Оксана Мовчан про незворотність медичної реформи

9 грудня 2019 о 13:10
928

6 грудня 2019 р. у Міністерстві охорони здоров’я України відбулася нарада з питань подальшої трансформації системи охорони здоров’я. У ході зустрічі за участю міністра охорони здоров’я Зоряни Скалецької, в.о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Оксани Мовчан, керівників департаментів МОЗ, НСЗУ та керівників обласних департаментів охорони здоров’я було обговорено стратегію роботи із закладами охорони здоров’я в рамках реалізації Програми медичних гарантій-2020. Під час заходу йшлося про те, що медична реформа є незворотною. Наразі сформована стратегія роботи із закладами охорони здоров’я в рамках реалізації програми медичних гарантій-2020. Контрактування з НСЗУ на 2020 р. для закладів первинки та аптек розпочнеться з другої половини грудня 2019 р., для закладів спеціалізованої допомоги — з 3 лютого 2020 р.

Коментар Оксани Мовчан

О. Мовчан, в.о. голови НСЗУ, зазначила: “Трансформація фінансування системи охорони здоров’я триває і вона незворотна. У 2020 р. в Україні в повному обсязі запрацює Програма медичних гарантій. Але те, наскільки швидко увійдуть у реформу та надаватимуть якісні послуги пацієнтам спеціалізовані заклади в певному регіоні — залежить від місцевої влади.

Про програму медичних гарантій

У Програмі медичних гарантій-2020 визначено пріоритетні напрями, за які спеціалізовані заклади отримуватимуть від НСЗУ підвищений тариф. Але для цього лікарні мають відповідати чітким вимогам. Завдання місцевої влади, зокрема, департаментів охорони здоров’я (ДОЗ), визначити ті послуги, які потрібні громаді, та вкладати кошти саме у такі заклади, як можуть їх надати. Зробити такі лікарні привабливими і для пацієнтів, і для медиків”.

Представники обласних ДОЗ ознайомилися з дорожньою картою подальших процесів трансформації фінансування системи охорони здоров’я у 2020 р. Зокрема, йшлося про терміни контрактування закладів первинної та спеціалізованої допомоги та укладання договорів на реімбурсацію лікарських засобів у 2020 р.

Під час другої частини зустрічі представники НСЗУ надали консультації кожному з представників ДОЗ стосовно прогнозованого розподілу коштів із центрального бюджету безпосередньо для конкретної області та потрібних кроків щодо підготовки спеціалізованих закладів до укладання договору з НСЗУ.

Державної субвенції на фінансування закладів спеціалізованої медичної допомоги з ІІ кв. 2020 р. не передбачено. Щоб отримувати державні кошти, усі ці заклади повинні підписати договір з НСЗУ. А для цього лікарні повинні бути автономізованими, комп’ютеризованими та підключеними до Електронної сиcтеми охорони здоров’я. Місцева влада повинна сприяти цьому, щоб сформувати спроможну мережу закладів охорони здоров’я регіону”, — підкреслив директор департаменту договірної роботи НСЗУ Андрій Віленський.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua