Боротьба з туберкульозом та онкологічними хворобами: відбулася міжвідомча нарада

30 січня 2020 о 10:42
1284

27 січня 2020 р. у Житомирській області відбулася міжвідомча нарада за участю представників Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування та Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України. На зустрічі обговорено питання реформи системи протитуберкульозної  медичної допомоги та лікування онкохворих .

У 2019 р. Уряд ухвалив низку  важливих документів щодо якісного реформування системи протитуберкульозної  медичної допомоги.

Затверджено стратегію розвитку

Так, затверджено Державну стратегію розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню на 2020–2023 роки. Вона дозволить запустити комплексну структурну реформу протитуберкульозних закладів. Заклади зможуть брати участь у програмі медичних гарантій.

Коментар Андрія Семиволоса

«Серед основних причин напруженої ситуації з туберкульозом в Україні слід відзначити несвоєчасне виявлення захворювання та діагностики стійкості мікобактерії до протитуберкульозних препаратів. Наша головна мета —  розроблення систем моніторингу хвороби та надання вчасної якісної допомоги тим верствам населення, які в силу обставин не підписали декларацію з лікарем», — зазначив А. Семиволос.

Буде створено фтизіопульмонологічний центр

Реформа передбачає об’єднання протитуберкульозних закладів області в єдиний потужний регіональний фтизіопульмонологічний медичний центр (ФПМЦ).

Такі центри надаватимуть протитуберкульозну медичну допомогу населенню за різними напрямками та здійснюватимуть координацію діяльності заходів протитуберкульозної медичної допомоги населенню в області.

Для регіонального ФПМЦ буде визначений стандартний пакет послуг: діагностика, стаціонарне лікування, координація протитуберкульозних заходів, консультативна допомога. Послуги будуть закуповуватися Національною службою здоров’я України в рамках програми медичних гарантій.

Також представники профільного комітету відвідали Житомирський обласний онкодиспансер. Заклад зараз активно відновлюється і найближчим часом досягне європейського рівня комфорту.

Розробляється стратегія боротьби з онкологічними захворюваннями

МОЗ України працює у напрямку впровадження надсучасного міжнародного досвіду та послуг задля протидії онкологічним захворюванням. Так, у рамках міжвідомчої мультидисциплінарної робочої групи спільно з ВООЗ розробляється Стратегія боротьби з онкологічними захворюваннями. Вона охоплюватиме питання запобігання, діагностики та лікування захворювання, а також питання паліативної допомоги.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua