Пероральний інсулін: міф чи реальність?

27 листопада 2019 о 12:56
1002

Актуальність

Незважаючи на багаторічну історію застосування інсуліну, форма його введення не зазнала істотних змін, і препарат, як і раніше, доступний лише в ін’єкційній формі. З одного боку, ін’єкційний шлях введення є перевагою, оскільки забезпечує швидке надходження ліків у системний кровотік і, отже, швидке настання ефекту. З іншого боку, пацієнти, яким необхідні щоденні систематичні ін’єкції інсуліну, відчувають незручності.

Пероральна форма інсуліну давно привертала увагу фармакологів, але це завдання тривалий час здавалося нездійсненним. Головною перешкодою була шлункова кислота, яка руйнувала білок до того, як він всмоктується у стінку кишечнику.

Однак фармацевтична компанія Oramed Pharmaceuticals, яка спеціалізується на створенні пероральних форм для препаратів, доступних лише у формі ін’єкцій, повідомила про створення нового препарату ORMD‑0801, який має рН‑нейтральну оболонку та підвищену здатність проникати крізь мембрану кишечнику в кровотік. На сьогодні відбулось успішне завершення IIb фази клінічних випробувань препарату ORMD‑0801, який може стати першим комерційно доступним пероральним препаратом інсуліну.

Джоел Нутел (Joel M. Neutel), керівник групи дослідників випробування IIb фази ORMD-0801, зазначив: «Це дослідження IIb фази надає статистично значущі дані про ефективність препарату. Кишкова абсорбція препарату дозволяє безпосередньо надходити інсуліну до печінки, імітуючи його природне транспортування в організмі. Результатом є більш фізіологічна заміна інсуліну, що зумовлює ефективне лікування з нижчим ризиком виникнення гіпоглікемії. Вважаю, що застосування ORMD-0801 може бути клінічно корисним для пацієнтів».

Методи дослідження

У багатоцентрове подвійне сліпе плацебо-контрольоване рандомізоване дослідження, виконане компанією Oramed Pharmaceuticals, було включено 269 пацієнтів із цукровим діабетом 2-го типу.

Пацієнти були рандомізовані на три групи, для кожної з яких формувалася контрольна плацебо-група. У групах лікування учасникам дослідження призначали інсулінотерапію в дозах 32 мг/добу (1 прийом), 64 мг/добу (2 прийоми) і 96 мг/добу (3 прийоми). Первинною кінцевою точкою дослідження було зниження рівня глікозильованого гемоглобіну до 12-го тижня терапії.

Результати дослідження

  • У підгрупах, які приймали інсулін один і два рази на добу, виявляли значуще зниження рівня глікозильованого гемоглобіну порівняно з плацебо (на 0,54 і 0,53% серед пацієнтів, які приймали інсулін один і два рази на добу відповідно).
  • Підвищення частоти виникнення серйозних небажаних явищ не було. Частота глікемії виявилася порівнянною у групах активного лікування і плацебо. Крім цього, застосування інсуліну перорально не зумовлювало збільшення маси тіла.

Висновки

Таким чином, результати презентованого дослідження продемонстрували ефективність і безпеку інсуліну в пероральній формі. Компанією заплановано продовження клінічних випробувань — тестування препарату в нижчих дозах, а в разі схвалення FDA (U.S. Food and Drug Administration) — виконання дослідження III фази.

Виконавчий директор Oramed Pharmaceuticals Надав Кідрон (Nadav Kidron) прокоментував дослідження так: «Ці результати надалі демонструють, що ORMD-0801 — це безпечна та ефективна форма інсуліну, створена для поліпшення контролю хвороби для мільйонів людей, які живуть із діабетом. Наступним кроком, сподіваємося, стануть подальші дискусії зі FDA про випробування ІІІ фази. Ми з ентузіазмом ставимося до потенціалу ORMD-0801, переходячи до завершальних стадій дослідження».

Вважають, що хороший профіль безпеки препарату зумовлений тим, що, всмоктуючись у кишечнику, інсулін потрапляє у печінку, що схоже на природне транспортування інсуліну в організмі. Тому пероральна форма інсуліну може бути навіть більш фізіологічна, ніж ін’єкційна, що сприятиме вищій ефективності та безпеці препарату. Однак для підтвердження цього припущення необхідне виконання спеціально спланованих великих проспективних досліджень.

  • Oramed Pharmaceuticals Inc (2019) Oramed Announces Successful Phase IIb Study of Oral Insulin in Type 2 Diabetes. Press Releases, Nov. 12.

Анна Хиць