Бронхіальна астма у дітей: раціональне призначення глюкокортикоїдів

1 листопада 2019 о 15:24
1572

Актуальність

Кортикостероїди — основна група препаратів у лікуванні дітей із захворюваннями дихальних шляхів, включаючи круп і бронхіальну астму. Незважаючи на те що кортикостероїди продемонстрували ефективність для гострого лікування у разі багатьох респіраторних симптомів, лікарі стикаються з невизначеністю щодо безпеки призначення пацієнтам кортикостероїдних препаратів, особливо маленьким дітям. Попередні дослідження з метою вивчення застосування кортикостероїдів при бронхіальній астмі продемонстрували можливість виникнення побічних ефектів.

Об’єкти і методи дослідження

Група вчених з Канади та Португалії на чолі з Рікардо Фернандесом (Ricardo Fernandes) провели дослідження з вивчення наявної літератури, включаючи дані реєстру та епідеміологічні дослідження, стосовно виявлення побічних ефектів лікування кортикостероїдами до 2 тиж. Критеріями вибору були: діти віком до 6 років; яких лікували кортикостероїдами протягом 14 днів; стаціонарні чи амбулаторні заклади лікування, які надавали допомогу дітям із гострим дихальним станом.

Дослідники виявили 85 публікацій, в тому числі 68 рандомізованих клінічних випробувань. Дослідженням було охоплено понад 11 500 дітей віком до 6 років з гострими респіраторними скаргами, які отримували системні або інгаляційні кортикостероїди протягом періоду до 2 тиж.

Результати

Не виявлено ніяких істотних відмінностей у результатах досліджень між застосуванням глюкокортикоїдів і плацебо щодо поширеності тяжких інфекцій, системних інфекцій, респіраторних інфекцій та проблем з голосом.

У дослідженнях не згадувалося збільшення випадків кровотеч, блювання, болю в животі чи діареї як при системному введенні, так і при вдиханні кортикостероїдів. При прийомі дексаметазону у дітей трохи частіше виникав біль у животі.

Тремор і поведінкові зміни були частішими при застосуванні кортикостероїдів, ніж плацебо, але відмінності загалом не були значними. Головний біль рідше реєстрували при застосуванні кортикостероїдів.

Почервоніння, висипка, свербіж і відчуття печіння були значно частішими у дітей, які приймають кортикостероїди, ніж плацебо.

За результатами аналізу автори зробили висновки, що у проведених дослідженнях мало істотних відмінностей між застосуванням кортикостероїдів і плацебо, інгаляційних і системних препаратів при лікуванні дітей з гострим респіраторним дистрес-синдромом. Тому короткочасну терапію цими препаратами вважають цілком безпечною для дітей.

Висновок

Результати дослідження свідчать про те, що короткочасне застосування інгаляційних або системних кортикостероїдів у високих дозах не пов’язане зі збільшенням вираженості й частоти побічних реакцій. Однак, враховуючи низьку якість включених досліджень, неоднорідну та погану звітність про побічні реакції та недостатню точність результатів, залишається невизначеним безпека високих доз або призначення системних кортикостероїдів.

  • Fernandes R.M., Wingert A., Vandermeer B. et al. (2019) Safety of corticosteroids in young children with acute respiratory conditions: a systematic review and meta-analysis. Brit. Med. J., 9: e028511. doi:10.1136/bmjopen-2018-028511.

Анна Хиць