Фіксовані комбінації гіпотензивних препаратів: рекомендації ВООЗ 2019 р.

24 грудня 2019 о 11:24
5388

Актуальність

Серцево-судинні захворювання є провідною причиною смерті в усьому світі і становлять приблизно 30% усієї смертності. Гіпертонія, ймовірно, є найважливішим фактором ризику для розвитку серцево-судинних захворювань. Артеріальна гіпертензія (АГ) визначається як систолічний артеріальний тиск (АТ) ≥140 мм рт. ст. і/або діастолічний АТ ≥90 мм рт. ст. Її поширеність дуже висока, вона вражає близько 40% світового населення. Проте більше ніж 40% цих хворих, як і раніше, не отримують лікування в усьому світі, дві третини з них не контролюють і лише близько 34% — контролюють рівень АТ. Проте ці показники значно нижчі у країнах, що розвиваються. Лікування препаратами з фіксованою комбінацією — це сучасний підхід до безпечного ефективного швидкого і зручного контролю АГ.

Гіпотензивна терапія

Більшості пацієнтів для оптимального контролю АТ потрібне застосування двох або більше препаратів. Перехід на прийом двох препаратів в одній таблетці у багатьох випадках не пов’язаний із додатковими економічними витратами і призводить до такого важливого позитивного ефекту, як поліпшення прихильності пацієнтів до щоденних схем прийому ліків, що, у свою чергу, може поліпшити клінічні наслідки, показники контролю АТ і скоротити час досягнення контролю АТ. Також очевидно, що використання фіксованих комбінацій сприятиме спрощенню процедур закупівлі та постачання лікарських засобів у лікувальні заклади усіх рівнів.

Деякі клініцисти стурбовані необхідністю початку лікування двома чи більше препаратами одночасно, проте безпека фіксованих комбінацій в одній таблетці встановлена в ході численних клінічних випробувань. Аналіз понад 30 досліджень із початковою подвійною терапією і монотерапією показав, що випадки відміни препаратів внаслідок наявних небажаних явищ при використанні комбінацій із двох препаратів у низькій і стандартній дозі були рідкісними, а частота небажаних явищ не відрізнялася від такої у групах, де застосовували монотерапію лікарськими засобами у стандартних дозах.

Організації, діяльність яких спрямована на поліпшення контролю АГ у всьому світі, — Американська кардіологічна асоціація (American Heart Association — AHA), Європейське суспільство артеріальної гіпертензії (European Society of Hypertension — ESH), Міжнародне товариство артеріальної гіпертензії (International Society of Hypertension), комісія з артеріальної гіпертензії Lancet, Латиноамериканське товариство з артеріальної гіпертензії (Latin American Society of Hypertension — LASH), організація «Рішення для порятунку життів» (Resolve to Save Lives), Всесвітня федерація серця (World Heart Federation), Всесвітня ліга з артеріальної гіпертензії (World Hypertension League) і Всесвітня організація по боротьбі з інсультом (World Stroke Organization) — схвалили включення фіксованих комбінацій гіпотензивних препаратів у Перелік ВООЗ основних лікарських засобів, що автоматично робить препарати цієї групи більш доступними. Це, у свою чергу, узгоджується з багатьма національними та міжнародними клінічними рекомендаціями щодо лікування АГ, в яких лікарям рекомендовано звернути увагу на переваги подібних препаратів (таблиця).

Рекомендації щодо антигіпертензивної терапії за минулі роки
Показник
ACC/AHA 2017
ESC/ESH 2018
Індія 2013
Китай 2010
Таїланд 2017
LASH 2017
WHO HEARTS*
Рекомендації щодо застосування двох антигіпертензивних препаратів
Відсутність контролю при монотерапії Так Так Так Так Так Так Так
Початок лікування у всіх пацієнтів Ні Так** Ні Ні Ні Так Ні
Початок лікування в декретованих групах (наприклад у осіб з АТ >20/10 мм рт. ст. вище цільового рівня або при високому серцево-судинному ризику) Так Так Так Так Так Так** Так
Рекомендації щодо використання фіксованих комбінацій в одній таблетці
Рекомендації для заміни окремих таблеток з метою підвищення прихильності до лікування Так Так Так Так Не зазначено Так Не зазначено

*WHO HEARTS — Асоціація серця ВООЗ. **Рекомендовано розглянути питання щодо призначення монотерапії у пацієнтів з АГ низького ризику І ступеня (систолічний АТ <150 мм рт. ст.), ослаблених пацієнтів, які потребують допомоги, та в осіб віком >80 років.

Висновок

Таким чином, очевидно, що нині в кожній країні необхідно проводити політику, спрямовану на забезпечення вільного доступу пацієнтів і лікарів до фіксованих комбінацій гіпотензивних препаратів. Для цього, наслідуючи приклад ВООЗ, слід включити фіксовані комбінації у списки основних лікарських засобів, актуальних для певної країни, закуповувати і просувати їх поставки, а також створювати і впроваджувати прості, практичні протоколи лікування АГ, що включають застосування фіксованих комбінацій як основного лікарського засобу. Ці заходи можуть бути особливо ефективними і ресурсозберігаючими у країнах із низьким і середнім рівнем доходу, де тягар АГ зростає, а рівень її контролю залишається досить низьким.

  • Benjamin I.J., Kreutz R., Olsen M.H. et al. (2019) Fixed-dose combination antihypertensive medications. The Lancet, Jul. 15. DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(19)31629-0.

Анна Хиць