Розпочався регіональний тур підтримки трансформації охорони здоров’я

17 січня 2020 о 13:05
675

У січні 2020 р. розпочався спільний регіональний тур Національної служби здоров’я України (НСЗУ) та Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України областями України. Він присвячений підготовці закладів спеціалізованої медичної допомоги до другої хвилі трансформації системи охорони здоров’я,  як повідомляють у профільному Міністерстві.

Тур включає інформаційні заходи для власників закладів охорони здоров’я, що надають спеціалізовану медичну допомогу, а також головних лікарів та профільних економічних заступників цих закладів у кожній області України. Тур відбувається за підтримки проєктом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Про Програму медичних гарантій

З 1 квітня 2020 р. Програма медичних гарантій запрацює у повному обсязі. Це перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Програма медичних гарантій приходить на заміну псевдобезкоштовній медицині. До програми увійдуть послуги первинної, амбулаторно-поліклінічної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстреної, паліативної допомоги та медичної реабілітації. Спеціалізовані медичні заклади мають бути готові до контрактування з НСЗУ, щоб отримувати кошти з національного бюджету за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Державної субвенції на фінансування «ліжко-місць» закладів спеціалізованої медичної допомоги з ІІ кварталу 2020 р. не передбачено.

Коментар Дмитра Луфера

«У 2020 р. МОЗ України продовжує впровадження змін у системі охорони здоров’я. Ми докладаємо максимум зусиль, щоб з 1 квітня 2020 р. Програма медичних гарантій запрацювала у повному обсязі, тому ефективна комунікація з медичною спільнотою та місцевою владою надважлива. Кожен з нас має свою місію, обов’язки та відповідальність. НСЗУ працює над тим, щоб заклади спеціалізованої допомоги підготувалися належним чином до укладення договорів з НСЗУ. Завдання МОЗ України подбати про розроблення та затвердження відповідної нормативної бази, впроваджувати новітні інструменти, які роблять стандартні процеси та процедури більш ефективними та прозорими. Ми разом з НСЗУ прагнемо раціонального використання бюджетних коштів, щоб пацієнти отримували якісні послуги та безпечні ліки. Так, разом у партнерстві держави та громади ми збудуємо міцну систему охорони здоров’я, орієнтовану на пацієнта», — зазначив заступник міністра охорони здоров’я Д. Луфер.

 Про регіональний тур

Тур розпочався із Дніпра. Дніпропетровська область — одна з лідерів щодо підготовки до контрактування з НСЗУ — близько 96% закладів спеціалізованої допомоги вже перетворилися на комунальні некомерційні підприємства. З них комп’ютеризовано —  44%. Зареєстровано в електронній системі охорони здоров’я — понад 78%, підключені до медичних інформаційних систем (МІС) —  понад 85%.

Коментар Дмитра Стригуна, голови Дніпропетровської ОДА

«Закон про місцеве самоврядування передбачає, що саме влада на місцях відповідає за медичне обслуговування. Ми розуміємо свою роль в реформі та своє завдання. Робимо усе, щоб медицина стала якіснішою та доступнішою для наших мешканців. Зараз активно готуємо спеціалізовані медичні заклади до входу в реформу — до контрактування з НСЗУ. Працюємо над тим, щоби створити спроможну мережу лікарень. Рішення приймаємо, зважаючи на аналітику НСЗУ щодо стану медичних закладів регіону та прогнозів їх фінансування. У цьому нас консультує Східний міжрегіональний департамент НСЗУ», — прокоментував заступник Голови Дніпропетровської ОДА Д. Стригун.

Учасники регіонального туру будуть детально пояснювати нові правила фінансування медичних закладів та принцип «гроші йдуть за пацієнтом», роль НСЗУ та правила співробітництва, фінансовий план як новий інструмент управління коштами. Окрема увага приділяється відповіді на запитання, як стати успішним медичним закладом в нових умовах фінансування та заробляти більше.

Наступні міста, де найближчим часом відбудеться діалог з медичною спільнотою закладів спеціалізованої допомоги, — Запоріжжя, Харків, Черкаси та Суми.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua
, nszu.gov.ua