Хвороба Паркінсона: створено новий діагностичний тест

4 грудня 2019 о 14:49
2399

Актуальність

Хвороба Паркінсона, або тремтливий параліч, — повільно прогресуюче хронічне неврологічне захворювання, притаманне особам літнього віку. Відноситься до дегенеративних захворювань екстрапірамідної моторної системи. Викликано прогресуючим руйнуванням і загибеллю нейронів, що виробляють нейромедіатор дофамін, — насамперед у чорній субстанції, а також в інших відділах центральної нервової системи. Недостатнє вироблення дофаміну веде до активного впливу базальних гангліїв на кору головного мозку.

Хвороба Паркінсона — вікової недуга, що вражає центральну нервову систему, викликає сповільненість рухів, тремор, апатію, зміни тембру голосу. Також при цій хворобі характерна прогресуюча мікрографія — зменшення розміру символів під час написання, ця патологія зазвичай асоціюється із хворобою Паркінсона.

Як відомо, це захворювання майже неможливо діагностувати до прояву симптомів. При цьому раннє виявлення хвороби важливе, оскільки сучасні методи лікування спрямовані виключно на уповільнення симптомів.

Сьогодні ця хвороба має чи не найбільші темпи поширення з-поміж неврологічних захворювань. За оцінками, понад 10 млн людей у всьому світі живуть із хворобою Паркінсона (у тому числі понад 80 тис. австралійців), а до 2040 р. їхня кількість сягне 14,2 млн, оскільки людство стрімко старіє.

Згідно зі статистикою Міністерства охорони здоров’я, в Україні зареєстровано понад 23 тис. пацієнтів із хворобою Паркінсона, або 61,4 на 100 тис. населення. Щороку про цей діагноз дізнаються від лікарів 2500 українців (Центр громадського здоров’я України, 2019).

Команда австралійських вчених з Мельбурнського королівського технологічного університету, Австралія (Royal Melbourne Institute of Technology University, Australia, RMIT), запропонувала новий метод для виявлення хвороби Паркінсона на ранніх стадіях, заснований на скринінгу малюнків та почерку пацієнтів.

Про метод

«Раннє виявлення має вирішальне значення, оскільки ми знаємо, що на той час, коли хтось починає відчувати тремор або ригідність м’язів, вже може бути запізно: ліки будуть неефективні, — каже Дінеш Кумар, член команди дослідників, які працюють над проектом у RMIT. — Давно відомо, що хвороба Паркінсона впливає на м’язи і звичну діяльність, тому вона впливає і на те, як пацієнти пишуть і малюють».

Рисунок. Тест-малюнок

Тест включає сім різних завдань, які слід виконати на цифровому планшеті: серед них — малювання спіралі шляхом об’єднання точок, простий лист і лист із навантаженням на пам’ять. Після того як людина пройде тест, програма проаналізує отримані дані в режимі реального часу і видасть результат.

«У зв’язку з тим що популяція населення різко старіє, в майбутньому очікується різке збільшення кількості людей, які живуть із хворобою Паркінсона, тому знання, як прогресує хвороба, і розуміння ефекту різних методів лікування будуть вирішальними при допомозі пацієнтам у керуванні своїм станом», — зазначають дослідники.

При цьому програмне забезпечення сумісне з існуючими технологіями, тому єдине обладнання, яке буде необхідне для скринінг-тесту, — ручка, папір і планшет. Випробування показали 93% точність визначення захворювання на самих ранніх стадіях, як запевнили дослідники. Нова технологія також зможе надати детальнішу інформацію для клініцистів щодо симптомів хвороби у пацієнта.

«Стандартні мультимодальні фізичні тести, проведені клініцистами, за своєю природою суб’єктивні. Наша технологія абсолютно об’єктивна і чутлива як до поліпшень, так і до погіршення спритності. У міру старіння населення число людей, що живуть з хворобою Паркінсона, має різко зрости, тому знання розвитку хвороби і вивчення впливу різних методів лікування матимуть велике значення для пацієнтів», — додав Кумар.

Вчені підписали угоду зі стартапом Jesse Medical. На їх думку, це допоможе швидше вивести розробку на ринок. На черзі — великі дослідження в Австралії та Китаї, які відбудуться найближчим роком. Якщо все піде за планом, тест може стати доступним для всіх бажаючих вже у 2022 р.

  • Kumar D., Li C., Jianpeng Zhai et al. (2019) Screening tech advances early detection of Parkinson’s disease. RMIT University news, Nov. 18.

Анна Хиць