Нова онлайн-терапія депресивних розладів

18 лютого 2020 о 12:31
1305

Когнітивна терапія та майндфулнес-медитація

Згідно зі статистичними даними, депресивні розлади нині посідають друге місце у світі серед захворювань, що є причинами обмеження працездатності населення. Відомо, що навіть слабко виражені чи помірні прояви резидуальних депресивних розладів пов’язані зі значними порушеннями повсякденної звичної активності, вираженою соціальною напруженістю та ризиком несприятливого остаточного прогнозу для цих осіб. Незважаючи на існуючі можливості фармакотерапії препаратами групи антидепресантів, більшість пацієнтів із клінічною депресією, лікування яких супроводжується позитивною відповіддю на призначену терапію, зберігають резидуальні симптоми депресивного стану. Водночас пацієнти з резидуальними проявами депресії, що мають адаптуватися до звичного ритму життя, зазвичай обмежені в можливостях контролю та подолання затяжних наслідків захворювання та остаточного досягнення ремісії.

Згідно з даними нового дослідження групи вчених під керівництвом наукових співробітників Університету Торонто Скарборо (University of Toronto Scarborough), Канада, онлайн-версія комплексного терапевтичного підходу, спрямованого на опрацювання та зменшення остаточних проявів депресивних розладів, може стати додатковою перевагою та формою підтримки для цих пацієнтів. За висновками дослідників, поєднання традиційного підходу лікування з онлайн-версією на основі когнітивної терапії та принципів майндфулнес-медитації може сприяти потенціації результатів лікування та запобігти рецидивам депресивного розладу. Стаття за матеріалами дослідження опублікована у виданні «JAMA Psychiatry» 29 січня 2020 р.

Переваги та недоліки «Mindful Mood Balance»

Обговорюючи актуальність своєї роботи, автори зазначили, що навіть за умов успішного лікування на основному етапі терапії у більшості пацієнтів із депресивними розладами тривалий час зберігаються такі прояви захворювання, як порушення сну, фізіологічної адаптації, енергетичного балансу організму, а також симптоми підвищеної тривожності. Дані клінічних спостережень свідчать про те, що за відсутності підтримувального лікування такі особи з часом мають вищий ризик рецидиву клінічної депресії. Таким чином, пацієнти опиняються в ситуації, за якої їх актуальний клінічний стан вже не є підґрунтям для призначення повторного курсу терапії, але водночас їх ресурси для контролю та подолання тягаря все ще реальних соматичних симптомів є недостатніми.

Цифрова версія когнітивної терапії у поєднанні з майндфулнес-медитацією (Mindful Mood Balance — MMB) це онлайн-адаптація практики медитації усвідомлення з інструментами когнітивної терапії з метою навчання пацієнтів адаптивним способам саморегуляції  емоційних станів. Практика медитації усвідомлення допомагає людині спостерігати, а не автоматично реагувати на будь-які думки, почуття чи відчуття, спрямовуючи їх у напрямку вибору власної реакції зі спектра можливих.  Автори розробки наголошують на тому, що метою терапії пацієнтів із депресивними розладами завжди є розвиток у них навичок, які могли би і по завершенню курсу терапії бути для них опорою та підтримкою в повсякденному житті.

В онлайн-версії цього лікувального підходу використовується той же терапевтичний контент, що і при проведенні особистих сесій із пацієнтом. Однак при цьому особи, що потребують такого підтримувального курсу лікування, можуть уникнути бар’єрів, пов’язаних із додатковими витратами, часом та очікуванням прийому у лікаря, і можуть отримати необхідну допомогу та ефективну підтримку в зручних для них умовах. З метою клінічної апробації представленої програми було проведено клінічне випробування за участю 460 пацієнтів. Результати проведеного дослідження продемонстрували, що поєднання підтримувального онлайн-лікування з базовим курсом терапії пацієнтів із депресивними розладами сприяло суттєвому зменшенню вираженості депресивної та тривожної симптоматики, підвищенню показників досягнення пацієнтами ремісії у перебігу захворювання та якості їх життя порівняно з особами, які отримували лише базисний курс терапії.

Водночас автори винаходу визнали, що навіть позитивні результати застосування представленої розробки поки що не дозволяють уникнути певних недоліків, які супроводжують застосування будь-яких онлайн-версій, пов’язаних із психотерапією. Зокрема, компроміс, який досягається при застосуванні подібних програм, зазвичай пов’язаний із підвищенням показників виходу пацієнтів із терапії порівняно з лікуванням при особистому спілкуванні з терапевтом. Таким чином, певною мірою онлайн-версії терапії ґрунтуються на екстенсивному підході, адже широта можливостей залучення до такого лікування осіб, які його потребують, компенсується вищою частотою виходу їх з терапії. Отже, наступним кроком до удосконалення представленого терапевтичного ресурсу може стати пошук можливих шляхів оптимізації віртуального комплаєнсу.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Segal Z.V., Dimidjian S., Beck A. et al. (2020) Outcomes of online mindfulness-based cognitive therapy for patients with residual depressive symptoms. JAMA Psychiatry, Jan. 29. DOI: 10.1001/jamapsychiatry.2019.4693.
  • University of Toronto (2020) New online therapy for lingering depression symptoms could fill important gap in care: Online therapy for lingering depressive symptoms developed greater access to those in need. ScienceDaily, Feb. 6.

Наталія Савельєва-Кулик