Які заходи вживає Україна для запобігання та раннього виявлення онкозахворювань

5 лютого 2020 о 13:23
658

Заходи боротьби проти раку в Україні

З нагоди Всесвітнього дня боротьби проти раку відбулася пресконференція за участю представників МОЗ України. На ній були присутні перший заступник міністра охорони здоров’я України Андрій Семиволос, радник з питань системи охорони здоров’я ВООЗ Еліна Далє, лікар-онколог Національного інституту раку Наталія Чорна, директорка Департаменту замовлення медичних послуг та лікарських засобів Національної служби здоров’я України Альона Горошко.

На пресконференції представлено основні напрями роботи, що допоможуть знизити захворюваність і смертність, пов’язані з онкологічною патологією.

  • Розроблення Стратегії контролю онкологічних захворювань.
  • Державні закупівлі лікарських засобів та медичних виробів.
  • Програма медичних гарантій.

Проєкт Стратегії  контролю онкологічних захворювань планують презентувати найближчим часом на парламентських слуханнях. Стратегія спрямована не лише на допомогу онкохворим, але й на профілактику захворювань.  З 1 квітня 2020 р. запрацює Програма медичних гарантій, де окремо виділені пакети, що підлягають оплаті в рамках її реалізації. До Програми включені обстеження, які допоможуть забезпечити пацієнтам ранню діагностику онкологічних захворювань. На це передбачено 1 млрд грн.

У гарантований пакет безоплатних обстежень входить:

  • мамографія;
  • гістероскопія;
  • езофагогастродуоденоскопія;
  • колоноскопія;
  • цистоскопія;
  • бронхоскопія.

Також до Програми включені пакети «діагностика та хіміотерапевтичне лікування онкологічних захворювань у дорослих та дітей» і «діагностика та радіологічне лікування онкологічних захворювань у дорослих та дітей».

Обсяги видатків на закупівлю хіміотерапевтичних препаратів щорічно збільшуються, а ціни на препарати знижуються, і це дозволяє рухатись до 100% покриття потреби за номенклатурою закупівель. До переліків, за якими здійснюються закупівлі, включаються усі основні хіміотерапевтичні препарати, які зазвичай включені до переліків ВООЗ та Національного переліку.

На 2020 р. заплановано виділення коштів у обсязі, що дозволить забезпечити 100% потребу у препаратах з номенклатури. Остаточний обсяг витрат буде відомий після збору заявок із регіонів (попередньо очікується, що це становитиме понад 2 млрд грн).

Таким чином, 2020 р. може стати першим в історії, коли буде забезпечена 100% потреба у всіх препаратах, включених до переліку закупівель. Для досягнення цієї цілі урядом зроблено ряд кроків, зокрема:

  • При формуванні Державного бюджету Верховною Радою України виділено додатково 3,2 млрд грн, таким чином, загальний бюджет на закупівлю лікарських засобів та медичних виробів у 2020 р. становитиме близько 9,5 млрд грн — це історичний максимум.
  • Суттєво, іноді в рази знижена вартість на препарати, що мають серйозний вплив на бюджет, зокрема, для онкогрупи це такі препарати, як трастузумаб, ритуксимаб.
  • При формуванні переліку препаратів, які будуть закуповуватися, вже використовується такий інструмент, як оцінки медичних технологій, що дозволяє комплексно оцінити не тільки ефективність, але й економічну доцільність тих чи інших препаратів. Саме тому МОЗ бере на себе лише ті забов’язання щодо забезпечення ліками, які може виконати.

Корисна інформація

ВООЗ повідомляє, що від 30 до 50% випадків раку можна запобігти, якщо щорічно проходити профілактичні обстеження.  На початкових стадіях захворювання значно краще піддаються лікуванню.

Існує три етапи ранньої діагностики:

Крок 1: усвідомлення проблеми та кваліфікована медична допомога.

Крок 2: клінічне обстеження, визначення діагнозу та стадії захворювання.

Крок 3: доступ до ефективного лікування, що включає знеболення.

Щоб дізнатися, в якому віці та за якими показаннями слід пройти обстеження, перейдіть за посиланням: https://bit.ly/2Ni1Ag7

Також можна знизити ризики онкологічних захворювань, якщо дотримуватися певних правил. Здоровий спосіб життя знижує ризики на 50%, як зазначає ВООЗ. Детальні рекомендації:  https://bit.ly/2UqX3w7

Найчастіше у жінок усього світу діагностують рак молочної залози. На ранніх стадіях рак молочної залози може не викликати болю чи інших симптомів. Тут ви можете знайти інформацію про рак молочної залози https://bit.ly/3baccbj

Рак легені є другим із найбільш розповсюджених видів раку серед громадян України. Найчастіше рак легені провокують куріння, погана екологія, хронічні захворювання легень і спадковість. Почитати про рак легені можна за посиланням: https://bit.ly/2ujs8XZ

Про поширені види раку та їх симптоми можна прочитати за посиланням: https://bit.ly/396sjoz

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua