Топ-10 медичних інновацій 2020 р.

27 листопада 2019 о 16:32
2004

Один із найбільших приватних медичних центрів США Клініка Клівленда склав свій топ‑10 інновацій, які можуть зробити значний внесок у розвиток медицини в наступному році. Перелік медичних інновацій вибрано групою лікарів та вчених Клініки Клівленда на чолі з Майклом Роузеном (Michael Roizen), доктором медичних наук, директором Клініки Клівленда.

«Сфера охорони здоров’я постійно змінюється, і ми очікуємо, що ці інновації значно змінять медицину і покращать догляд за пацієнтами у Клініці Клівленда та в усьому  світі», —  прокоментував доктор Роузен.

Перелік 10 кращих медичних інновацій на 2020 р.

  1. Препарат для лікування пацієнтів із остеопорозом подвійної дії — ромосозумаб.

У квітні 2019 р. Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і лікарських препаратів США (U.S. Food and Drug Administration — FDA) схвалило ромосозумаб — перший препарат для лікування пацієнтів із остеопорозом, який одночасно стимулює синтез кісткової тканини і зменшує її резорбцію. Препарат — це моноклональні антитіла, які блокують активність білка склеростину, — випускається в ін’єкційній формі з кратністю застосування один раз на місяць.

Ромосозумаб показаний жінкам у постменопаузальний період з остеопоротичними переломами в анамнезі або множинними факторами ризику переломів, а також жінкам із непереносимістю інших видів лікування остеопорозу.

  1. Розширення використання мінімально інвазивної хірургії мітрального клапана.

Мінімально інвазивне відновлення мітрального клапана за допомогою MitraClip (Abbott Laboratories) вперше отримало схвалення в США у 2013 р. для лікування пацієнтів із первинною мітральною регургітацією і протипоказаннями до проведення операції на відкритому серці. Приблизно одна із 10 осіб віком старше 75 років страждає від регургітації мітрального клапана, використання цієї методики дає шанс на щасливу здорову старість тисячам пацієнтів. У березні 2019 р. FDA розширило рекомендації щодо застосування пристрою MitraClip, включивши пацієнтів із вторинною мітральною регургітацією, надаючи право на альтернативний, можливо, безпечніший варіант лікування ще більшій кількості пацієнтів.

  1. Лікування транстиретинової амілоїдної кардіоміопатії.

Транстиретинова амілоїдна кардіоміопатія (Transthyretin Amyloid Cardiomyopathy — ATTR-CM) є рідкісним, швидко прогресуючим і часто смертельним захворюванням. Патогенез цієї кардіоміопатії пов’язаний із відкладенням амілоїдних фібрил у міокарді. Частіше виникає у чоловіків літнього віку і має дуже поганий прогноз. Середня тривалість виживаності становить не більше 2,5 року з моменту встановлення діагнозу.

У 2019 р. FDA затвердило перший у світі препарат для лікування дорослих з ATTR-CM. Встановлено, що препарат тафамідіс (tafamidis) запобігає неправильному депонуванню білка і значно знижує ризик смерті у цих пацієнтів.

  1. Лікування алергії на арахіс.

Алергія на арахіс є однією з найпоширеніших харчових алергій. У вересні 2019 р. FDA рекомендувало препарат палфорзіа (рalforzia) дітям з алергією на арахіс. У разі схвалення препарат, який є «порошком алергену», стане першим у своєму класі пероральним засобом імунотерапії для пацієнтів з алергією на арахіс. Під час лікування цим препаратом в організм пацієнта надходитиме мала кількість алергену. Вважається, що алерген у невисоких дозах, що повільно надходить в організм протягом тривалого періоду, може зменшити чутливість імунної системи. Препарат має неприємний смак і вживається перорально один раз на добу з їжею.

Група експертів дійшла висновку, що хоча це і не ліки в чистому вигляді, але застосування цього засобу зменшує наслідки від випадкового контакту дитини з алергеном, а також полегшує психологічний стан батьків, які відчувають постійний страх за дитину.

  1. Стимуляція спинного мозку із замкнутим циклом.

Хронічний біль у спині і ногах є поширеною проблемою та основною причиною призначення опіоїдних препаратів.

Стимуляція спинного мозку з використанням імплантованого в епідуральний простір пристрою, електроди якого, активізуючись, гальмують нейрони в задньому розі спинного мозку, зменшуючи вираженість болю.

