Не повідомив МОЗ про зміни – сплати штраф!

4 листопада 2019 о 16:17
9550

18 жовтня 2019 р. оприлюднено текст Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку ліцензування господарської діяльності».

Законної чинності цей закон набере 18 грудня 2019 р., але готуватися до змін, які стосуються усіх, хто отримав ліцензію на медичну практику, потрібно вже зараз.

Необхідно звернути увагу на те, що повністю змінено редакцію ч. 2 ст. 15 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності».

Зараз цією нормою встановлено, що «ліцензіат зобов’язаний повідомляти органу ліцензування про всі зміни даних, які були зазначені в його документах, що додавалися до заяви про отримання ліцензії, у строк, встановлений ліцензійними умовами, але не пізніше ніж один місяць з дня настання таких змін».

Але вже з 18 грудня 2019 р. ця вимога буде конкретнішою:

«Ліцензіат зобов’язаний повідомляти орган ліцензування про всі зміни даних, зазначених у заяві, документах та відомостях, що додавалися до заяви про отримання ліцензії, протягом строку, встановленого ліцензійними умовами. У разі відсутності ліцензійних умов ліцензіат зобов’язаний повідомляти орган ліцензування про всі зміни даних, зазначених у заяві, документах та відомостях, що додавалися до заяви про отримання ліцензії, протягом одного місяця з дня, наступного за днем їх настання.

У разі порушення ліцензіатом строку повідомлення органу ліцензування про зміни даних, зазначених у заяві, документах та відомостях, що додавалися до заяви про отримання ліцензії, ліцензіат також притягується до адміністративної відповідальності».

Якщо раніше зустрічалися тлумачення норми ч. 2 ст. 15 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», відповідно до яких начебто немає потреби повідомляти про всі зміни даних, що були зазначені у Відомостях суб’єкта господарювання про стан матеріально-технічної бази, наявність персоналу із зазначенням його освітнього і кваліфікаційного рівня (додаток до Ліцензійних умов  провадження господарської діяльності з медичної практики, в редакції Постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1105 (наприклад про зміну медичного персоналу, який залучається для надання медичної допомоги)), то зараз підстави для таких дискусій вже відсутні. У новій редакції чітко вказано, що повідомляти потрібно про всі зміни, які були вказані у «відомостях» тощо.

Однак про всі зміни повідомляти було потрібно і до наведених новацій законодавства, про що Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України нагадувало у листі від 7 серпня 2017 р. № 17-06/Н-11783/11058-36:

«Ліцензійними умовами передбачено, що ліцензіат зобов’язаний повідомляти органу ліцензування про всі зміни даних, які зазначалися в документах, що додавалися до заяви про отримання ліцензії.

Повідомлення про зміни даних надсилається у будь-який зручний для ліцензіата спосіб у місячний строк з дня настання таких змін. У повідомленні зазначаються тільки ті відомості про стан матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання, наявність персоналу із зазначенням його освітнього і кваліфікаційного рівня, які змінилися, за формою згідно з додатком 2 до Ліцензійних умов. Сторінки відомостей нумеруються, прошиваються, засвідчуються підписом уповноваженої особи та скріплюються печаткою суб’єкта господарювання (за наявності)».

Звертаю увагу, що вчасність виконання цих вимог є предметом перевірки з боку МОЗ України, оскільки це включено до Переліку питань для проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері провадження господарської діяльності з медичної практики, що підлягає ліцензуванню, який затверджений наказом МОЗ України від 5 березня 2019 р. № 500.

Аби у медичних працівників були додаткові стимули вчасно повідомляти про всі зміни даних, які вони подавали МОЗ України для отримання ліцензії, законом з 18 грудня 2019 р. введено адміністративну відповідальність за порушення строків повідомлення.

Так, ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення доповнили частиною шостою такого змісту:

«Порушення ліцензіатом установленого законом строку повідомлення органу ліцензування про зміну відомостей, зазначених у заяві та документах, що додавалися до заяви про отримання ліцензії, — тягне за собою накладення штрафу від двохсот п’ятдесяти до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Тобто за наведене адміністративне правопорушення розмір штрафів становить від 4250 до 8500 грн.

Однак залишається незрозумілим, навіщо під час запровадження адміністративної відповідальності, в ч. 6 ст. 164 КУпАП, було використано попередню редакцію ч. 2 ст. 15 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» («зміна відомостей, зазначених у заяві та документах, що додавалися до заяви про отримання ліцензії»), а не нову («зміна даних, зазначених у заяві, документах та відомостях, що додавалися до заяви про отримання ліцензії»).

З урахуванням нової редакції ч. 2 ст. 15 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» виникають підстави стверджувати, що за неповідомлення про зміни даних, що були вказані у «відомостях», відповідальності не встановлено. Але я не радив би перевіряти власними коштами справедливість цього твердження. Краще та безпечніше почати виконувати вимоги закону.

О.Ю. Юдін,
адвокат,
член Комітету медичного та фармацевтичного права
і біоетики Національної асоціації адвокатів України