Нова політика ВООЗ щодо молекулярної діагностики туберкульозу

21 січня 2020 о 11:14
2033

Туберкульоз залишається загрозою для глобального громадського здоров’я і є головною інфекційною причиною смерті в усьому світі. У 2018 р. приблизно 10 млн осіб захворіли на туберкульоз, а 1,5 млн — померли від цієї хвороби.  Щонайменше 1 млн дітей хворіють на туберкульоз щороку. У 2018 р. від туберкульозу померли близько 205 тис. дітей. За оцінками близько 500 тис. нових випадків туберкульозу з мультирезистентністю  та резистентним до рифампіцину (MDR/RR-TB) виникають щороку, але лише один із трьох випадків зареєстровано країнами, які мали діагностувати та лікувати у 2018 р.

Діагностика туберкульозу та резистентності до рифампіцину в усьому світі не є досконалою. Щоб розв’язати цю проблему, ВООЗ оновила політику стосовно молекулярних аналізів, які використовують як початкові тести для діагностики туберкульозу та резистентності до рифампіцину.

У грудні 2019 р. відбулася нарада незалежної групи ВООЗ щодо розроблення керівних принципів, де розглянуто відповідні оновлення. Детальні рекомендації будуть опубліковані 2020 р. як частина Зведених настанов з діагностики туберкульозу. Вони міститимуть суттєво вдосконалений підхід до діагностики туберкульозу в дорослих і дітей, зокрема його резистентних до рифампіцину форм. Про це йдеться у Ключовому оновленні щодо нових молекулярних аналізів, оприлюдненому ВООЗ у швидкому повідомленні 13 січня 2020 р.

Основні зміни:

  • висока діагностична точність та покращення результатів аналізу Xpert MTB/RIF (затвердженого ВООЗ у 2010 р.) як первинного тесту для діагностики легеневого туберкульозу та виявлення резистентності до рифампіцину;
  • висока діагностична точність аналізу Xpert Ultra (аналіз наступного покоління для Xpert MTB/RIF), випущеного виробником 2018 р.;
  • покращена діагностика резистентності у дітей за допомогою будь-якого аналізу на конкретних зразках, таких як мокротиння, кал, носоглоткові та шлункові проби;
  • покращена діагностика туберкульозу і його резистентних форм за допомогою будь-якого аналізу у пацієнтів із позалегеневим туберкульозом.

В Україні системи Xpert MTB/RIF впроваджують із 2012 р. з поступовим розширенням доступу до обладнання. Його встановлено в мікробіологічних лабораторіях, регіональних протитуберкульозних центрах, поліклініках первинної медичної допомоги, центрах СНІДу, лікарнях пенітенціарної системи та закладах Міністерства оборони України.

Виявлення випадків туберкульозу молекулярними методами тестування поліпшилося на 49% порівняно із 2013 р. і тепер становить близько 95%.

Відповідно до міжнародних рекомендацій, з 2018 р. Україна використовує молекулярні методи (GeneXpert) як первинні діагностичні тести.

Для швидшого отримання результатів лабораторних досліджень упроваджено інформаційну систему GxAlert, яка дає змогу контролювати роботу комплексів GeneXpert у режимі реального часу та керувати запасом картриджів і частотою помилок.

У 2019 р. здійснено повномасштабне впровадження чутливіших картриджів Ultra у співпраці з Національною референс-лабораторією з мікробіологічної діагностики туберкульозу за підтримки гранту Глобального фонду.

Завдяки системній роботі, регулярному профілактичному обслуговуванню обладнання і технічній допомозі з боку Центру громадського здоров’я України та Національної референс-лабораторії з мікробіологічної діагностики туберкульозу вдалося знизити рівень помилок під час досліджень до 1,7%, що менше навіть за технічні рекомендації виробника.

Для покращення використання систем Xpert з урахуванням нової інформації від ВООЗ необхідно:

  • забезпечити 100% доступу населення із ознаками туберкульозу, важкодоступних і вразливих груп до молекулярних методів шляхом розроблення клінічних маршрутів для пацієнтів та своєчасного транспортування якісних біоматеріалів;
  • збільшити кількість систем цього методу діагностики — зараз таку можливість розглядають у рамках реалізації наступного траншу коштів гранту Глобального фонду;
  • оновити алгоритми та методичні рекомендації для регіональних фахівців, які діагностують туберкульоз, з урахуванням актуальної інформації ВООЗ;
  • здійснювати моніторинг та оцінювання діяльності лабораторії за допомогою цифрових приладів.

 Зусилля із діагностики туберкульозу, а надто його стійких форм, мають важливе значення для:

  • припинення глобальної епідемії туберкульозу;
  • реалізації стратегії ВООЗ щодо боротьби з туберкульозом;
  • досягнення цілей сталого розвитку ООН.

 

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua, who.int