Гальмуючим фактором для широкого застосування цієї методики часто є надмірна стимуляція спинного мозку. Нова методика із замкнутим циклом дозволяє поліпшити зв’язки між пристроєм і спинним мозком, завдяки чому пацієнти отримують виражене полегшення болю, краще сплять і приймають менше лікарських засобів.

  1. Біологічні препарати в ортопедії.

Біологічні препарати — клітини, компоненти крові, фактори росту та інші природні речовини — отримали застосування в ортопедії. Використання власних можливостей організму може сприяти загоєнню розриву або часткового пошкодження передньої хрестоподібної зв’язки і зменшити вираженість запалення.

Нова методика становить використання губки, ін’єктованої біологічними факторами в поєднанні із власною кров’ю пацієнта. Накладення такої губки здатне стимулювати загоєння зв’язки, зберігаючи її тканину. Випробування методики тривають, і експерти Клініки Клівленда сподіваються на позитивні результати вже наступного року.

  1. Плівка з антибіотиків для профілактики інфекцій, спричинених імплантацією серцевих пристроїв.

Щорічно у всьому світі близько 1,5 млн пацієнтів проходять процедуру імплантації кардіостимулятора. Але в 1–4% випадків імплантація ускладнюється розвитком інфекційного процесу. Недавня інновація — застосування імплантованої плівки з антибіотиком — забезпечила доставку двох протимікробних препаратів локально протягом 7 днів після імплантації, зводячи до мінімуму ризик зараження.

Методика отримала дозвіл FDA у 2013 р., але хірурги не поспішали застосовувати її, з нетерпінням чекаючи результатів всесвітнього рандомізованого дослідження WRAP-IT. За даними Клініки Клівленда, результати, опубліковані в березні 2019 р., свідчать про зменшення кількості інфекційних ускладнень на 40%, що робить процедуру імплантації кардіопристроїв безпечнішою для пацієнтів.

  1. Бемпедоєва кислота для зниження рівня холестерину у пацієнтів із непереносимістю статинів.

Застосовувані для зниження рівня холестерину статини викликають м’язовий біль у 10% пацієнтів. Новий препарат — бемпедоєва кислота — забезпечує альтернативний підхід до зниження рівня холестерину, дозволяючи уникнути побічних ефектів статинів. На відміну від них, бемпедоєва кислота не накопичується в м’язах, що знижує імовірність виникнення болю.

У клінічних випробуваннях препарат знижував рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності в середньому приблизно на 25%. У разі схвалення FDA бемпедоєва кислота може стати ще одним доповненням в арсеналі препаратів для зниження рівня холестерину.

  1. Інгібітори PARP як підтримувальна терапія раку яєчника.

Інгібітори полі(АДФ-рибоза)‑полімерази (PARP) є одним із останніх важливих досягнень у лікуванні хворих на рак яєчника. Ці препарати покращують виживаність пацієнток без прогресування захворювання і на сьогодні розглядаються як підтримувальна терапія першої лінії на пізніх стадіях захворювання.

У березні проаналізовано дані ІІІ фази NOVA, що свідчать про те, що нірапариб (Niraparib) забезпечує значні клінічні переваги для пацієнтів із рецидивуючим раком яєчника порівняно з плацебо.

За словами експертів, зараз проводиться декілька додаткових великомасштабних випробувань, в яких інгібітори PARP досягли великих успіхів у поліпшенні результатів лікування.

  1. Препарати для лікування серцевої недостатності зі збереженою фракцією викиду.

На сьогодні немає ліків, спеціально призначених для лікування пацієнтів із серцевою недостатністю зі збереженою фракцією викиду.

Однак інгібітори натрій-глюкозного котранспортера 2-го типу (SGLT2), які застосовуються для лікування пацієнтів із цукровим діабетом 2-го типу, зараз вивчаються в декількох поточних дослідженнях. Інтерес до застосування інгібіторів SGLT2 для лікування пацієнтів із серцевою недостатністю викликаний таким спостереженням: вони знижують ризик серцево‑судинної смерті та повторних госпіталізацій з приводу серцевої недостатності в когорті пацієнтів із цукровим діабетом 2-го типу.

Інгібітори SGLT2 також показали подібні результати у пацієнтів без цукрового діабету із серцевою недостатністю і зниженою фракцією викиду. Як відзначили в Клініці Клівленда, рішення FDA щодо цього препарату очікується у 2020 р.

  • Cleveland Clinic (2019) Cleveland Clinic Unveils Top 10 Medical Innovations for 2020. Clevel. Clin. News Rel., Oct. 23.

Анна Хиць