Підготовка до контрактуваня з НСЗУ: Сумська область

24 січня 2020 о 12:47
1180

У Сумській області автономізовано близько 95% спеціалізованих медичних закладів. З них у Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) зареєстровано понад 93%, підключено до Медичної інформаційної системи (МІС) — 94% медичних закладів,  як повідомляють у Національній службі здоров’я України (НСЗУ).

До контрактування з НСЗУ готові близько 78% медичних закладів, що надають спеціалізовану допомогу в Сумській області.

Про це йшлося у Сумах під час наради з підготовки до укладення договору з НСЗУ в рамках впровадження Програми медичних гарантій на 2020 рік.

У заході взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я (МОЗ),  НСЗУ, проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», власники  закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу, зокрема керівництво Сумської обласної державної адміністрації (ОДА) та профільні економічні заступники закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу.

Учасників нарад було поінформовано про подальші кроки у трансформації фінансування медичної галузі в Україні.

Наголошувалося, що всі спеціалізовані медичні заклади у Сумській області мають бути готові до контрактування з НСЗУ до 31 січня 2020 р. Це — умова, за якою ці заклади з 1 квітня 2020 р. отримають державні кошти за Програмою медичних гарантій. Державної субвенції на фінансування закладів спеціалізованої медичної допомоги з ІІ кварталу 2020 р. не передбачено.

Коментар Ірини Купрейчук

Тимчасово виконуюча обов’язки голови Сумської ОДА І. Купрейчик підкреслила, що Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачає, що саме влада на місцях відповідає за медичне обслуговування. «Ми чітко розуміємо свої обов’язки та відповідальність. Працюють обласні програми щодо перспективного розвитку закладів охорони здоров’я спеціалізованих медичних закладів Сумщини, цільові програми розвитку реперфузійної, кардіологічної та реабілітаційної допомоги, а також регіональна програма розвитку паліативної допомоги.

Продовжуємо докладати якнайбільше зусиль, щоб з 1 квітня 2020 р. Програма медичних гарантій запрацювала у Сумській області у повному обсязі.
Працюємо над впровадженням нової моделі оплати за медичні послуги — «гроші ходять за пацієнтом» — у спеціалізованих медичних закладах. Активно реорганізовуємо ці заклади, комп’ютеризуємо лікарні, закуповуємо новітнє медичне обладнання.

Рішення приймаємо, зважаючи на аналітику НСЗУ щодо стану медичних закладів регіону та прогнозів їх фінансування. У цьому нас консультує Північний міжрегіональний департамент НСЗУ».

Коментар Вікторії Мілютіної

Директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ В. Мілютіна зазначила, що перший рік медичної реформи дав надію, що зміни, які відбуваються, — незворотні. «При реформуванні на первинці у минулому році досягнуто істотних успіхів. Медики повірили нам.  У новому році активно готуємося до впровадження нової моделі фінансування на рівні спеціалізованої медицини.

Загальна готовність спеціалізованих медичних закладів Сумщини до контрактування з НСЗУ (за показниками «автономізація, комп’ютеризація та підключення до ЕСОЗ») — близько 78%.

У Сумській області автономізовано близько 95% закладів вторинки. З них комп’ютеризовано — понад 45%. Зареєстровано в ЕСОЗ — понад 93%, підключено до МІС — 94% спеціалізованих медичних закладів. Кваліфікований електронний підпис отримали близько 73% медичних працівників, які будуть залучені до виконання договору з НСЗУ».

Коментар Тетяни Бойко

Директорка Департаменту комунікацій НСЗУ Т. Бойко: «Трансформація системи відбувається в інтересах пацієнта. Саме пацієнт з його потребами та інтересами повинен бути в центрі системи охорони здоров’я.

З 1 квітня 2020 р. у повному обсязі запрацює Програма медичних гарантій — перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Щоб скористатися цим переліком, пацієнт повинен зробити кілька простих кроків — укласти декларацію з лікарем первинки, отримувати направлення на наступні рівні допомоги.

Екстрена допомога буде надана всім. Ми будемо вдячні засобам масової інформації за роз’яснення та інформування людей. Щоб усі були ознайомлені з новими правилами. Щоб кожна людина могла отримати ті послуги, яких вона потребує».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua