Розвиток екстреної медичної допомоги

12 грудня 2019 о 13:18
577

До 100 днів Уряду Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України звітує, що вдалося зробити за цей час.

Закупівля машин швидкої

У 2019 р. 6 перших пілотних регіонів закуплять автомобілі екстреної медичної допомоги. Це дозволить повністю забезпечити автомобілями Вінницьку, Донецьку, Одеську, Полтавську і Тернопільську області й місто Київ. Усього буде придбано близько 430 машин.

Вінницька область придбала 86 автомобілів, Тернопільська — 42, Одеська — 130, Донецька — 37, Полтавська — 92. Місто Київ перебуває у процесі підписання договорів на 34 нових автомобілі. Тернопільська та Донецька області мають можливість купити ще 9 та 7 автомобілів відповідно за рахунок зекономлених коштів, але необхідне додаткове рішення Уряду. Його прийняття очікується найближчим часом.

Регіони самостійно проводять закупівлі, а МОЗ України допомагає прописати вимоги, аби уникнути дискримінації того чи іншого виробника. Саме завдяки цьому вдалося суттєво знизити ціни від виробників та забезпечити конкуренцію. На зекономлені кошти планується придбати додаткові автомобілі.

На робочій зустрічі в червні 2019 р., на якій були присутні представники МОЗ України, регіонів та виробники авто, була узгоджена потреба пілотних регіонів у автомобілях швидкої медичної допомоги та спроможності виробників.

Закупівля автомобілів проводиться за кошти пілотного проєкту трансформації екстреної медичної допомоги у 2019 р. Пілотний проєкт має три основні напрямки:
1) закупівля автомобілів у 6 пілотних регіонах;
2) закупівля навчально-тренувальних відділів;
3) закупівля оснащення оперативно-диспетчерських служб у 17 регіонах, щоб у 2020 р. реформа розпочалася з повноцінними оперативно-диспетчерськими службами на всій території України, це вимога до роботи системи екстреної медицини і умова контрактування з Національною службою здоров’я України.

Фінансування екстреної медичної допомоги

Із квітня 2020 р. екстрена медична допомога входитиме до програми медичних гарантій, її фінансуватиме Національна служба здоров’я України.

У Законі «Про Державний бюджет на 2020 рік» закладені кошти для продовження розвитку екстреної медичної допомоги:

  • на закупівлю автомобілів у 19 регіонах та навчання працівників екстреної медичної допомоги виділено 922,5 млн грн.;
  • на розбудову приймальних відділень у лікарнях, які є невід’ємною частиною надання екстреної медичної допомоги, — 1 млрд грн.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/moz.ukr