Еметогенні ефекти хіміотерапії: кардинальні зміни в лікуванні

31 січня 2020 о 11:29
1555

Актуальність

Базові цитостатичні препарати, які застосовують у разі ряду онкологічних захворювань, мають широкий спектр токсичних реакцій, одним із серйозних проявів яких є еметогенний ефект, який трапляється у 70–80% випадків наслідків хіміотерапії. Подібні ускладнення відзначають і при променевій терапії, особливо у разі захоплення верхніх регіонів абдомінальної ділянки чи при краніоспінальному опроміненні. І незважаючи на успіхи антиеметогенних досліджень, нудота та блювання (як побічні ефекти хіміотерапії) залишаються і досі актуальною проблемою світової медицини.

Доступні схеми антиблювотної терапії не справляються зі своїм першочерговим завданням, і пацієнти зі злоякісними новоутвореннями часто відчувають виснажливу нудоту та блювання до, під час та після хіміотерапії та в період паліативного догляду. Результати досліджень якості життя пацієнтів онкологічного профілю свідчать про те, що більшість з них вважають еметогенні ефекти основними серед небажаних наслідків терапії. Тому дуже актуальним є вирішення цієї проблеми. Одним з таких наукових проривів є використання оланзапіну як додаткового препарату до стандартної схеми протиблювотної терапії.

Методи дослідження

Проведено рандомізоване подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження ІІІ фази J-FORCE, яке включало 710 пацієнтів із 26 госпіталів Японії. Основними критеріями включення були пацієнти зі злоякісними новоутвореннями (виключали осіб з гемопоетичними захворюваннями), які отримували першу лінію терапії цисплатином (≥50 мг/м2 поверхні тіла), віком 20–75 років зі статусом Східної кооперативної онкологічної групи (Eastern Cooperative Oncology Group) 0–2.

Пацієнтів було рандомізовано на дві групи (1:1): в основній групі отримували пероральний оланзапін у дозі 5 мг, у контрольній групі — плацебо протягом 4 днів на додаток до стандартної протиблювотної терапії: апрепітант, палоносетрон і дексаметазон (стандартна схема лікування при високоеметогенній хіміотерапії).

Первинною кінцевою точкою була повна відповідь на терапію, визнана як відсутність блювання та застосування інших лікарських засобів у фазі відстрочених наслідків (24–120 год).

Мета дослідження — оцінка ефективності оланзапіну у дозі 5 мг у поєднанні зі стандартною протиблювотною схемою лікування для профілактики нудоти та блювання після курсу хіміотерапії цисплатином.

Результати

  • Згідно з результатами дослідження, у 95% пацієнтів, які застосовували оланзапін (основна група), не було нудоти або блювання протягом перших 24 год після хіміотерапії порівняно з 89% пацієнтів, які отримували плацебо (р=0,0021).
  • У пізніший період (24–120 год після ініціації оланзапіну) у 79% пацієнтів основної групи і 66% пацієнтів плацебо-групи не було нудоти чи блювання.
  • Частка хворих, які мали виражену денну сонливість, була аналогічною в обох групах. Дослідники відзначають, що зниження частоти денної сонливості може бути пов’язано з тим, що оланзапін застосовували ввечері, у зв’язку з чим пікові концентрації препарату в крові виникали під час сну пацієнтів.
  • Необхідно відзначити, що в дослідженні J-FORCE не проводилося пряме порівняння оланзапіну в дозі 5 і 10 мг. Автори використовували дані іншого дослідження, щоб провести паралель між ефективністю препарату в різних дозах. В одному дослідженні апрепітант був замінений на оланзапін 10 мг у потрійній протиблювотній схемі терапії. Така терапія була асоційована з 97% відповіддю, повна відповідь у дослідженні на 5 мг оланзапіну становила 95%.

Висновок

Результати дослідження J-FORCE можуть змінити клінічні рекомендації Американського товариства медичної онкології (American Society of Clinical Oncology — ASCO), Національної загальної онкологічної мережі (National Comprehensive Cancer Network — NCCN) і Міжнародної асоціації фахівців в галузі симптоматичної терапії злоякісних новоутворень (Multinational Association of Supportive Care in Cancer — MASCC). Так, оланзапін у дозі 5 мг у поєднанні зі стандартною терапевтичною схемою (апрепітант, палоносетрон і дексаметазон) може стати новою стандартною протиблювотною схемою лікування для пацієнтів, які проходять хіміотерапію на основі цисплатину.

  • Hashimoto H., Abe M., Tokuyama O. et al. (2019) Olanzapine 5 mg plus standard antiemetic therapy for the prevention of chemotherapy-induced nausea and vomiting (J-FORCE): a multicentre, randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 3 trial. Lancet Oncol., Dec. 11 (https://doi.org/10.1016/S1470-2045(19)30678-3).

Анна Хиць