Атопічний дерматит: інформація для лікарів і пацієнтів

17 січня 2020 о 13:26
7513

Узимку традиційно загострюється перебіг атопічного дерматиту (АД) — захворювання шкіри. Він є одним із тріади атопічних хвороб, до яких також відносяться бронхіальна астма, алергічні кон’юнктивіт та риніт.

Причини захворювання мають комплексну природу і до кінця не з’ясовані. Окрім генетичної схильності, багато факторів зовнішнього середовища можуть спровокувати виникнення  захворювання. Наприклад, чутливість до пилкових, побутових, харчових та інших алергенів. Особливе значення належить інфекційним алергенам — ентеротоксинам стафілококів, стрептококів та ексфоліантним токсинам. Ці обтяжливі фактори призводять до нових спалахів свербіння та подразнень чутливої шкіри.

Найпоширеніші симптоми АД

  • Сухість шкіри.
  • Сильний свербіж, який часто посилюється вночі.
  • Локалізація ураження шкіри. Найчастіше вражається шкіра на згинах колін та ліктів, на повіках, руках, шиї та спині.

Догляд за шкірою при АД

Щоденні водні процедури мають бути правилом догляду за атопічною шкірою. Але замість мила варто вибрати спеціальні косметичні засоби, що запобігають пересиханню шкіри. Купання та душ підтримує шкіру чистою, змиває шкірочки та лусочки, а це запобігає інфікуванню. Також необхідно щодня застосовувати спеціальні зволожуючі креми-емолієнти, що сприяють відновленню бар’єрних функцій шкіри. Наносити на шкіру емолієнти потрібно мінімум двічі на день.

Також важливо усунути вплив специфічних та неспецифічних провокуючих факторів. Для цього варто дотримуватися таких порад:

  • тримайте оселю в чистоті. Пил містить багато алергенів, які можуть спровокувати АД;
  • вибирайте одяг з бавовни;
  • не приймайте ванну довше 10–15 хв. Вода при цьому має бути не гарячою, приблизно 37 градусів;
  • вибирайте засіб для прання без ароматизаторів та барвників;
  • дотримуйтеся гіпоалергенної дієти, якщо у Вас харчова алергія;
  • пам’ятайте, що шерсть домашніх тварин також може бути провокуючим фактором для АД;
  • киньте курити та не куріть поряд із дітьми;
  • підтримуйте оптимальну температуру та вологість у приміщенні. Висока температура та сухість повітря можуть спричинити погіршення стану.

Але іноді профілактичних засобів недостатньо. Тоді лікар Вам призначить індивідуальну схему лікування, що може включати гормональні креми, антигістамінні препарати тощо.

АД не є інфекційним захворюванням. Дитина з АД має жити повноцінним життям: відвідувати дитячий колектив, спортивні секції.

МОЗ України нагадує, що АД не є протипоказанням до вакцинації. Навпаки, люди з атопічним дерматитом мають більш чутливу слизову оболонку. Тому вони більш вразливі та схильні до вірусів. Перебіг деяких хвороб, наприклад вітряної віспи, у зв’язку з підвищеною чутливістю шкіри може бути тяжчим.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua