МОЗ України пропонує розширити перелік осіб, які можуть бути усиновлювачами

27 січня 2020 о 11:36
963

На громадське обговорення винесено Проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України «Про внесення змін до Переліку захворювань, за наявності яких особа не може бути усиновлювачем» (далі — проєкт наказу). Проєкт наказу розроблений з метою приведення нормативно-правових актів МОЗ України до міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України та законодавства України, з урахуванням інтересів дитини та виконання рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 28 жовтня 2019 р. по справі № 826/9445/18, яке набрало законної сили 8 грудня 2019 р.

Про що документ

Документом пропонується внести зміни до Переліку захворювань, за наявності яких особа не може бути усиновлювачем, затвердженого наказом МОЗ України від 20 серпня 2008 р. № 479, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 24 жовтня 2008 р. за № 1022/15713, виклавши його у новій редакції.

Обґрунтування

Метою наказу є приведення нормативно-правових актів МОЗ України до міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України та законодавства України, з урахуванням інтересів дитини та виконання рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 28 жовтня 2019 р. по справі № 826/9445/18, яке набрало законної сили 8 грудня 2019 р.

Відповідно до статті 23 Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, держави-учасниці забезпечують права та обов’язки осіб з інвалідністю стосовно опікунства, піклування, опіки, усиновлення дітей чи аналогічних інститутів, якщо такі поняття є в національному законодавстві. Стаття 14 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачає, що користування правами та свободами, визнаними в цій Конвенції, має бути забезпечене без дискримінації за будь-якою ознакою.

Відповідно до статті 14 Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» люди, які живуть з ВІЛ, та особи, які належать до груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, користуються всіма правами та свободами, передбаченими Конституцією та законами України, іншими нормативно-правовими актами України. Дискримінація особи на підставі наявності в неї ВІЛ-інфекції, а також належності людини до груп підвищеного ризику інфікування ВІЛ, забороняється.

Відповідно до статті 2 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», законодавство України ґрунтується на принципі недискримінації, що передбачає незалежно від певних ознак: забезпечення рівності прав і свобод осіб та/або груп осіб; забезпечення рівності перед законом осіб та/або груп осіб; повагу до гідності кожної людини; забезпечення рівних можливостей осіб та/або груп осіб.

Водночас на сьогодні люди з інвалідністю і люди, які живуть з ВІЛ, позбавлені можливості реалізувати своє право на усиновлення дітей. Наказом МОЗ України від 20 серпня 2008 р. № 479, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 24 жовтня 2008 р. за № 1022/15713 затверджений Перелік захворювань, за наявності яких особа не може бути усиновлювачем. Зазначений Перелік є дискримінаційним та не відповідає міжнародним договорам, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, не відповідає Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» та Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2015 р. № 1393 затверджено план дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року, де передбачено необхідність внесення змін до наказу МОЗ України від 20 серпня 2008 р. № 479.

З огляду на вищевикладене, МОЗ України розроблено цей проєкт наказу.

Куди надавати пропозиції

Зауваження та пропозиції просимо надсилати протягом 15 календарних днів до: 8 лютого 2019 р. до МОЗ України за адресою: м. Київ, 01601, вул. Грушевського 7, e-mail: [email protected]; Директорат медичних послуг (Експертна група з питань розвитку медичних послуг) e-mail: [email protected]

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами mox.gov.ua