Верховна Рада України
22 січня 2020

Парламентські слухання «Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення»

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 14.01.2020 р. № 454-IX , у Верховній Раді України відбудуться парламентські слухання на тему: «Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення». Під час їх проведення планується обговорити нагальні проблеми боротьби із захворюваністю та смертністю населення України від злоякісних новоутворень та напрацювати низку рекомендацій з удосконалення державної політики щодо боротьби з цими захворюваннями.

Парламентські слухання розпочнуться о 15:00 12 лютого 2020 р. за адресою: м. Київ, вул. Михайла Грушевського, 5 (зала пленарних засідань Верховної Ради України). Реєстрація учасників — з 14:00.

Обґрунтування

Протягом останнього сторіччя у світі за рівнем захворюваності та смертності онкопатологія перемістилася з десятого місця на друге, поступаючись лише хворобам серцево-судинної системи.

Щорічно на планеті виявляють понад 10 млн нових випадків цієї смертельної недуги, при цьому помирає від неї близько 8 млн пацієнтів. Рак є другою провідною причиною смертності у світі. Так, у 2015 р. він забрав 9 млн життів. Кожна шоста смерть на планеті пов’язана з цим захворюванням.

Економічний тягар раку є значним і продовжує зростати та оцінюється у 2010 р. у 1,16 трлн дол. США.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я очікується, що близько 70% нових випадків захворювань на рак буде реєструватися у країнах, де на боротьбу з раком виділяється менше 5% необхідних для цього ресурсів. Рак залишатиметься одним із найскладніших тягарів захворювань. Незважаючи на це, раку можна запобігти шляхом ранньої профілактики, зниження споживання тютюнових виробів, дієтами, контролем за поширенням інфекцій та за забрудненням навколишнього середовища.

В Україні впродовж останнього десятиліття також відзначається суттєве зростання онкологічної захворюваності та смертності.

Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення раку. За даними МОЗ України, в Україні налічується близько 1 млн хворих на злоякісні новоутворення, з них близько 6 тис. — діти.

Онкологічна захворюваність в Україні стабільно зростає на 2,6–3% на рік, і рак продовжує «молодшати». Згідно з даними Національного інституту раку, за останні 10 років кількість хворих зросла на 25%. Однак тривалість життя онкохворих українців на 10–20 років нижча, ніж у розвинених країнах.

Основною проблемою протиракової боротьби в Україні є низький рівень діагностики раку на ранніх стадіях, а виявляють хворобу в задавнених формах, коли надати ефективну допомогу та забезпечити стійке одужання пацієнта практично неможливо. Рівень онкологічної допомоги населенню України не відповідає реальним потребам і сучасним вимогам. Лише 68% первинних хворих охоплені спеціальним лікуванням, одна з причин — його висока вартість. Тому в Україні рівень п’ятирічної виживаності хворих не перевищує 41,4%, тоді як у розвинених країнах світу цей показник перевищує 64,0%. Така жорстока дійсність підтверджує гостру потребу в розробленні державної політики, яка буде спрямована на боротьбу з раком та мобілізацію всіх існуючих знань і технологій, ґрунтуючись на профілактиці захворювань на рак, для суттєвого зниження поширення цієї хвороби.

Досвід розвинених в соціально-економічному відношенні країн (США, Західної Європи) доводить, що систематична робота в напрямі первинної профілактики дозволяє реально знизити рівень онкологічної захворюваності та смертності населення. Найважливішу роль у цьому процесі відіграє цілеспрямована й наполеглива протиракова боротьба, одним із різновидів якої є первинна та вторинна профілактика. У кожній країні вибір пріоритетів медичних заходів має здійснюватися з урахуванням особливостей соціально-економічної, політичної, екологічної, онкоепідеміологічної та інших ситуацій. При цьому необхідно враховувати не лише потенційну ефективність профілактичних заходів, але й наявність умов, що дозволяють їх реалізувати. Міжнародний досвід свідчить, що практично в жодній країні середньостатистичний житель не спроможний самостійно покривати витрати на високовартісне лікування онкологічної патології, тому в світі широко застосовується практика створення спеціальних фондів, громадських організацій, а також державних цільових програм. Кожна людина повинна мати доступ до встановленого на національному рівні комплексу медичних послуг, що не мають спричиняти фінансових труднощів для пацієнта та його родини.

Використання високих технологій та новітніх медикаментозних засобів у діагностиці та лікуванні хворих онкологічного профілю — це складний та надто високовартісний процес. Тому в Україні впровадження новітніх технологій у боротьбу з цими захворюваннями є досить повільним і недостатнім. Вирішення цієї загальнонаціональної проблеми потребує значних раціональних змін в організації онкологічної допомоги та переходу на передові новітні технології.

Мета і завдання прийняття Постанови

Проведення парламентських слухань на тему: «Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення» сприятиме вдосконаленню державної політики у сфері боротьби з онкологічною захворюваністю в України, покращенню діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, державних наукових установ та профільних об’єднань громадян у частині організації заходів з ранньої діагностики, лікування та реабілітації хворих онкологічного профілю, впровадженню у практику вітчизняної галузі охорони здоров’я сучасних методів лікування раку.

Загальна характеристика і основні положення

Постановою пропонується провести 12 лютого 2020 р. в залі пленарних засідань Верховної Ради України парламентські слухання на тему: «Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення».

Контакти і реєстрація

Контактні особи: Ростовцева Катерина Леонідівна, Чорноус Надія Василівна (тел. для довідок: (044) 255-92-78, (044) 255-91-73, тел./факс: (044) 255-92-21, електронна пошта: [email protected][email protected]).

Онлайн-реєстрація за посиланням  (до 5 лютого 2020 р. включно).

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами komzdrav.rada.gov.ua, rada.gov.ua