Мультирезистентний туберкульоз: оновлені рекомендації ATS 2019

27 листопада 2019 о 13:38
1569

Туберкульоз (ТБ), як і раніше, є провідною причиною смертності від інфекційних хвороб у світі. Щоденно від цієї патології помирають майже 4500 осіб, а майже 30 тис. осіб захворюють нею. Згідно з оцінками, з 2000 р. завдяки глобальним зусиллям щодо боротьби з ТБ було врятовано 54 млн життів, смертність від ТБ знизилася на 42%. У вересні 2018 р., прагнучи прискорити протидію ТБ та досягнення цільових показників у країнах, глави держав провели першу в історії Нараду високого рівня Організації Об’єднаних Націй (ООН), на якому взяли на себе масштабні зобов’язання щодо ліквідації ТБ (ВООЗ, 2019).

Гострою проблемою у сфері охорони здоров’я залишається лікарсько-стійкий ТБ. За найбільш імовірними оцінками, у 2017 р. на ТБ, стійкий до рифампіцину, найбільш ефективного препарату першої лінії, в різних країнах світу захворіли 558 тис. осіб (діапазон значень — 483–639 тис. осіб), причому у 82% випадків йшлося про мультирезистентний туберкульоз легень (МРТБЛ). Майже половина всіх випадків МРТБЛ у світі реєструється у трьох країнах — Індії (24%), Китаї (13%) і Росії (10%).

На сьогодні в Україні, як і в усьому світі, зберігається тенденція до збільшення кількості хворих на МРТБЛ, який є однією з найбільш несприятливих форм захворювання внаслідок епідеміологічної небезпеки. Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості хворих із новими випадками МРТБЛ на тлі зменшення кількості хворих зі збереженою чутливістю мікобактерій туберкульозу (МБТ) загалом.

Поява лікарсько-стійких штамів МБТ, виділення яких є характерною рисою МРТБЛ, стала перешкодою для ліквідації захворювання у ХХІ ст., тому вирішальним заходом у боротьбі з ТБ залишається ефективне лікування хворих для зменшення кількості джерел інфекції та припинення її передачі.

ATS, CDC, ERS та IDSA спільно розробили настанову щодо лікування пацієнтів із МРТБЛ. Настанова включає рекомендації щодо ізоніазид-резистентного і МРТБЛ.

Основні положення настанови:

  • Лікування будь-якої форми резистентного ТБ передбачає обов’язкове встановлення чутливості МБТ до лікарських препаратів. При виявленні резистентності до рифампіцину слід також перевірити чутливість до інших препаратів першого ряду, фторхінолонів і аміноглікозидів.
  • Схеми лікування повинні включати тільки ті препарати, до яких встановлена чутливість МБТ пацієнта. Побічні ефекти препаратів необхідно обговорювати під час кожного візиту з метою їх коригування.
  • Для лікування пацієнтів із МРТБЛ пропонується застосовувати мінімум п’ять препаратів під час першої (інтенсивної) фази тривалістю 5–7 міс і чотири препарати — під час другої фази (фази продовження лікування). Весь період лікування має становити 15–21 міс.
  • Серед пероральних препаратів при МРТБЛ слід застосовувати фторхінолони ІІІ покоління (левофлоксацин або моксифлоксацин), бедаквілін. Можливе використання лінезоліду, клофазиміну, циклосерину, етамбутолу (тільки в разі недоступності ефективніших препаратів) і піразинаміду (за умови відсутності резистентності). Не рекомендується застосовувати амоксицилін і клавуланову кислоту, азитроміцин, кларитроміцин.
  • В ін’єкційній формі експерти пропонують використовувати амікацин або стрептоміцин (за умови сприйнятливості мікобактерій), карбапенем (завжди при прийомі амоксициліну і клавуланової кислоти) і не використовувати канаміцин і капреоміцин.
  • За відсутності ефекту від лікування чи у разі високого ризику рецидиву захворювання варто розглянути хірургічне лікування МРТБЛ, а саме часткову резекцію легені. Однак вчені наголошують, що потрібно надавати перевагу медикаментозному лікуванню над пневмоектомією.
  • Для лікування ізоніазид-резистентного ТБ запропонований 6-місячний режим, що включає рифампіцин, етамбутол, піразинамід і фторхінолон ІІІ покоління, при цьому період застосування піразинаміду може бути скорочений до 2 міс у разі поліпшення стану або появі істотних побічних ефектів.
  • Для лікування пацієнтів із латентною ТБ-інфекцією рекомендовано застосовувати фторхінолони ІІІ покоління протягом 6–12 міс. Можливе призначення комбінації фторхінолону та іншого препарату (крім піразинаміду).

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Nahid P., Mase S.R., Migliori G.B. et al. (2019) Treatment of Drug-Resistant Tuberculosis. An Official ATS/CDC/ERS/IDSA Clinical Practice Guideline. Am. Thorac. Soc. J. (https://doi.org/10.1164/rccm.201909-1874ST PubMed: 31729908).

Анна Хиць