МОЗ України: оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції 2019-nCoV

7 лютого 2020 о 11:53
1145

Станом на 6 лютого 2020 р. у світі зареєстровано 28 274 лабораторно підтверджених випадки нової коронавірусної інфекції, з них 565 — летальні.

Окрім Китаю, випадки захворювання зафіксовані в 24 країнах світу.

В Україні жодного підтвердженого лабораторно випадку нової коронавірусної інфекції не зареєстровано.

Вчора національний координатор з Міжнародних медико-санітарних правил в Японії (ММСП) повідомив, що на борту круїзного лайнера, на якому було зафіксовано спалах  нового коронавірусу, перебувають 25 громадян України. Лайнер здійснює рейс без заходу у порти України.

Раніше влада Гонконгу повідомила про випадок захворювання у пасажира, який перебував на борту лайнера з 20 січня. 25 січня пасажиру  діагностовано 2019-nCoV після висадки у Гонконзі.

З 4 лютого 2020 р. Міністерство охорони здоров’я Японії поставило судно на карантин та проводить лабораторні дослідження у пасажирів та членів екіпажу, які контактували з підтвердженим випадком і мають лихоманку або респіраторні симптоми.

Відібрано зразки у 237 пасажирів і членів екіпажу та проводиться їх дослідження. Наразі отримано результати тестування для 31 зразка, 10 з яких виявилися позитивними на 2019-nCoV.

За інформацією контактної особи ММСП Японії громадян України серед цих 10 пасажирів із підтвердженими випадками захворювання немає.

Міністерство охорони здоров’я Японії переводить пацієнтів із підтвердженою інфекцією нового коронавірусу до діагностичних лікарень в Японії та здійснює протиепідемічні заходи на судні. Інші пасажири і члени екіпажу, у тому числі ті, хто очікує на результати, повинні залишатися на судні щонайменше 14 днів.

Центр громадського здоров’я України направив до відома Державної прикордонної служби України лист з інформацією про зазначену ситуацію з метою координації та злагодженості дій при проведенні відповідних заходів реагування.

ВООЗ опублікувала відповіді на найпоширеніші запитання щодо 2019-nCoV, зокрема:
1. Хто може заразитися цим вірусом?

Люди, які живуть або подорожують у райони, де циркулює вірус 2019-nCoV, можуть піддаватися ризику зараження. На сьогодні 2019-nCoV циркулює в Китаї, де знаходится більшість інфікованих людей. Захворілі з інших країн перебували серед людей, які нещодавно приїхали з Китаю або жили чи працювали в тісному контакті з цими мандрівниками. Медичні працівники, які доглядають за хворими 2019-nCoV, піддаються вищому ризику та повинні захищатися за допомогою відповідних заходів профілактики і контролю інфекцій.

2. У кого вищий ризик отримання тяжкої форми захворювання?

Хоча вірус ще не до кінця вивчений, але на сьогодні відомо, що люди похилого віку, а також із хронічними захворюваннями більш схильні до ризику розвитку тяжких захворювань.

3. Як довго вірус живе на поверхнях?

За попередньою інформацією вірус може виживати на поверхнях лише протягом декількох годин. Прості дезінфікуючі засоби можуть вбити вірус, унеможливлюючи зараження людей.

4. Чи можна заразитися вірусом 2019-nCoV від людини, у якої немає симптомів?

Люди, інфіковані 2019-nCoV, можуть бути заразними до того, як проявляться симптоми. Однак, ґрунтуючись на наявних на цей час даних, саме люди, у яких уже є симптоми захворювання, є переважним джерелом  поширення вірусу.

5. Чи існують на сьогодні специфічні методи лікування?

На сьогодні немає ліків, рекомендованих для профілактики або лікування нового коронавірусу.

Якщо ви хочете захистити себе від зараження новим коронавірусом, вам слід дотримуватися основних правил гігієни, а також уникати за можливістю тісного контакту з усіма, у кого проявляються симптоми респіраторного захворювання, зокрема  кашель і чхання.

Нижченаведені заходи спеціально не рекомендуються як засоби проти 2019 nCoV, оскільки вони неефективні для захисту і можуть бути навіть шкідливими:

  • Прийом вітаміну C.
  • Пиття традиційних трав’яних чаїв.
  • Носіння декількох масок для максимального захисту.
  • Самолікування, перш за все — застосування антибіотиків.

Для недопущення поширення вірусу 2019-nCoV в Україні  було вжито таких заходів:

  • Прийнято наказ про утворення  оперативного штабу щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків захворювань, спричинених новим коронавірусом,  та затвердження рекомендації стосовно дій при виявленні коронавірусної інфекції https://bit.ly/2uGxL2m .
  • Розпочато температурний скринінг пасажирів на прямих рейсах з Китаю в аеропорту Бориспіль. На санітарно-карантинних пунктах в аеропорту Бориспіль посилено команди швидкого реагування і епідеміологів та переведено їх в цілодобовий режим роботи. Також забезпечено чергування бригад швидкої медичної допомоги.
  • Надані рекомендації лікарям, як діяти у разі виявлення випадку 2019-nCoV https://bit.ly/38J2lHf
  • Надані роз’яснення і рекомендації лабораторними центрами МОЗ України.
  • Рекомендовано утриматися від подорожей до Китаю https://bit.ly/2vuyjcb
  • Підготовлено пакет матеріалів для розповсюдження скринінгових анкет на борту літака.

Нагадуємо, що специфічного лікування коронавірусу 2019-nCoV не існує.

Для профілактики захворювання слід дотримуватись стандартних рекомендацій:

  • часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;
  • під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. Уникайте тісного контакту з усіма, хто має лихоманку та кашель;
  • якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель та утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря і повідомте йому попередню історію подорожей;
  • не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Джерела з актуальною інформацією щодо випадків захворювання, спричинених новим коронавірусом:

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua