Лікування туберкульозу стає доступнішим

20 січня 2020 о 12:02
867

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України разом з Центром громадського здоров’я розширює можливості для пацієнтів із туберкульозом, які мають мультирезистентні форми або підвищену стійкість до протитуберкульозних препаратів.

Розпочалися поставки в усі регіони країни високоефективного протитуберкульозного препарату Deltyba (деламанід), який критично важливий для комплексного лікування пацієнтів, які мають стійкість до протитуберкульозних препаратів.

9 cічня 2020 р. перша частина із 1617 курсів препарату надійшла в Україну.

На замовлення МОЗ України деламанід вперше було закуплено Програмою розвитку ООН за кошти Державного бюджету 2018 року — 4851 курс. Така кількість забезпечує повну потребу в препараті всім пацієнтам з лікарсько стійким туберкульозом в Україні, а також створює 100% буфер річного запасу препарату.

Як здійснювалися закупівлі

Було проведено низку перемовин з японським виробником препарату компанією Otsuka Pharmaceutical Co., Ltd щодо заміни офіційного дистриб’ютора препарату в Україні та більш прийнятної для нашої країни ціни. Російську компанію як ексклюзивного дистриб’ютора препарату деламанід у Східноєвропейському регіоні було замінено на українську компанію з ціновою пропозицією за результатами перемовин 1700 дол. США за курс.

Для того щоб це стало можливим, докладено чимало зусиль, подолано бар’єри у доступі до цього життєво важливого лікарського засобу та  досягнуто компромісу, який задовольнив всі зацікавлені сторони: МОЗ України, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», ПРООН та інші державні установи та установи неурядового сектору, зокрема ДУ «Національний інститут фтизіатрії та пульмонології імені Ф.Г. Яновського НАМН України», БО «100 відсотків життя», «Альянс громадського здоров’я», «Лікарі без кордонів», «Агентство США з міжнародного розвитку», БФ «Пацієнти України», TB People.

Про деламанід

Деламанід — похідне нітро-дигідро-імідазо-оксазолу, що пригнічує синтез клітинної стінки мікобактерії туберкульозу та має високу активність проти внутрішньоклітинних мікобактерій туберкульозу в макрофагах, володіє стерилізуючою та бактерицидною дією на мікобактерії туберкульозу.

В Україні препарат зареєстрований відповідно до наказу МОЗ України від 30 січня 2019 р. № 231. Його використання схвалено у квітні 2014 р. Європейською агенцією з медпрепаратів (EMA) «як частина належного комбінованого режиму лікування легеневого мультирезистентного туберкульозу у дорослих у випадках, коли у зв’язку з резистентністю чи поганою переносимістю препаратів не можна призначити ефективну схему лікування». Деламанід рекомендований ВООЗ для лікування лікарсько стійкого туберкульозу .

Ситуація із туберкульозом в Україні

У 2018 р. в Україні було зареєстровано 6336 випадків мультирезистентного туберкульозу та 1204 випадки туберкульозу із розширеною резистентністю, за І півріччя 2019 р. — 1539 та 280 відповідно.

Туберкульоз — це інфекційне бактеріальне захворювання, викликане мікобактерією туберкульозу. Вона найчастіше вражає легені (легеневий туберкульоз), рідше — нирки або спинний мозок (позалегеневий туберкульоз). Шлях передачі: повітряно-крапельний, коли уражена людина кашляє чи чхає. Лише легенева, відкрита форма туберкульозу є заразною.

Симптоми туберкульозу можуть бути непомітними, тому часто люди звертаються до лікаря на пізніх стадіях хвороби. Це, у свою чергу, призводить до подовження терміну лікування. Також можуть виникнути ускладнення.

Один хворий на туберкульоз, який не знає про свій діагноз і не отримує лікування, може за рік заразити близько 10–15 осіб. Тому важливо, щоб пацієнти при перших проявах симптомів туберкульозу зверталися до свого сімейного лікаря:

  • кашель, який не припиняється понад 2 тиж;
  • різке схуднення;
  • нічна пітливість;
  • слабкість.

Симптоми активної форми туберкульозу: кашель з мокротинням, інколи з кров’ю, біль у грудях, втрата маси тіла, нічна пітливість, підвищена температура тіла.

Пам’ятайте, що туберкульоз можна вилікувати після тривалого курсу антибіотиків.

Центр громадського здоров’я МОЗ України розробив онлайнтест, який допоможе вам визначити групу ризику туберкульозу. Тест можна пройти за посиланням.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua