Мігрень у дітей та підлітків: лікування

18 листопада 2019 о 11:35
17625

Фахівці Американської академії неврологів (American Academy of Neurology) та Американського товариства головного болю (American Headache Society) 17 вересня 2019 р. у журналі «Neurology» опублікували практичні науково обґрунтовані рекомендації щодо лікування дітей та підлітків із мігренню. Дані підтверджені результатами проведеного систематичного огляду літератури за 2003–2017 рр.

Діагностичні критерії дитячої мігрені

  1. Не менше 5 епізодів головного болю протягом останнього року, що тривають 2–72 год за відсутності лікування.
  2. Визначаються 2 ознаки головного болю з нижченаведених:
    • пульсуючий;
    • однобічний;
    • погіршується під час активності;
    • помірної та вираженої інтенсивності.
  3. Головний біль пов’язаний із нудотою, блюванням, фото- або фонофобією.

Час, коли дитина спить, можна врахувати у тривалість головного болю. Зазвичай аури виникають приблизно у третини дітей старшого віку та підлітків і передують виникненню головного болю за 5–60 хв.

Лікування дітей та підлітків із мігренню

Лікування пацієнтів із мігренню має бути спрямоване на швидке, повне усунення головного болю з мінімальними побічними ефектами. У дорослих, як і у дітей та підлітків, ефективне раннє лікування при мігрені: протягом менше ніж 1 год від виникнення головного болю.

Багато дітей та підлітків застосовують і отримують знеболювальний ефект від пероральних анальгетиків, таких як парацетамол, ібупрофен та напроксен. Триптани рідше призначають дітям, ніж дорослим. Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами Сполучених Штатів Америки (Food and Drug Administration — FDA) схвалило такі лікарські засоби для лікування дітей із мігренню:

  • алмотриптан — від 12 років;
  • ризатриптан — від 6 до 17 років;
  • суматриптан/напроксен — від 12 років;
  • золмітриптан — від 12 років і старше.

Ефективність застосування ерготів та напроксену (назальний спрей) у дітей не вивчалася.

  1. Рекомендовано якомога раніше застосувати лікарський засіб при нападі мігрені.
  2. Як початковий варіант лікування дітей та підлітків з мігренню призначити перорально розчин ібупрофену в дозі 10 мг/кг маси тіла.
  3. Дітям та підліткам із мігренню призначити один із нижченаведених лікарських засобів:
    • суматриптан/напроксен, таблетки, у дозі 10/60, 30/180, 85/500 мг;
    • золмітриптан, назальний спрей, у дозі 5 мг;
    • суматриптан, назальний спрей, у дозі 20 мг;
    • ризатриптан, таблетки, що диспергуються у ротовій порожнині, у дозі 5 або 10 мг;
    • алмотриптан, таблетки, у дозі 6,25 або 12,5 мг.

Тривалість лікування

Рекомендована тривалість застосування лікарських засобів у дітей та підлітків із мігренню:

  • ібупрофен або парацетамол — не більше 14 днів на місяць;
  • триптани — не більше 9 днів на місяць;
  • будь-яка комбінація триптанів, анальгетиків — не більше 9 днів на місяць.

Немає жодних доказів, які б підтверджували застосування опіоїдних анальгетиків у дітей та підлітків з мігренню.

Особливості призначення лікарських засобів

У дорослих пацієнтів відсутність реакції (відповіді) на лікування одним триптаном не виключає позитивної реакції на альтернативний триптан. Також, якщо з одного боку визначається позитивна реакція на призначений триптан, з іншого — виникає знову головний біль протягом 24 год, то повторне застосування лікарського засобу є ефективним. Такої тактики дозволено дотримуватися при лікуванні й дітей, але необхідно враховувати добову максимальну дозу призначених лікарських засобів.

Інтраназальний суматриптан і золмітриптан всмоктуються швидше та, відповідно, швидше діють, ніж оральна форма. У хворих із тяжкою мігренню, що супроводжується нудотою та блюванням, неоральні форми лікування ефективніші.

  1. Потрібно провести консультацію дітей та підлітків і членів їх родини щодо можливого застосування ряду лікарських засобів для пошуку найефективнішого.
  2. За наявності у дитини головного болю вираженої інтенсивності, що супроводжується нудотою чи блюванням, слід призначити лікарський засіб у неоральній формі.
  3. Рекомендовано повторне застосування лікарського засобу, якщо протягом 24 год у дитини та підлітка знову виник головний біль.

Триптан + нестероїдний протизапальний препарат

Підліткам, в яких не має відповіді (реакції) на призначений триптан, необхідно до триптану додати ібупрофен або напроксен. У дорослих застосування комбінації суматриптан/напроксен (в таблетках у дозі 10/60, 30/180 та 85/500 мг) є ефективнішим, ніж монотерапія.

Мігрень з аурою

Рекомендовано повідомити підліткам із мігренню, що прийом триптану під час типової аури є безпечним, але лікарський засіб більш ефективний, якщо його застосовувати при виникненні головного болю.

Купірування супутніх симптомів

Після застосування золмітриптану (назальний спрей) та суматриптану/напроксену відзначалося зникнення фото- та фонофобії, але жодні лікарські засоби, які призначають пацієнтам із мігренню, не є ефективними проти нудоти чи блювання. Відсутні дослідження, де б оцінювали протиблювальні засоби у дітей із мігренню, але у практиці їх додають до лікування для усунення нудоти й блювання та пришвидшення всмоктування лікарських засобів.

Консультування

  1. Із дітьми та підлітками з наявною мігренню та їх родинами потрібно провести консультацію щодо уникнення надмірного застосування лікарських засобів, ідентифікації та усунення чинників, які спричиняють виникнення мігрені, а також модифікації способу життя.
  2. Дітям і підліткам з мігренню порадити вести «щоденник головного болю» для контролю реакцій на призначене лікування.

Протипоказання до застосування триптанів

Згідно з даними FDA, триптани протипоказані пацієнтам, які мають в анамнезі інсульт, транзиторну ішемічну атаку, інфаркт міокарда, стенокардію Принцметала, тяжкі захворювання периферичних судин та ішемічну хворобу кишечнику. Ці лікарські засоби також протипоказані хворим із порушеннями провідних шляхів серця, включаючи синдром Вольфа — Паркінсона — Уайта. Наведені медичні протипоказання є менш поширеними у педіатричній популяції, але важливо їх враховувати.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Oskoui M., Pringsheim T., Holler-Managan Y. et al. (2019) Practice guideline update summary: Acute treatment of migraine in children and adolescents: Report of the Guideline Development, Dissemination, and Implementation Subcommittee of the American Academy of Neurology and the American Headache Society. Neurology, 93(11): 487–499.

Катерина Давіденко