Хламідіоз: створено вакцину

12 грудня 2019 о 16:00
2371

Хламідіоз — найпоширеніша у світі інфекція, що передається статевим шляхом (ІПСШ), яку визначають у близько 1 млрд людей — кожного 7-го жителя планети.

На відміну від гонореї, яка є типовим представником ІПСШ, прояви хламідіозу менш виражені, інкубаційний період триваліший, а ускладнення виникають частіше. До найбільш серйозних ускладнень хламідіозу в жінок відносять запальні захворювання органів малого таза: ендометрит, сальпінгіт, сальпінгоофорит. Ці захворювання становлять серйозну загрозу репродуктивному здоров’ю жінки. Діти, народжені інфікованими жінками, матимуть хламідійні запалення очей і легень. У інфікованих чоловіків хламідії викликають запалення сечовивідного каналу, яєчка (орхіт), є частою причиною простатиту, безпліддя, хронічного запалення суглобів (хвороба Рейтера).

Профілактика хламідіозу

Вчених тривалий час хвилює питання — як знизити захворюваність або викорінити цю інфекцію з популяції. До найпоширеніших методів профілактики хламідіозу належать:

  • Освітні заходи — стосуються інформування в популяції про захист під час статевих відносин.  Головним питанням стають ресурси — де знайти кваліфікованих фахівців, здатних мотивувати молодь дбати про себе і свого партнера.
  • Скринінгові програми з подальшою антибактеріальною терапією.

Обидва методи мають дуже обмежений ефект — згідно з даними ВООЗ, щороку у світі реєструється понад 100 млн нових випадків зараження Сhlamidia trachomatis. Тому питання створення вакцини обговорюється не перший рік. Адже боротьба старими методами неефективна.

Об’єкти і методи

Вчені з Госпіталю Хаммерсміт у Лондоні, Великобританія (Hammersmith Hospital in London, UK), завершили І фазу дослідження рекомбінантних субодиничних вакцин проти збудника хламідіозу. У дослідженні брали участь 40 жінок віком 19–40 років — у 30 жінок застосовували вакцину з ліпосомним ад’ювантом (CTH522:CAF01) або з гідроксидом алюмінію (CTH522:AH) як ад’юванта. П’ять жінок отримували плацебо — розчин хлориду натрію.

Вакцинацію проводили в кілька етапів:

  • Жінки отримали внутрішньом’язово ін’єкції в дозі 85 мкг у дельтоподібний м’яз руки на 0-, 1- і 4-му місяці.
  • Далі жінки отримали вакцину у формі інтраназального спрею — по 30 мкг в кожну ніздрю на 4–5-му і 5-му місяці.

Результати

Повністю пройшли курс вакцинації 32 жінки. Не відзначено жодного випадку серйозних ускладнень. Найпоширенішим ускладненням виявилася локальна запальна реакція в місці ін’єкції, простіше кажучи, почервоніння. Воно відзначалося у всіх жінок, яким прищепили «справжню» вакцину, і у трьох із п’яти — після уколу розчину натрію хлориду.

Обидві вакцини показали 100% результат — сероконверсія з появою IgG у плазмі крові. Більш успішною виявилася вакцина з ліпосомним ад’ювантом: яка в результаті показала вищі титри IgG та швидкість сероконверсії, кращий профіль антитіл у слизовій оболонці та стабільнішу імунну відповідь порівняно з гідроксидом алюмінію. Група плацебо (розчин натрію хлориду) показала нульову сероконверсію (p=00526).

Висновок

Результати дослідження свідчать, що вакцинація проти хламідіозу є ефективною і безпечною. Обидві вакцини викликають необхідну імунну реакцію, однак вакцина з ліпосомним ад’ювантом перевершує свого візаві з гідроксидом алюмінію. Проте це дослідження відноситься до розряду «а чи варто взагалі за це братися». Подальші, масштабніші дослідження повинні довести довгострокову ефективність захисту від хламідійної вакцинації.

  • Abraham S., B Juel H.J., Bang P. et al. (2019) Safety and immunogenicity of the chlamydia vaccine candidate CTH522 adjuvanted with CAF01 liposomes or aluminium hydroxide: a first-in-human, randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 1 trial. Lancet, Aug. 12. DOI: https://doi.org/10.1016/S1473-3099(19)30279-8.

Анна Хиць