Патологія щитоподібної залози: новий неінвазивний метод візуалізації

4 листопада 2019 о 12:02
1645

Мультиспектральна оптоакустична томо- та сонографія: оцінка можливостей методу

Згідно з даними нещодавно проведеного дослідження, результати якого опубліковані у виданні «The Journal of Nuclear Medicine» 1 жовтня 2019 р., комбіноване застосування мультиспектральної оптоакустичної томо- та сонографії можна з успіхом застосовувати для опису важливих морфофункціональних характеристик ряду захворювань щитоподібної залози. Забезпечуючи напівкількісний аналіз функціональних параметрів та характеристик тканини, нова неінвазивна методика візуалізації дозволяє отримати більше інформації про біомаркери, необхідні для первинної оцінки та диференційної діагностики захворювань щитоподібної залози.

Захворювання щитоподібної залози, включаючи аутоімунні патології (хвороба Грейвса), значно поширені в усьому світі. Так, за даними Американської асоціації щитоподібної залози (American Thyroid Association), понад 12% американців (близько 20 млн осіб) мають ті чи інші захворювання, пов’язані зі змінами функціональної активності зазначеної ендокринної залози. Коментуючи нову роботу, Вольфганг Ролл (Wolfgang Roll), доктор медицини та лікар відділення ядерної медицини Університетської клініки Мюнстера (Department of Nuclear Medicine, University Hospital Münster), Німеччина, зазначив, що сучасні методи оцінки та стратифікації ризику клінічного перебігу захворювань щитоподібної залози включають діагностику гормонального профілю, ультразвукове дослідження, сцинтиграфію та інвазивні процедури, такі як тонкоголкова аспіраційна біопсія та тиреоїдектомія. Вже нині візуалізація за допомогою мультиспектральної оптоакустичної томографії, яка дозволяє зафіксувати ультразвукові сигнали від тканин, що сприймають ультракороткі лазерні імпульси, довела свою вагомість в оцінці патологічних змін у судинах, а також при запальних та онкологічних захворюваннях травного тракту.

Метою представленого дослідження команди вчених Мюнстерського університету (University of Münster), Німеччина, Технічного університету Мюнхена (Technische Universität München), Німеччина, Центру імені  Гельмгольца у Мюнхені (Helmholtz Zentrum München), Німеччина, та Королівського коледжу Лондона (King’s College London), Велика Британія, стала оцінка можливостей гібридного діагностичного методу на основі мультиспектральної оптоакустичної томо- та сонографії в отриманні нових біомаркерів для подальшого прогнозування клінічного ризику вузлових змін щитоподібної залози та виключення необхідності інвазивних втручань.

Дизайн клінічного дослідження

У ході роботи було проаналізовано дані 18 осіб. З них 3 пацієнти – із хворобою Грейвса, 9 осіб із доброякісними та 3 пацієнти – зі злоякісними вузловими змінами щитоподібної залози, а також 3 здорових добровольці. Для порівняння морфологічних змін у осіб із хворобою Грейвса та фізіологічно незміненими тканинами щитоподібної залози було вивчено 14 сегментів щитоподібної залози (6 — з патологічними змінами та 8 сегментів здорових тканин) із застосуванням вищезазначеного комбінованого методу неінвазивної діагностики. Для порівняння вузлових змін проаналізовано 16 відповідних зразків (13 доброякісних та 3 злоякісних). Крім того, всі пацієнти пройшли клінічне обстеження щитоподібної залози, згідно з міжнародними стандартами та рекомендаціями.

На наступному етапі дослідження зображення, отримані методом мультиспектральної оптоакустичної томо- та сонографії, були реконструйовані з подальшим аналізом окремих функціональних біомаркерів та морфологічних параметрів тканини залози, включаючи оцінку рівнів дезоксигенованого, оксигенованого та загального гемоглобіну, сатурації гемоглобіну, а також вмісту ліпідів і води. Після чого проведено статистичний аналіз отриманих даних.

Висновки та перспективи клінічного застосування методу

За результатами  комбінованої діагностики на основі мультиспектральної оптоакустичної томо- та сонографії було встановлено значно вищий рівень дезоксигенованого та загального гемоглобіну в поєднанні з нижчим вмістом ліпідів у зразках сегментів щитоподібної залози у пацієнтів із хворобою Грейвса порівняно з відповідними даними здорових осіб контрольної групи. Крім того, у зразках пацієнтів зі злоякісними вузловими утвореннями щитоподібної залози зафіксовано нижчі показники насиченості гемоглобіном та менший рівень ліпідів порівняно з вузловими доброякісними новоутвореннями.

Підсумовуючи отримані дані, вчені зазначили, що презентований гібридний метод візуалізації на основі мультиспектральної оптоакустичної томо- та сонографії є легко відтворюваним та доступним для практичного застосування у клінічній практиці для проведення неінвазивної діагностики стану пацієнтів із захворюваннями щитоподібної залози.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Roll W., Markwardt N.A., Masthoff M. et al. (2019) Multispectral Optoacoustic Tomography of Benign and Malignant Thyroid Disorders: A Pilot Study. J. Nucl. Med., 60(10): 1461–1466.
  • Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging (2019) Optoacoustic imaging shows potential for noninvasive diagnostics for thyroid disorders. ScienceDaily, Oct. 23.

Наталія Савельєва-Кулик