Муковісцидоз: доведено ефективність потрійної терапії

26 листопада 2019 о 16:13
1685

Потрійна терапія – новий напрям у лікуванні муковісцидозу

Муковісцидоз – спадкове аутосомно-рецесивне захворювання. Етіологічним чинником цієї патології є мутація гена, що кодує білок — регулятор трансмембранної проникності, внаслідок чого відбувається пригнічення функціональної здатності зазначеного фактора. Близько 90% пацієнтів зі встановленим діагнозом муковісцидозу мають щонайменше одну копію мутації Phe508del. У нещодавно проведеному дослідженні під керівництвом наукових співробітників Південно-західного медичного центру Техаського університету (The University of Texas Southwestern Medical Center), США, завершено третю фазу клінічного випробування з вивчення ефективності потрійної терапії у разі зазначеної генетичної патології. За результатами наукового проекту встановлено, що комбіноване застосування трьох лікарських засобів покращує функціональну здатність легень та зменшує вираженість клінічних проявів муковісцидозу у пацієнтів, які мають єдину копію найпоширенішої генетичної мутації цього захворювання. Стаття за результатами дослідження опублікована у виданні «New England Journal of Medicine» 31 жовтня 2019 р.

Дизайн та основні результати дослідження

У ході міжнародного клінічного дослідження, проведеного за участю науковців та клініцистів із 13 країн світу на 115 клінічних базах з червня 2018 р. по квітень 2019 р., 403 пацієнти з діагнозом «муковісцидоз» віком ≥12 років були випадковим чином розподілені у групи комбінованої терапії (поєднання препаратів елексакафтор, тезакафтор, івакафтор) або лікування із застосуванням плацебо. Функціональну здатність легень оцінювали через 4 та 24 тиж від початку терапії. Встановлено, що порівняно з пацієнтами, які отримували плацебо, за даними спірометрії функціональні параметри легеневої системи пацієнтів основної групи значно покращилися через 4 тиж лікування та зберігалися на відповідному рівні протягом 24 тиж. Зокрема, виявлено збільшення об’єму форсованого видиху за першу секунду (ОФВ1) на 13,8 бала через  4 тиж від початку терапії, та на 14,3 бала вище — через 24 тиж лікування. Крім того, в групі осіб, які отримували комбіноване лікування, відзначено зниження частоти загострень клінічних проявів захворювання — відповідні показники були на 63% нижчі в основній групі пацієнтів.

Учасникам дослідження також було запропоновано відповісти на запитання стосовно можливих змін якості їх життя та характеру респіраторних симптомів, що супроводжують розвиток захворювання. За зазначеними параметрами серед осіб, які отримували комбіновану терапію, зафіксовано більш позитивні характеристики. Показники хлоридів поту у пацієнтів основної групи були на 41,8 ммоль/л нижчими для всіх порівнянь (р<0,001). Загалом застосування комбінованої терапії на основі трьох препаратів — елексакафтор, тезакафтор, івакафтор — відзначалося безпекою і допустимим профілем несприятливих побічних реакцій. Зокрема, несприятливі реакції, що призвели до переривання комбінованої терапії зазначеними препаратами, спостерігались у 1% пацієнтів.

Висновки клінічного дослідження

За результатами дослідження автори дійшли висновку про те, що потрійна терапія на основі елексакафтору, тезакафтору та івакафтору може вважатись ефективним методом лікування для пацієнтів з муковісцидозом за наявності одиничних мутацій Phe508del, в яких попередні схеми модуляції білка-регулятора трансмембранної проникності виявили низький потенціал. На думку дослідників, загалом, незважаючи на те що описана потрійна терапія була безпечною та добре переносилася пацієнтами, подальше впровадження її у клінічну практику все ж потребує довготривалих досліджень для поглибленого вивчення потенційних побічних ефектів від її застосування.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Middleton P.G., Mall M.A., Dřevínek P. et al. (2019) Elexacaftor–Tezacaftor–Ivacaftor for Cystic Fibrosis with a Single Phe508del Allele. N. Engl. J. Med., Oct. 31. DOI: 10.1056/NEJMoa1908639.
  • UT Southwestern Medical Center (2019) Three-drug combo improves lung function in most common genetic form of cystic fibrosis. ScienceDaily, Oct. 31.

Наталія Савельєва-Кулик