Новий інструмент для розрахунку вартості медичних послуг

28 січня 2020 о 11:18
8053

В умовах зміни принципів фінансування системи охорони здоров’я медичні заклади та лікарі-ФОП первинної медичної допомоги (ПМД) потребують сучасних методів розрахунку вартості платних послуг. У цьому їм допоможе новий електронний інструмент.

Електронний інструмент «Pay&Care» розробили експерти проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» у рамках програми з підтримки Уряду у впровадженні реформи охорони здоров’я.

Для чого потрібен інструмент «Pay&Care»

Він дозволить надавачам ПМД:

  • розробити тарифи для надання платних послуг;
  • проводити переговори щодо актуалізації колективного договору, зокрема у питанні преміювання персоналу;
  • розробляти та вносити зміни до фінансового плану;
  • проводити переговори із власником закладу щодо статті доходів та видатків.

Як скористатися новим інструментом

Скористатися новим електронним інструментом можуть усі надавачі первинної медичної допомоги, які підписали договір із Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Інструмент можна використовувати для підрахунку вартості послуг в рамках 9 груп, які відповідають переліку в Постанові Кабінету Міністрів України від 17.09.1996 р. № 1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах» (зі змінами).

Інструмент «Pay&Care» простий у використанні, не потребує спеціального програмного забезпечення і має автоматичний розрахунок. Детальніше з інструментом та принципом його роботи можна ознайомитись за посиланням.

Нагадаємо, що з липня 2018 р. запрацював принцип «гроші йдуть за пацієнтом» для первинної ланки. Якщо раніше держава утримувала заклади охорони здоров’я, то тепер оплачує конкретний пакет медичних послуг, наданий пацієнтам у медичному закладі, що має діючий договір із НСЗУ. Фінансове планування та адміністрування в нових умовах відіграє ключову роль у питанні надання якісної медичної допомоги пацієнтам.

Читайте також Умови оплати медичних послуг.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua, healthreform.in.ua