Аутизм: особливості будови головного мозку

7 листопада 2019 о 12:45
3417

Актуальність

Аутизм (розлади аутистичного спектра (РАС)) — це стан, який виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вродженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування. Він не піддається виліковуванню, проте з часом можна скоригувати і адаптувати людину до соціального життя.

В Україні зареєстровано понад 7 тис. дітей з РАС (7491 — у 2017 р.). За даними МОЗ України з 2008 по 2013 р. захворюваність на РАС зросла в 3,8 раза — з 2,4 до 9,1 на 100 тис. дитячого населення.

Основні факти

  • У однієї дитини зі 160 діагностують РАС.
  • РАС починається в дитинстві, але зазвичай зберігаються в підлітковому і дорослому віці.
  • Хоча деякі особи з РАС здатні жити самостійно, в інших наявні тяжкі порушення і вони потребують пожиттєвого догляду та підтримки.
  • Засновані на фактичних даних соціально-психологічні заходи, такі як програми з поведінкової терапії та навчання батьків, можуть зменшити труднощі у спілкуванні та соціальній поведінці і справити позитивний вплив на добробут і якість життя людей з РАС і осіб, які здійснюють догляд за ними.
  • Заходи допомоги особам з РАС повинні розширитися, щоб надати фізичному та соціальному середовищу і взаєминам доступнішого і сприятливішого характеру.
  • У всьому світі особи з РАС часто стикаються зі стигматизацією, дискримінацією і порушенням прав людини, а їх доступ до послуг та підтримки є недостатнім.

Результати епідеміологічних досліджень, проведених за останні 50 років (ВООЗ), свідчать, що поширеність РАС підвищується в усьому світі. Існує багато можливих пояснень цього очевидного зростання, включаючи більшу інформованість, розширення діагностичних критеріїв, вдосконалення засобів діагностики і звітності.

Міжнародна команда вчених, очолювана дослідниками з Інституту психолінгвістики Макса Планка (Max Planck Institute for Psycholinguistics, Nijmegen, The Netherlands) та Інституту Дондерса (Donders Institute for Brain, Cognition and Behavior, Nijmegen, Netherlands), провела масштабну роботу з дослідження будови мозку осіб з РАС та здорових людей і виявила структурні відмінності.

Об’єкти та методи дослідження

За основу вчені взяли базу даних попередніх досліджень ENIGMA (Enhancing NeuroImaging Genetics through Meta-Analysis). Аналіз базувався на даних, отриманих за допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ). Відомості збиралися 20 років, за цей час обстежено 1774 особи з аутизмом і 1809 здорових.

Результати дослідження

Виявилося, що мозок людей з РАС більш симетричний. Їх ліва і права півкулі більш схожі одна на одну, ніж у здорових людей. Ці анатомічні відмінності зберігалися і при поправці на вік, стать, IQ, тяжкість симптомів і застосування різних препаратів. Зменшена асиметрія в основному стосувалася товщини кори в різних ділянках поверхні мозку. У здоровому мозку ця товщина відрізняється між лівою і правою півкулями. На рисунку показано, як змінена товщина різних ділянок кори у людей з аутизмом.

Рисунок. Порівняно структури мозку здорових людей та людей з РАС за допомогою МРТ: a — регіональна товщина кортикального шару; b — площа поверхні кори; c — підкіркові об’єми. ©Nature Communications, 2019

Результати

Різниця між людьми з РАС і контрольною групою виявилася недостатньо великою, щоб зменшення асиметрії могло стати діагностичним критерієм або допомагало у клінічних прогнозах. Однак його існування допоможе більше дізнатися про захворювання.

Вчені зазначають, що результати дослідження допомагають зрозуміти нейробіологію РАС. Адже багаторегіональне зменшення асиметрії товщини коркового шару при РАС узгоджується з концепцією, що латеральність (неповна ідентичність лівої та правої половин тіла) є важливою рисою здорового мозку.

«Механізм причинно-наслідкового зв’язку поки що не вивчений. Зміни стосуються великих ділянок мозку з різними функціями. Багато з порушених цими змінами ділянок перекривають мережу пасивного режиму роботи мозку — систему ділянок мозку, яка активна в режимах відпочинку, бездіяльності або занурення у власні думки. Як таке перекривання веде до аутизму і веде — тема для майбутніх досліджень», — коментують автори.

Висновки

Вчені зазначають, що потрібні подальші дослідження для з’ясування взаємозв’язку між зміненою асиметрією та РАС. Результати аналізу сумнівні, однак в майбутньому вони можуть привести до покращення діагностики РАС та розроблення індивідуального лікування.

  • Postema M.C., Rooij D., Anagnostou E. et al. (2019) Altered structural brain asymmetry in autism spectrum disorder in a study of 54 datasets. Nat. Commun., 10: 4958. Doi: 10.1038/s41467-019-13005-8.

Анна Хиць