Затверджено класифікатори хвороб та медичних інтервенцій

8 січня 2020 о 12:56
6408

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України своїм наказом від 13.12.2019 р. № 677 затвердило два національні класифікатори Міністерства охорони здоров’я України:

  • НК 025:2019 «Класифікатор хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я».
  • НК 026:2019 «Класифікатор медичних інтервенцій».

Класифікатори будуть використовуватися медичними працівниками для кодування діагнозів та медичних інтервенцій в електронній системі охорони здоров’я.

Національні класифікатори будуть обов’язкові до використання всіма закладами охорони здоров’я.

Для чого необхідні класифікатори?

Кожен випадок, коли пацієнт потрапляє в лікарню, має свою причину. Пацієнту встановлюють діагноз, проводять лікування, роблять аналізи або втручання. Кожен із цих показників потрібно правильно закодувати в електронній системі охорони здоров’я. Наприклад, Класифікатор хвороб та споріднених проблем містить понад 18 тис. причин, чому пацієнт може потрапити в лікарню або прийти на прийом до спеціаліста.

Із запровадженням медичних записів на рівні поліклінік та стаціонарів кожен класифікатор дозволить уніфікувати дані, які вносяться в систему, та дозволить збирати статистику в електронному вигляді. При кодуванні діагнозу та інтервенцій кожен випадок буде віднесений до своєї діагностично спорідненої групи, на основі якої і буде проводитись оплата Національною службою здоров’я України.

Докладніше про класифікатори

Класифікатор хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я розроблено для уніфікації кодування хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я в первинній медичній документації та даних електронної системи охорони здоров’я. Цей класифікатор буде використовуватися при створенні та впровадженні в Україні системи фінансування закладів охорони здоров’я, що надають спеціалізовану амбулаторну та госпітальну медичну допомогу.

Класифікатор гармонізований з Міжнародним статистичним класифікатором хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я десятого перегляду, Австралійська модифікація (The International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, Tenth Revision, Australian Modification — ICD-10-AM), розробленим Австралійським консорціумом з розробки класифікацій (Australian Consortium for Classification Development — ACCD).

Класифікатор хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я розроблений на основі МКХ-10 ВООЗ, тому ми матимемо можливість порівнювати статистичні дані щодо захворюваності та смертності на міжнародному рівні.

Класифікатор медичних інтервенцій складається зі списку втручань, які можуть проводитися пацієнту в лікарнях будь-якої форми власності та амбулаторних закладах. Суміжні медичні втручання, стоматологічні послуги і процедури, що виконуються за межами операційної, також входять до класифікатора. Наприклад, магнітно-резонансна томографія.

Структура класифікатора побудована на анатомічному принципі, а його розділи відповідають назвам розділів у МКХ-10 ВООЗ. Це забезпечить узгодженість класифікації хвороб.

Класифікатор призначений для уніфікації кодування медичних втручань у первинній медичній документації та даних електронної системи охорони здоров’я.

Класифікатор медичних інтервенцій гармонізований з Австралійським класифікатором медичних інтервенцій (Australian Classification of Health Interventions — ACHI), розробленим ACCD, та відповідає десятій редакції ACHI.

Переклад та адаптація обох класифікаторів для використання в Україні здійснювали в рамках спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я України та Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Ознайомитися з класифікаторами можна за посиланням.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua