Метод кенгуру та виживаність новонароджених з недостатньою масою тіла

15 січня 2020 о 17:47
1047

Метод кенгуру: відомі факти

Незважаючи на рекомендації ВООЗ, такий спосіб надання допомоги передчасно народженим дітям, як метод кенгуру, все ще недостатньо впроваджений в національні системи охорони здоров’я.  Цей метод спрямований, перш за все, на виходжування передчасно народжених немовлят з недостатньою масою тіла. Основою методу є постійна підтримка контакту «шкіра до шкіри» шляхом фіксування маляти у вертикальному положенні на грудях у мами спеціальною пов’язкою протягом першого місяця життя бажано ˃12 год/добу. Ініціація активного впровадження такого способу догляду за новонародженими з недостатньою масою тіла на рівні соціальних спільнот вважається перспективною стратегією підвищення виживаності недоношених дітей.

У новому дослідженні вченими Центру інтервенційних наук у галузі охорони здоров’я матері та дитини Бергенського університету (Centre for Intervention Science in Maternal and Child Health, University of Bergen), Норвегія, проведено спостереження 8400 малюків з недостатньою масою тіла (1500–2250 г), народжених протягом 2015–2018 рр. Мета роботи — вивчення впливу виходжування за методом кенгуру на виживаність немовлят, народжених як вдома, так і тих, хто повернувся додому протягом кількох годин після народження. У ході спостереження встановлено, що шанси на виживання цих дітей зростали на 30% протягом першого місяця та на 25% — протягом першого півріччя життя. Стаття за матеріалами дослідження опублікована у виданні «The Lancet» 9 листопада 2019 р.

Шлях подолання дитячої смертності

Щорічно у всьому світі народжується близько 20 млн дітей з недостатньою масою тіла. 80% смертей реєструють серед малюків з недостатньою масою при народженні, з них 50% — серед недоношених немовлят. Майже 97% дітей з недостатньою масою тіла народжуються в країнах з низьким та середнім рівнем доходу, 40% з них — в Індії. Діти з недостатньою масою тіла при народженні більш вразливі до захворювань та мають обмежені можливості виживання. Відомо, що понад 50% таких дітей помирають у віці до 1 міс. Раніше проведеними дослідженнями доведено, що впровадження виходжування передчасно народжених немовлят за методом кенгуру сприяло підвищенню показників їх виживаності на 40%. У ході нового дослідження зазначені переваги задокументовано при впровадженні цього методу догляду за новонародженими на рівні спільноти.

Дослідниками Центру інтервенційних наук у галузі охорони здоров’я матері та дитини Бергенського університету спільно з їх колегами зі Спілки прикладних досліджень (Society for Applied Studies), Індія, а також за підтримки ВВОЗ було здійснено масштабне спостереження за участю вагітних (N=45 000) та їх дітей (N=8400), народжених з недостатньою масою тіл протягом періоду 2015–2018 рр. 50% немовлят було рандомізовано в групу догляду за методом кенгуру, інших дітей — у групу звичайного догляду за немовлятами з недостатньою масою тіла при народженні. Середня тривалість виходжування за методом кенгуру немовлят основної групи становила близько 4 тиж не менше 11 год/добу.

Нові рекомендації та їх обґрунтування

Спираючись на отримані результати, автори дослідження висловили надію на те, що протягом року експертами ВООЗ будуть розроблені керівні принципи щодо підтримки методу кенгуру та рекомендацій до впровадження такого способу догляду за немовлятами, народженими передчасно, також і вдома, окрім первинного застосування методу протягом перебування дитини у лікарні. Водночас вчені зазначили, що висновки проведеного дослідження не охоплюють рекомендацій для дітей з масою до 1,8 кг при народженні, адже стан цих немовлят потребує тривалого перебування в умовах лікарні до моменту стабілізації адаптаційних резервів їх організму.

Коментуючи отримані дані, дослідники зазначили невизначеність конкретних механізмів позитивного впливу методу кенгуру щодо підтримки стану здоров’я недоношених немовлят. Серед можливих чинників розглядають такі, як кращий доступ до грудного вигодовування, кращі умови температурної регуляції разом з іншими факторами, серед яких досвід безпеки, коли дитина постійно чує серцебиття мами. Загалом догляд за методом кенгуру — проста й економічно доступна тактика підтримки передчасно народжених немовлят, і автори дослідження впевнені у перспективності її активного впровадження на різних етапах виходжування таких дітей у всьому світі.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Mazumder S., Taneja S., Dube B. et al. (2019) Effect of community-initiated kangaroo mother care on survival of infants with low birthweight: a randomised controlled trial. Lancet, 394(10210): 1724–1736. DOI: 10.1016/S0140-6736(19)32223-8.
  • The University of Bergen (2020) Kangaroo mother care reduces infant mortality. ScienceDaily, Jan. 9.

Наталія Савельєва-Кулик