Гіпотиреоз: медикаментозні ускладнення

13 листопада 2019 о 12:34
5079

Актуальність

Гіпотиреоз займає одне з провідних місць у структурі ендокринних захворювань. Гіпотиреоз зумовлений зниженням або повною відсутністю функції щитоподібної залози (ЩЗ), що супроводжується порушенням продукції тиреоїдних гормонів. Поширеність гіпотиреозу серед населення постійно підвищується. У дорослих його частота серед жінок становить від 1,4 до 2%, серед чоловіків — 0,2%. В Україні станом на 2012 р. зареєстровано 90 884 тис. хворих на гіпотиреоз (у 1999 р. — 53 тис.), показник захворюваності населення становив у 2011 р. 22,1 на 100 тис. населення. Найвищу поширеність гіпотиреозу відзначають у віковій групі старше 60 років. Так, серед обстежених (без захворювань ЩЗ в анамнезі) частка хворих на гіпотиреоз досягає 6% серед жінок і 2,5% — у чоловіків. Частота вродженої форми гіпотиреозу в дітей становить 1:3000–4000.

За відсутності адекватного лікування у разі гіпотиреозу зростає ризик розвитку ускладнень, таких як синдром штучного (медикаментозного/екзогенного) тиреотоксикозу. Цей синдром викликаний надмірним введенням препаратів тиреоїдних гормонів — тироксину (Т4), трийодтироніну (Т3) — як замісного лікування при гіпотиреозі.

Медико-соціальне значення гіпотиреозу визначається не лише його поширеністю і тенденцією до подальшого збільшення кількості хворих, але і тими збитками, що наносить гіпотиреоз пацієнту як хронічне захворювання. Перш за все це стосується патології серцево-судинної та нервової систем.

Фібриляція передсердь (ФП) є найчастішим порушенням ритму серця при тиреотоксикозі. В основі формування аритмії при гіперфункції ЩЗ лежить одночасне існування фокусної імпульсації та кругових рухів хвилі збудження — механізм re-entry. Успішне лікування ФП у хворих на тиреотоксикоз можливе тільки при досягненні еутиреозу. У більшості випадків при купіруванні тиреотоксикозу відзначається спонтанне відновлення синусового ритму. Шанси на відновлення синусового ритму нижчі у пацієнтів літнього віку за наявності супутньої органічної патології міокарда чи тривало існуючої ФП.

Згідно з результатами великого популяційного дослідження, проведеного американськими вченими на чолі з Марією Папалеонтіу (Maria Papaleontiou) з кафедри метаболізму, ендокринології та цукрового діабету Університету Мічиган (Metabolism, Endocrinology and Diabetes Clinic, University of Michigan), США, низькі рівні тиреотропного гормону (ТТГ) в результаті передозування гормональних препаратів для лікування гіпотиреозу пов’язані зі статистично значущим підвищенням ризиків ФП та гострого порушення мозкового кровообігу (ГПМК). Результати представлені на 89-й Щорічній зустрічі Американської асоціації фахівців із захворювань щитоподібної залози (American Thyroid Association), яка проходила 30 жовтня 2019 р. в Чикаго, штат Іллінойс, США.

«Наше дослідження надає нові дані про частоту ФП та ГПМК у пацієнтів, які отримують замісне лікування гормонами ЩЗ», — говорить провідний вчений Марія Папалеонтіу. — Ми виявили, що, незважаючи на контроль серцево‑судинних факторів ризику, таких як куріння, артеріальна гіпертензія тощо, зниження рівня ТТГ в сироватці крові було пов’язане з розвитком як ФП, так і ГПМК».

Об’єкти і методи дослідження

У дослідженні використано інформацію Управління охорони здоров’я у справах ветеранів (Veterans Health Administration), проаналізовано дані 643 054 пацієнтів, які отримували замісне лікування гормонами ЩЗ при гіпотиреозі у 2004–2017 рр.

Лікування включало монотерапію T4 або комбінацію T4 та ліотироніну (T3). Хворих на рак ЩЗ або тих, які приймали препарати, що впливають на функцію ЩЗ, такі як аміодарон, було виключено з дослідження.

Результати дослідження

ФП
При медіані тривалості спостереження 59 міс ФП була зареєстрована у 67 772 (10,5%) пацієнтів. Зокрема, для рівня ТТГ <0,1 мМО/л відношення шансів (ВШ) для розвитку ФП становило 1,16 (95% довірчий інтервал (ДІ) 1,10–1,22) порівняно з нормальними (еутиреоїдними) діапазонами ТТГ (0,5–5,5 мМО/л). Проте для рівнів 0,1–0,5 мМО/л (ВШ 0,94) ризик ФП не підвищувався.

У дослідженні виявлено вищий ризик ФП у пацієнтів із рівнем ТТГ >5,5 мМО/л, що свідчить про недостатню дозу препаратів для лікування при гіпотиреозі (ВШ 1,18; 95% ДІ 1,52–1,21 ).

ГПМК
При вивченні випадків ГПМК серед 692 537 пацієнтів зареєстровано 16 878 (2,4%) випадків ГПМК.

Для рівнів ТТГ <0,1 мМО/л ВШ для ГПМК становило 1,16 (95% ДІ 1,05–1,28), а для рівнів ТТГ 0,1–0,5 мМО/л — 1,11 (95% ДІ 1,04–1,14).

Недостатня доза препаратів для лікування при гіпотиреозі також супроводжувалася вищим ризиком: у пацієнтів з рівнями ТТГ ≥5,5 мМО/л ВШ для ГПМК становило 1,33 (95% ДІ 1,27–1,39) порівняно з пацієнтами з нормальним рівнем ТТГ

Висновок

Як і слід було очікувати, такі фактори ризику, як літній вік і артеріальна гіпертензія, пов’язані з ФП (зокрема наявність ФП в анамнезі), були статистично пов’язані з ризиком розвитку ГПМК (ВШ 1,55).

«Ми все ще розмірковуємо, як інтерпретувати несподівані результати у пацієнтів із недостатньою дозою препаратів для лікування при гіпотиреозі, оскільки механізми залишаються не з’ясованими», — прокоментувала результати М. Папалеонтіу. Вчені вважають, що взаємозв’язок низького рівня ТТГ з ризиками ФП та ГПМК — особливо важливий у світлі того факту, що в цих випадках нижчий рівень ТТГ можна розглядати як модифікуючий чинник ризику.

«Найдивнішим відкриттям нашого дослідження є те, що низький рівень ТТГ був незалежно пов’язаний із розвитком ГПМК у пацієнтів, які отримують замісну терапію гормонами ЩЗ, навіть при обліку наявності ФП в анамнезі, яка вважається найчастішим механізмом, що призводить до ГПМК при тиреотоксикозі, — зазначила М. Папалеонтіу. — Це свідчить про те, що можуть існувати додаткові механізми, які призводять до підвищення ризику ГПМК у пацієнтів із передозуванням замісних гормонів ЩЗ, і низький ТТГ є модифікуючим фактором».

Вчені підкреслюють, що слід з обережністю призначати замісну гормональну терапію та ретельно контролювати загальний стан пацієнтів. При появі побічних явищ (тахікардія, аритмія, підвищена психічна збудливість, тремор кінцівок) слід повернутись до вихідної дози препарату.

  • American Thyroid Association (2019) Hypothyroidism Over-Treatment Linked to Risk of Atrial Fibrillation. Medscape Medical News, Nov. 6.

Анна Хиць