У Ковелі провели другу трансплантацію серця

6 лютого 2020 о 12:02
600

3 лютого 2020 р. у Ковельській центральній районній лікарні (Ковельське МТМО) було успішно проведено ще одну трансплантацію серця та нирки.

Операцію з пересадки серця провела бригада кардіологів з Київського інституту серця разом із ковельськими медиками, а трансплантацію нирки — місцеві фахівці.

Кілька днів тому до Ковельської лікарні доправили 42-річного чоловіка з геморагічним інсультом. Лікарями були проведені реанімаційні заходи, проте життя пацієнту врятувати не вдалося та було діагностовано смерть головного мозку. Родичі померлого підписали згоду на донорство. Цим рішенням вони допомогли  врятувати два життя.

Серце дісталося 59-річному киянину, який пережив два інфаркти. Врятувати життя пацієнта могла тільки трансплантація. У 2019 р. чоловік став на облік за програмою «Лікування громадян України за кордоном». Йому мали провести операцію у Білорусі, проте клініка відмовила пацієнту у зв’язку з медичними застереженнями.

Окрім серця, того дня ковельські хірурги пересадили й одну нирку. Це вже сьома трансплантація нирки, яку проводять у Ковельській лікарні. Орган пересадили 40-річному ковельчанину, який два роки перебував на гемодіалізі.

«Ми в Ковелі буквально за кілька місяців пересадили два серця, сім нирок, з яких три отримано від донорів посмертно. Окрім того, лише минулого тижня виконали десять складних операцій на нирках пацієнтам, які потребують родинної трансплантації нирки, але у зв’язку з кістами на них не могли розраховувати на пересадку. Ми дали їм такий шанс. У нас зараз в листі очікування уже майже сотня українців. Власне, щодня до нас звертаються люди, органи яких вийшли з ладу, і кажуть, що ми в Ковелі — їхня остання надія. І ми не маємо права їх розчарувати. Тому слідом за серцем і нирками ставимо собі за мету пересаджувати печінку, легені й робити усі ті операції, які виконуються у світових центрах трансплантації», — каже Олег Самчук, головний лікар Ковельського МТМО.

МОЗ України вітає лікарів та їхніх пацієнтів з успішними операціями. Створення широких можливостей для трансплантації в Україні — один із пріоритетів міністерства на найближчий період. Для цього нині створюються всі необхідні умови — змінено законодавство, розраховані тарифи на проведення операцій з трансплантації тощо.

Нагадуємо, що 20 грудня 2019 р. Верховна Рада України проголосувала зміни до Закону «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині», що відтерміновують обов’язкове використання Єдиної державної інформаційної системи трансплантації до 1 січня 2021 р. Це рішення дозволить не блокувати проведення трансплантацій у 2020 р.

18 грудня 2019 р. Кабінет Міністрів України затвердив перелік послуг з трансплантації, які  вже наступного року зможуть надавати лікарні, що є учасниками пілотного проєкту. До пілотного проєкту увійшли 12 закладів, які отримали відповідні ліцензії.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua