Статеві відмінності артеріального тиску: нові дані

24 січня 2020 о 12:38
887

Актуальність

Нині добре описані відмінності між чоловіками і жінками в галузі епідеміології, патофізіології, а також у клінічних проявах і результатах лікування серцево-судинних захворювань (ССЗ). Ці відмінності зумовлені особливостями експресії генів статевих хромосом і, відповідно, різними рівнями статевих гормонів, що, у свою чергу, приводить до статевих особливостей функціонування серцево-судинної системи (зокрема відмінності динаміки судинних реакцій, ремоделювання міокарда, метаболізму лікарських препаратів тощо). Гендерні особливості перебігу артеріальної гіпертензії (АГ) зумовлені не тільки біологічними, а й соціально-культурними факторами (відмінності в поведінці, формі харчування, способі життя, копінг-стратегії, особливо у ставленні до лікування та профілактики захворювань тощо). Проблема статевих особливостей в регуляції артеріального тиску (АТ) і терапевтичних підходів до лікування АГ продовжує залишатися предметом пильного інтересу і дискусій.

Група вчених на чолі з Гонвей Джи (Hongwei Ji) із серцево-судинного відділу Жіночої лікарні імені Байамо, Гарвардський університет, Бостон, США (Cardiovascular Division, Brigham and Women’s Hospital, Harvard Medical School, Boston, Massachusetts), провели дослідження з вивчення гендерних особливостей АГ.

Про дослідження

Мета дослідження — оцінити, чи відрізняються поздовжні показники підвищення АТ у жінок та чоловіків протягом життя, якщо розглядати базовий рівень АТ.

Вчені проаналізували дані чотирьох проведених у США досліджень, які включали близько 32 тис. учасників (54% жінок) віком 5–98 років, період аналізу даних становив 4 травня 2019 р. до 5 серпня 2019 р. У дослідженні було проаналізовано вікові поздовжні показники АТ: систолічний АТ, діастолічний АТ, середній АТ та пульсовий тиск.

Результати

Порівняно з чоловіками жінки демонстрували нижчі початкові показники АТ і більш різке зростання, початок підвищення АТ становить 20 років і триває протягом усього життя. Скоригувавши результати аналізу за такими чинниками ризику ССЗ і прийому антигіпертензивних засобів, дослідники дійшли тих самих висновків.

Основні результати: χ2=531 для систолічного АТ; χ2=123 — для діастолічного АТ; χ2=325 — для середнього рівня АТ; χ2=572 — для пульсового тиску (р для всіх <0,001). Після коригування на серцево-судинні фактори ризику, залежні від статі, у всіх траєкторій були отримані такі результати: χ2=314 для систолічного АТ; χ2=31 — для діастолічного АТ; χ2=129 — для середнього рівня АТ;  χ2=485 — для пульсового тиску; р для всіх <0,001).

Висновки

Отримані результати можуть свідчити про необхідність застосування різних стратегій при лікуванні АГ у жінок і у чоловіків, зокрема різних критеріїв підвищеного АТ і АГ, повідомила співавтор дослідження доктор Сюзан Ченг (Susan Cheng). Вона вважає, що при однакових високих показниках АТ серцево-судинний ризик для жінок середнього віку є вищим.

«На відміну від думки, що судинні захворювання у жінок відстають від чоловіків на 10–20 років, ці результати свідчать про те, що певні зміни судин у жіночому організмі не тільки розвиваються раніше, але й прогресують швидше, ніж у чоловіків, — констатують автори дослідження. — Фактично статеві відмінності у фізіології, починаючи з раннього життя, цілком можуть стати основою для серцевих та судинних захворювань у подальшому, які часто проявляються по-різному у жінок порівняно з чоловіками».

Відмінності часто приписували захисним властивостям естрогену. Вважалося, що з цієї причини у менопаузальний період жіночі показники АТ і, відповідно, серцево-судинні ризики «наздоганяють» чоловічі.

«За отриманими нами даними, усе зовсім інакше. Ніякого різкого стрибка АТ у жінок з настанням менопаузи не спостерігається. Швидше за все, відбувається поступове тривале зростання АТ, відповідно АГ починається раніше і прогресує швидше, ніж у чоловіків», — зауважила доктор С. Ченг.

  • Hongwei J., Andy Kim A., Joseph E. et al. (2020) Sex Differences in Blood Pressure Trajectories Over the Life Course. JAMA Cardiol. Jan. 15, doi: 10.1001/jamacardio.2019.5306.
  • Susan Cheng (2020) Women Have Steeper, Earlier BP Increases Over Lifetime. Medscape, Jan. 20.

Анна Хиць