Коронавірус 2019-nCoV: оперативна інформація на 30.01.2020 р.

30 січня 2020 о 10:37
4122

Станом на 30 січня 2020 р. у світі зареєстровано 7783 лабораторно підтверджених випадки коронавірусної інфекції 2019-nCoV, 170 з них — летальні.

Окрім Китаю, захворювання зафіксовано у 17 країнах світу.

В Україні жодного підтвердженого лабораторно випадку нової коронавірусної інфекції не зареєстровано.

Сьогодні генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ ) знову скликає Комітет з надзвичайних ситуацій у сфері громадського здоров’я для перегляду оцінки ризику поширення нової коронавірусної інфекції та надання рекомендацій для реагування. Згідно з Міжнародними медико-санітарними правилами, зазначений комітет може рекомендувати країнам закрити авіасполучення з Китаєм. Раніше ВООЗ не  пропонувала обмежувати міжнародне сполучення з країнами, де фіксуватися випадки.

Заходи, яких було вжито в Україні

Для недопущення поширення вірусу 2019-nCoV в Україні  було вжито таких заходів:

– Прийнято наказ про утворення  оперативного штабу щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків захворювань, спричинених новим коронавірусом,  та затвердження рекомендації щодо дій при виявленні коронавірусної інфекції .

– Розпочато температурний скринінг пасажирів на прямих рейсах з Китаю в аеропорту Бориспіль. На санітарно-карантинних пунктах в аеропорту Бориспіль посилено команди швидкого реагування та епідеміологів і переведено їх в цілодобовий режим роботи. Також забезпечено чергування бригад швидкої медичної допомоги.

– Надані рекомендації лікарям, як діяти у разі виявлення випадку 2019-nCoV.

– Надані роз’яснення і рекомендації також лабораторними центрами МОЗ України.

– Рекомендовано утриматися від подорожей до Китаю.

– Підготовлено пакет матеріалів для розповсюдження скринінгових анкет на борту літака.

Лікування і профілактика

Нагадуємо, що специфічного лікування коронавірусу 2019-nCoV не існує.

Для профілактики захворювання слід дотримуватися стандартних рекомендації:

  1. Часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами.
  2. Під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. Уникайте тісного контакту з усіма, хто має лихоманку та кашель.
  3. Якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель та утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередню історію подорожей.
  4. Не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua