Apple Watch діагностує фібриляцію передсердь

14 листопада 2019 о 12:16
1145

Актуальність

Фібриляція передсердь (ФП) —  найпоширеніша стійка серцева аритмія, частота якої становить 1–2% загальної популяції. В Європі ФП діагностовано у понад 6 млн, у США — 5 млн осіб. Згідно з прогнозами експертів, поширеність ФП за наступні 50 років подвоїться на тлі постаріння населення.

ФП підвищує ризик виникнення інсульту в 5 разів. У хворих на ФП ішемічний інсульт часто закінчується смертю, призводить до більш вираженої інвалідизації та рецидивує частіше, ніж у пацієнтів з інсультом іншої природи. Відповідно, ризик смерті у хворих на інсульт, пов’язаний із ФП, підвищується у 2 рази, а витрати — у 1,5 раза. Питанню ранньої діагностики ФП присвячено багато аналізів, інноваційне дослідження здійснено компанією Apple.

Про дослідження

Apple успішно завершила перше дослідження щодо технології виявлення серцевої аритмії серед населення. Apple спільно з Медичним інститутом при Стенфордському університеті, штат Каліфорнія (School of Medicine, Stanford University, Stanford, California), США, провели масштабні випробування додатку Apple Heart Study.

Мета виконаного дослідження — визначення можливості Apple Watch в ранній діагностиці ФП. Повідомлення, яке надходило від смартгодинника, дозволяло людині самостійно діагностувати проблеми серцевого ритму і звернутися до фахівця для проведення більш прицільної діагностики.

Результати представлені на 68-й Науковій сесії Американської колегії кардіологів (American College of Cardiology).

Об’єкти і методи дослідження

Дослідження було незвичним за дизайном — власникам iPhone пропонувалося завантажити додаток Apple Heart Study і взяти участь у дослідженні.

Критерії включення:

  • iPhone (5s або новішої версії) з iOS версії ≥11,0.
  • Apple Watch (Серія 1 або новіша версія) з watchOS версії ≥4,0.
  • Вік ≥22 роки на момент дослідження.
  • Громадянство США.
  • Володіння письмовою та розмовною англійською мовою.
  • Дійсний номер телефону, пов’язаний із iPhone.
  • Дійсна адреса електронної пошти.

Критерії виключення:

  • Вставлений діагноз ФП на момент дослідження або серцева аритмія в анамнезі.
  • Онкологічні захворювання серця.
  • Застосування антикоагулянтної терапії.

Для участі в дослідженні самостійно зареєструвалися 419 297 жителів США віком ≥22 років (середній вік — 40 років). Протягом 8-місячного періоду вони носили смартгодинник, який пасивно вимірював частоту серцевих скорочень через регулярні інтервали часу.

При виникненні нерегулярного ритму в п’яти із шести вимірювань користувач отримував повідомлення про те, що йому необхідно вийти на зв’язок з лікарем — фахівцем темедицини — через відеочат. У подальшому ці користувачі піддавалися додатковим дослідженням, а саме електрокардіографічному (ЕКГ)-моніторингу, протягом 7 днів для виявлення ФП.

Результати дослідження

Результати дослідження свідчать , що 2162 учасники (0,5% зареєстрованих користувачів) отримали повідомлення про нерегулярність ритму. Частота отриманих повідомлень помітно залежала від віку: із 200 тис. учасників віком ≤40 років частка таких повідомлень становила 0,16% порівняно з 3,2% — у 25 тис. осіб віком ≥65 років.

Загалом 658 учасників були направлені на ЕКГ-моніторинг, з них 450 носили одночасно годинник і ЕКГ-монітор.

При порівнянні нерегулярного пульсу на годиннику із записами ЕКГ серед 450 учасників, які носили обидва пристрої одночасно, дослідники виявили, що позитивне прогностичне значення для окремого вимірювання аритмії становило 71%, а позитивне прогностичне значення для повідомлення (спрацьовувало при нерегулярному ритмі, виявленому в п’яти із шести вимірювань) — 84%.

Проте лише у 34% з тих, хто отримав повідомлення на своєму годиннику, виявлено ФП протягом наступного тижня при носінні ЕКГ-монітора. У 89% пацієнтів із виявленою ФП були зареєстровані епізоди тривалістю >1 год. Близько третини людей, які одержали повідомлення, мали оцінку за шкалою CHADS-VASc (шкала оцінки ризику розвитку тромбоемболічних ускладнень у пацієнтів із ФП) ≥2 бали.

Висновки

Частота ФП в осіб молодого віку в дослідженні Apple зіставна із загальновідомими даними — також становила 0,5%, а значить, ця технологія є конкурентоспроможною і допоможе в подальшому запобігти загрозливим для життя станам. Зазначимо, що частота ФП у людей молодого віку (≤40 років) становить 0,5%, далі з віком захворювання стає все більш поширеним. Так, >5% ФП — у осіб віком ≥65 років і >10% — віком >80 років.

Таким чином, впровадження нових інформаційних технологій у медичну сферу допоможе як у проведенні великих клінічних досліджень із залученням великих груп населення, так і у виявленні серйозних факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Крім того, це допоможе пацієнту контролювати свій стан здоров’я і за необхідності своєчасно звернутися за допомогою до фахівця.

  • Turakhia M., Desai M., Hedlin H. et al. (2019) Rationale and design of a large-scale, app-based study to identify cardiac arrhythmias using a smartwatch. Apple Heart Study (https://doi.org/10.1016/j.ahj.2018.09.002).

Анна Хиць