Дівчата з ВІЛ будуть вакциновані проти вірусу папіломи людини

14 січня 2020 о 11:04
1330

600 дівчат з ВІЛ віком від 9 до 14 років в Україні до кінця 2020 р. пройдуть вакцинацію проти вірусу папіломи людини (ВПЛ) в рамках кампанії Фундації АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine) за підтримки Центру громадського здоров’я України МОЗ України. Ці дівчата знаходяться у групі високого ризику інфікування ВПЛ, який спричиняє рак шийки матки.

ВПЛ є причиною 70% випадків раку шийки матки

Дівчата та жінки, які живуть з ВІЛ, мають високий ризик інфікування цим вірусом.

Рак шийки матки спричиняють певні типи ВПЛ. У 2018 р. у світі виявили понад пів мільйона випадків захворювання на рак шийки матки, а в Україні кожного дня 6 жінок помирає від цієї хвороби. Кожен, хто має сексуальні стосунки, ризикує інфікуватися ВПЛ. Проте жінки, які живуть з ВІЛ, у 4–10 разів більше ризикують мати рак шийки матки порівняно з жінками без ВІЛ. І навпаки ― у жінок із ВПЛ виявляють вдвічі вищий ризик інфікування ВІЛ, ніж у жінок без ВПЛ.

Запобігти інфікуванню ВПЛ можна за допомогою щеплення. Вакцина проти ВПЛ ― доведений та ефективний спосіб профілактики розвитку раку шийки матки. Вона знижує на 90% імовірність розвитку новоутворень шийки матки.

1800 доз двовалентної вакцини проти ВПЛ закупила Фундація АнтиСНІД-США в Україні

У 2019 р. Фундація АнтиСНІД-США в Україні закупила 1800 доз двовалентної вакцини проти ВПЛ для початку кампанії з вакцинації проти ВПЛ для 600 дівчат віком від 9 до 14 років, які живуть з ВІЛ. У співпраці з Центром громадського здоров’я МОЗ України та органами охорони здоров’я обласних державних адміністрацій Фундація передала вакцини у 23 регіони України, а також провела навчання для лікарів та медсестер щодо техніки щеплень проти ВПЛ та особливостей вакцинації ВІЛ-позитивних людей.

Ярослава Лопатіна, голова Представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні, розповідає про мету кампанії з вакцинації: «AHF Ukraine докладає зусиль до того, щоб люди з ВІЛ вакцинувались, а лікарі мали необхідні знання та навички, аби робити щеплення ВІЛ-позитивним людям. У 2019 р. Фундація АнтиСНІД-США в Україні долучилася до глобальної ініціативи «Дівчата діють», одним із компонентів якої є кампанія з вакцинації ВІЛ-позитивних дівчат проти ВПЛ. Цією кампанією ми хочемо привернути увагу суспільства до раку шийки матки як проблеми громадського здоров’я та закликати всіх ― громади, владу, а особливо жінок ― піклуватися про здоров’я. Наша мета ― забезпечити здорове та активне майбутнє для дівчат і жінок, що живуть з ВІЛ в Україні».

Олександр Заїка, начальник відділу стратегії імунізації Центру громадського здоров’я України, зазначає: «Вакцини проти ВПЛ застосовують у 84 країнах світу, зокрема в Україні, Канаді, США, Австралії та більшості країн Європейського Союзу. У всьому світі вже вакцинувалися 80 млн людей. Будь-якій хворобі легше запобігти, ніж лікувати. Ми працюємо над тим, аби українське суспільство було більш обізнане та захищене».

Щоб захиститися від ВПЛ та раку шийки матки, рекомендовано зробити щеплення до початку статевого життя ― у 9–14 років. Якщо вакцинацію не робили в підлітковому віці, то потрібно зробити щеплення після консультації лікаря. Обмеження для всіх дівчат ― вік до 9 років, для жінок, які живуть з ВІЛ, ― вік після 26 років. Дівчатам та жінкам з ВІЛ проводять вакцинацію проти ВПЛ у три етапи, незалежно від віку початку вакцинації. Щеплення проти ВПЛ входять до Національного календаря щеплень як рекомендовані. Проте вакцину можна придбати за кошти місцевих бюджетів, якщо таке рішення приймуть місцеві органи влади, або за власні кошти.

У рамках кампанії з вакцинації щеплення проводитимуться у закладах охорони здоров’я за місцем проживання або медичного спостереження. Лікарі та соціальні працівники будуть запрошувати батьків чи опікунів дівчат, які живуть з ВІЛ, віком від 9 до 14 років, щоб зробити щеплення проти ВПЛ. До кінця 2020 р. всі дівчата з ВІЛ віком 9–14 років, які не мають протипоказань до щеплення та отримають згоду батьків чи опікунів на проведення щеплення, будуть провакциновані від ВПЛ.

 Довідка

AHF (Фундація АнтиСНІД-США) — одна з найбільших неурядових організацій, що реалізує програми з профілактики та тестування на ВІЛ, лікування та підтримки понад 1,3 млн пацієнтів з ВІЛ у 43 країнах світу, в тому числі й в Україні.

AHF Ukraine (Фундація АнтиСНІД-США в Україні) — Українське Представництво AHF, що розпочало свою діяльність у 2009 р. з підтримки децентралізації надання антиретровірусної терапії та запровадження програм швидкого тестування на ВІЛ. За І півріччя 2019 р. 59 тис. людей протестовано на ВІЛ; 38 тис. ВІЛ-позитивних пацієнтів забезпечено безкоштовними медичними послугами через співпрацю AHF Ukraine з медичними закладами.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua