Лікування ВІЛ-інфекції: Україна повністю забезпечена препаратами

3 грудня 2019 о 15:01
789

Як повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я України, за оцінками національних і міжнародних експертів в Україні близько 200 тис. ВІЛ-позитивних людей. Понад 60 тис. з них не знають про свій статус. У жовтні 2019 . в Україні офіційно зареєстровано 1431 новий випадок ВІЛ-інфекції, у 658 пацієнтів діагностовано СНІД. Найпоширенішим шляхом інфікування ВІЛ залишається статевий.

Вчасні діагностика ВІЛ та початок терапії гарантують повноцінне життя. В Україні тестування на ВІЛ, а також лікування ВІЛ-позитивних осіб — безкоштовне.

Схвалено відповідну стратегію

27 листопада 2019 р.  Кабінет Міністрів України ухвалив Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року. Одним із основних напрямів цієї стратегії є подолання епідемій ВІЛ/СНІДу. Для цього буде удосконалено систему ефективного виявлення ВІЛ-інфекції та розширено мережу закладів, у яких можна зробити тест. Також держава гарантує повне задоволення потреби в антиретровірусній терапії (АРВТ). Стратегія  передбачає, що одразу після встановлення діагнозу пацієнту буде надано доступ до нових високоякісних препаратів АРВТ.

Забезпечення лікуванням

Зараз Україна повністю забезпечена новітніми препаратами для лікування ВІЛ, близько 123 тис. ВІЛ-позитивних пацієнтів отримують лікування. У 93% ВІЛ-позитивних людей, які отримують антиретровірусну терапію, вірус у крові не виявляється. Це означає, що вони не можуть передати ВІЛ іншим.

Заплановане фінансування

У Державному бюджеті  на 2020 рік передбачено 207,9 мл. на фінансування послуг щодо супроводу та профілактики ВІЛ, що дозволить розширити охоплення послугами з 252 тис. мешканців України у 2019 р. до понад 356 тис. — у 2020.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua