ЄС допомагатиме Україні у розбудові системи громадського здоров’я

16 грудня 2019 о 11:27
374

12 грудня 2019 р. в Україні офіційно стартував новий проєкт Європейського Союзу (ЄС) «Надання підтримки Україні в розвитку сучасної системи громадського здоров’я». Він покликаний надавати підтримку Уряду в реалізації реформи громадського здоров’я. Це партнерство здійснюється в рамках зобов’язань відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Учасники та бюджет

Проєкт ЄС реалізується компанією GFA Consulting Group GmbH (GFA) спільно з Інститутом охорони здоров’я і соціального забезпечення Фінляндії (THL). Він триватиме з 2019 до 2022 р.

Бюджет проєкту для розвитку системи громадського здоров’я та безпеки крові в Україні становить  3 млн євро.

На що спрямований проєкт

Мета проєкту — створити стійку систему епідеміологічного нагляду за інфекційними та неінфекційними захворюваннями. З його допомогою будуть запроваджені Міжнародні медико-санітарні правила. Вони спрямовані на запобігання, захист, контроль і реагування на міжнародне поширення захворювань. Також  він буде підтримувати реформу служби крові в Україні.  Планується побудова стійкої сучасної системи безпеки крові, яка відповідатиме всім вимогами ЄС.

Проєкт працюватиме над удосконаленням системи управління якістю, створенням реєстрів донорів та єдиних стандартів переливання крові, популяризацією добровільного донорства. Також у сфері безпеки крові буде створено незалежний і компетентний орган.

Експерти проєкту будуть надавати рекомендації,  допомагати у розробленні законів та нормативно-правових актів, проведенні аналізу та впровадженні сучасних практик ЄС. Вони будуть допомагати фахівцям Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України та регіональних центрів громадського здоров’я.

Коментар Зоряни Скалецької

«Щоб досягти цілі «люди менше хворіють», яку ми поставили в Уряді і Міністерстві, потрібно адаптувати до українських реалій найкращі світові практики побудови системи громадського здоров’я. Вірю, що проект ЄС дозволить нам напрацювати рішення, які будуть включені в політичний порядок денний, та дозволять  досягти важливих цілей: покращення благополуччя, зміцнення здоров’я людей та усунення нерівності в доступі до охорони здоров’я», — сказала міністр охорони здоров’я України  З. Скалецька.

Коментар Вірджинії Дамбаускайте

Офіційна представниця ЄС в Україні  В. Дамбраускайте зазначила:

«Україна залишається однією з країн з короткою тривалістю життя в Європі та високим рівнем захворюваності. Формування сучасної європейської системи громадського здоров’я, зосередженої на профілактиці та покращенні здоров’я громадян, є ключовим завданням та нашим абсолютним пріоритетом. За підтримки ЄС будуть запроваджені найкращі міжнародні практики, оновлено законодавство та закріплено сучасний підхід до громадського здоров’я  в українських реаліях. Ми сподіваємося, що проєкт покращить управління у сфері охорони здоров’я та допоможе у створенні ефективної системи громадського здоров’я, де всі учасники рухаються до спільної мети: надати якісні послуги у сфері громадського здоров’я всім українцям».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua