Вживання наркотиків вагітними: відбувся тренінг для медиків

16 грудня 2019 о 12:19
710

У Києві 11–13 грудня 2019 р. відбувся тренінг для медичних працівників зі скринінгу вживання психоактивних речовин (ПАР), алкоголю і тютюнових виробів у вагітних. Учасники заходу розглянули аспекти надання допомоги вагітним, які вживають ПАР і залежні від них. Про це повідомляють у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

Хто проводив тренінг

Тренінг проводили фахівці Європейського офісу ВООЗ спільно з представниками Офісу Управління ООН з наркотиків і злочинності в Україні, за підтримки Центру громадського здоров’я України.

Мета тренінгу

Акушери-гінекологи та наркологи практикувалися виявляти, чи вживають вагітні ПАР. Також учасники розглядали різні методи короткострокових інтервенцій, зокрема психосоціальні втручання, фармакологічне лікування, детоксикацію, профілактику рецидивів.

Окрема увага була приділена грудному вигодовуванню під час вживання матір’ю ПАР та лікуванню неонатального абстинентного синдрому.

Вчасне виявлення та ведення вагітних і породіль із залежністю від ПАР, а також лікування у разі неонатального абстинентного синдрому у новонароджених є надзвичайно важливими в контексті забезпечення здоров’я матері та дитини.

Довідка

В Україні близько 317 тис. людей уживають наркотики ін’єкційно, майже 284 тис. з них залежні від опіоїдів. Близько 20% осіб, які вживають наркотики, — жінки, середній вік яких становить 35 років.

Жінки, які вживають наркотики, залишаються однією з найбільш стигматизованих груп, з обмеженим доступом до скринінгу, діагностики та лікування.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua