MODY-діабет: новий метод скринінгу

11 грудня 2019 о 12:08
3900

Актуальність

MODY-діабет (maturity-onset type diabetes of the young — сімейний діабет із домінантним типом успадкування, «масонський» діабет) — це неоднорідна група захворювань, які характеризуються генетичними дефектами острівцевих β-клітин підшлункової залози з моногенним типом успадкування, що характеризуються порушенням секреції інсуліну, рідше — з порушенням функції печінки, нирок та інсулінорезистентністю. Вперше цей термін було введено у 1974 р. американськими вченими для визначення атипової слабопрогресуючої форми цукрового діабету (ЦД) у юних пацієнтів, що мають спадкову схильність. MODY-діабет частіше носить сімейний характер, коли аналогічні порушення вуглеводного обміну відзначаються також у одного з батьків і родичів 2-го і 3-го ступеня спорідненості.

Досі було відомо 14 типів MODY-діабету, найчастішими з яких є тип MODY 1 (HNF4A/MODY), MODY 2 (GCK/MODY) і MODY 3 (HNF1A/MODY). Цей вид ЦД діагностується у 2–5% випадків загальної кількості людей з різними типами ЦД. Діагностика різних типів MODY на підставі лише клінічної картини неможлива.

Генетично зумовлений MODY-діабет становить близько 1–4% випадків ЦД у дітей і підлітків. Діагностування MODY важливе, оскільки терапія залежно від генетичного підтипу значно відрізняється від лікування ЦД 1-го і 2-го типу: можуть застосовуватися похідні сульфонілсечовини, спеціальна дієта, головне — інсулін при такому типі ЦД не призначають.

Група вчених на чолі з Аннелі Карлссон (Annelie Carlsson) з Університетської лікарні Скейн, Швеція (Skane University Hospital, Malmo, Sweden), на основі результатів п’ятирічного дослідження «Діагностика MODY-діабету при відсутності острівцевих аутоантитіл та при помірно підвищених значеннях глюкози», запропонували новий метод скринінгу на MODY-діабет. Метод базується на виявленні як мінімум трьох аутоантитіл (Ат) та зміні рівня глікованого гемоглобіну (HbA1c) у дітей та підлітків із ЦД.

Об’єкти та методи

У дослідженні взяли участь 3933 пацієнти з ЦД віком 1–18 років, у яких перевіряли наявність специфічних Ат, характерних для ЦД 1-го типу: GADA, IA-2A, ZnT8A і IAA. Наявність MODY-підтипів GCK, HNF1A і HNF4A перевіряли у всіх учасників за допомогою секвенування.

У 88% учасників виявили хоча б одне з чотирьох Ат, у 15% з них виявили Ат MODY, і, таким чином, загальна частка учасників з MODY становила 46 (1,2%) осіб.

Найважливішим діагностичним критерієм MODY виявився негативний результат на всі чотири Ат: це характерно для 100% пацієнтів з MODY і 11% пацієнтів з іншими типами ЦД. Інші ознаки включають невисокий рівень HbA1c, низький рівень глюкози у плазмі крові, сімейний анамнез ЦД і відсутність діабетичного кетоацидозу.

Вчені зазначають, що проведення генетичного дослідження на підставі негативного результату на Ат і низького рівня HbA1c (<7,5%) допомогло б визначити 78% пацієнтів з MODY, негативного результату на Ат і сімейного анамнезу ЦД — 63%.

Результати

Негативний результат на Ат і рівень HbA1c <7,5% або наявність сімейного анамнезу ЦД було характерно для 44 (96%) із 46 пацієнтів з MODY-діабетом. У ході подальшого дослідження пацієнти з MODY-діабетом отримували спеціальне лікування, що допомагало підтримувати HbA1c на середньому рівні 6,4%, при цьому 42 (91%) з них не застосовували інсулін.

Дослідники відзначають, що виявлення Ат IAA викликає труднощі й може бути найменш придатним для діагностики MODY, в той час як визначення GADA, IA-2A і ZnT8A має високу діагностичну значимість: негативний результат на всі чотири Ат виявлений у 12% учасників, на три — у 13%.

Висновок

Дослідники рекомендують проводити генетичний скринінг на MODY особам молодого віку з нормальною масою тіла і негативним результатом на всі три Ат, помірною гіперглікемією з HbA1c <7,5% і/або сімейним анамнезом ЦД.

  • Carlsson A., Shepherd M., Ellard S. (2019) Absence of Islet Autoantibodies and Modestly Raised Glucose Values at Diabetes Diagnosis Should Lead to Testing for MODY: Lessons From a 5-Year Pediatric Swedish National Cohort Study. Diabetes Care, Nov., dc190747.
  • Carlsson A., Shepherd M., Ellard S. (2019) Three Factors Distinguish MODY, a Rare Diabetes, in Youth. Medsc. Med. News, Nov. 21 (https://doi.org/10.2337/dc19-0747).

Анна Хиць