови центрів передового досвіду: https://bit.ly/2uinnOA

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua