Мультирезистентний туберкульоз: ситуація в Україні

12 грудня 2019 о 11:05
987

10 грудня 2019 р. відбувся регіональний семінар ВООЗ з питань міждержавного операційного дослідження оновлення протоколів лікування резистентного туберкульозу.  У заході взяли участь представники європейських країн і міжнародних організацій.

Учасники знайомилися із системою оперативних досліджень захворювання, клінічними аспектами сучасного лікування туберкульозу та моніторингу хвороби, щоб підвищити рівень контролю над проблемою. Детальну увагу приділили питанню імплементації національних вимог до протоколів лікування туберкульозу, зокрема мультирезистентного.

Коментар Зоряни Скалецької

«Ця нарада відбувається у критичний період боротьби з туберкульозом. У період, коли з’являються нові методи діагностики та препарати для лікування туберкульозу. Але саме в цей період туберкульоз продовжує щороку вбивати більше людей, ніж будь-яка інша інфекційна хвороба. Ми усвідомлюємо критичну важливість докладання максимальних зусиль для ліквідації туберкульозу в Україні. Адже від прогресу у нашій країні залежить і перспектива ліквідації туберкульозу в Європейському регіоні ВООЗ», — зазначила міністр охорони здоров’я З. Скалецька.

Завершальна частина заходу була присвячена обміну інформацією щодо стану хвороби в країнах. МОЗ України повідомило про позитивні тенденції у боротьбі з туберкульозом.

Що робиться для вирішення проблеми в Україні

Наприкінці листопада 2019 р. Уряд України схвалив ряд важливих документів у сфері протидії туберкульозу:

  • Державну стратегію у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року.
  • Стратегію розвитку системи протитуберкульозної допомоги.

Також МОЗ України затвердило новий Стандарт із інфекційного контролю за туберкульозом, який набере чинності у липні 2020 р.

Окрім того, Україна стала однією із перших країн, де почали використовувати нові підходи до лікування антибіотикорезистентного туберкульозу. Зокрема, з травня 2019 р. Бедаквілін доступний по всій Україні. До кінця року буде отримано наступну партію Бедаквіліну та 4800 курсів Деламаніду, які повністю задовольняють потреби на 2020 рік.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua