Метформін: кардіопротекторна дія

13 листопада 2019 о 15:16
1480

14 листопада – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом (ЦД) — це день, який служить нагадуванням всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає. Вперше Всесвітній день боротьби з ЦД був проведений Міжнародною діабетичною федерацією (International Diabetes Federation — IDF) і Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ — World Health Organization) 14 листопада 1991 р. для координації боротьби з ЦД у всьому світі. Завдяки діяльності IDF цей день охоплює мільйони людей по всьому світу і об’єднує діабетичні громади 145 країн з метою підвищення обізнаності про ЦД та його ускладнення.

ЦД — це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. Інсулін — це гормон, який регулює рівень глюкози у крові (МОЗ України).

Більше 400 млн людей живуть із ЦД по всьому світу та прогнозується, що до 2050 р. кількість пацієнтів із цією патологією у світі збільшиться на 48%. Поширеність ЦД в Україні підвищилася за останніх 10 років наполовину. ЦД 1-го типу становить 6,5% усіх випадків захворювання. Згідно з даними Центру громадського здоров’я МОЗ України майже 3% первинної інвалідності серед дорослого населення в Україні є наслідком захворювання на ЦД.

Актуальність

Гіпертрофія лівого шлуночка (ГЛШ) є незалежним предиктором смертності й дуже поширена у пацієнтів з ішемічною хворобою серця (ІХС) навіть за відсутності артеріальної гіпертензії. ГЛШ є поширеним захворюванням, її виявляють приблизно у третини пацієнтів із ІХС. Важливо зазначити, що ГЛШ є одним із визначних прогностичних факторів ІХС після віку і тяжкості перебігу хвороби.

Далеко не всі гіпоглікемічні препарати є безпечними для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями. Першим і тривалий час єдиним гіпоглікемічним препаратом, який сприятливо впливав на серце та не погіршував серцево-судинного прогнозу у пацієнтів із ЦД, був метформін. Однак його ефекти у пацієнтів без ЦД залишаються практично невивченими. У зв’язку з чим проведено подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження MET-REMODEL (Metformin on left ventricular hypertrophy in patients with coronary artery disease without diabetes), метою якого стала оцінка впливу метформіну на масу міокарда лівого шлуночка (ЛШ) у пацієнтів з ІХС, що мають інсулінорезистентність і/або предіабет.

Об’єкти та методи дослідження

У дослідження було включено 68 пацієнтів, середній вік яких становив 65 років. Пацієнти були розподілені на дві групи: із застосуванням метформіну (2000 мг/добу) і плацебо-група. Дослідження продовжувалося протягом 12 міс, первинною кінцевою точкою дослідження була зміна маси міокарда ЛШ. Зображення на початку та наприкінці дослідження були отримані на сканері магнітно-резонансної томографії.

Результати дослідження

До кінця дослідження відзначено значуще зниження індексу маси міокарда ЛШ у підгрупі метформіну порівняно з плацебо (абсолютна різниця —1,37; 95% довірчий інтервал  від 2,63 до –0,12; p=0,033).

Крім цього, застосування метформіну значно зменшило масу міокарда ЛШ, масу тіла і підшкірно жирової клітковини, а також рівень систолічного артеріального тиску.

Рівень глікованого гемоглобіну та індекс резистентності значимо не відрізнялися між групами метформіну і плацебо наприкінці дослідження.

Висновок

Таким чином, виявлено, що метформін може знижувати індекс маси міокарда ЛШ у пацієнтів з ІХС та без ЦД. Автори вважають, що причиною подібного ефекту могло бути зниження артеріального тиску або маси тіла у групі метформіну.

На думку авторів, подібні результати можуть бути підставою для проведення великих досліджень із жорсткими кінцевими точками щодо серцево-судинної ефективності метформіну у пацієнтів, які не мають ЦД.

  • Mohan M., Al-Talabany S., McKinnie A. et al. (2019) A randomized controlled trial of metformin on left ventricular hypertrophy in patients with coronary artery disease without diabetes: the MET-REMODEL trial. Eur. Heart J., Apr. 17, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehz203.

Анна Хиць