Призначено директора Південного міжрегіонального департаменту НСЗУ

31 жовтня 2019 о 17:18
1531

Олена Теряєва виграла конкурс на посаду директора Південного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України (НСЗУ), який координуватиме взаємодію НСЗУ із закладами охорони здоров’я в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях, у вересні 2019 р. Більше про її управлінські досягнення — в нашому матеріалі.

Про Олену Теряєву

О. Теряєва переїхала до Одеси з Донецької області 5 років тому, коли на Сході України почалися військові дії. У новому місці довелося будувати нове життя. Але досвід керівництва Управлінням охорони здоров’я 330-тисячної Макіївки, медична та економічна вищі освіти, знання з ефективного проектного менеджменту, отримані під час стажувань за кордоном, професіоналізм та активна життєва позиція допомогли Олені дуже швидко знайти своє місце в одеській громаді.

Кар’єра

За останні 5 років вона працювала у двох приватних медичних клініках — головним лікарем та заступником генерального директора з розвитку, була директором КУ «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф», очолювала Департамент охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації.

Під час роботи О. Теряєва впровадила низку важливих для Одещини проектів в охороні здоров’я.

За її участю створена Клініка Серця Odrex та Medical Hub Odrex, що стали однією з найвідоміших в Україні платформ для обміну медичною інформацією.

Під керівництвом О. Теряєвої створена Єдина оперативна диспетчерська КУ «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф». Завдяки автоматизації процесів у 3 рази зменшено час передачі виклику «103» до бригади екстреної медичної допомоги, що дозволяє пришвидшити надання екстреної медичної допомоги, коли час є критичним чинником. За 2018 р. в новому форматі роботи єдиної оперативної диспетчерської служби Одеської області прийнято 430 тис. дзвінків про допомогу.

Введені в дію нові сучасні міжнародні протоколи надання екстреної медичної допомоги, на інший якісний рівень виведено навчання бригад екстреної медичної допомоги у тренувальному відділі з використанням симуляційних тренажерів. Завдяки співпраці з «Pahstwowe Ratownictwo Medyczne» організовано стажування 10 диспетчерів єдиної оперативної диспетчерської служби на робочому місці в диспетчерській «112» Лодзинського воєводства Республіки Польща, що значно вплинуло на якість роботи єдиної оперативної диспетчерської служби Одеської області.

Успіхи КУ «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» були відзначені на державному рівні, Одещина увійшла у 2019 р. в перелік пілотних областей Національного пілотного проекту з реформування екстреної медичної допомоги.

Державна служба

На посаді директора Департаменту охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації О. Теряєва з командою однодумців завершила створення регіональної мережі реперфузійних центрів для надання допомоги при гострому інфаркті міокарда.

Відкрито третій реперфузійний центр для 420 тис. мешканців Півдня Одещини в КНП «Дунайська обласна лікарня» Одеської обласної ради (м. Ізмаїл). Разом з КУ «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» відпрацьовані маршрути пацієнтів з гострим інфарктом міокарда, 176 бригад екстреної медичної допомоги оснащені вітчизняними електрокардіографами з телеметричними пристроями, створено Обласний центр телеметрії в єдиній оперативній диспетчерській службі Одеської області, що дозволяє в режимі 24/7 консультувати бригади для своєчасної діагностики інфаркту та визначення оптимального медичного закладу для госпіталізації. За 6 міс 2019 р. у трьох реперфузійних центрах Одещини врятовано понад тисячі життів.

У 2018 р. розпочав роботу проект «Мобільна поліклініка — рівний доступ мешканців Одещини до якісної медичної допомоги». Мета проекту — виявлення найпоширеніших захворювань на ранній стадії та подальше направлення пацієнтів для обстеження та лікування у профільні заклади спеціалізованої медичної допомоги. За рік реалізації проекту оглянуто 52,5 тис. людей, які проживають у 122 населених пунктах Одещини, вперше виявлено захворювання у 7 тис. пацієнтів, яких вчасно направили у медичні заклади.

Для покращення надання ранньої госпітальної допомоги та наступності в роботі бригад екстреної медичної допомоги з лікарнями створені в сучасному форматі 5 Emеrgency department в Болградській, Балтській, Арцизській, Іванівській центральних районних лікарнях, в амбулаторії ЦПМСД Маякської ОТГ, наближеної до траси «Одеса–Рені».

У 2019 р. О. Теряєва з командою створили вертикально-інтегровану систему, що об’єднала всі медичні заклади Одеської області в єдиний медичний простір — телемедична мережа, до якої входять три дата-центри: Обласний телемедичний центр КУ «Одеська обласна клінічна лікарня», телемедичний кабінет КУ «Одеська обласна дитяча клінічна лікарня», телемедичний центр КУ «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф», 86 медичних закладів — від сімейної амбулаторії до спеціалізованих обласних закладів. Мережа дозволяє наблизити якісну спеціалізовану медичну допомогу до кожного мешканця Одещини незалежно від місця проживання, оптимізувати роботу служби виїзної лікарської консультативної допомоги. За добу Обласний телемедичний центр у середньому проводить 45 лікарських консультацій.

О. Теряєва закінчила Донецький державний медичний інститут, Академію праці і соціальних відносин професійних спілок України за спеціальністю «Економіка і підприємництво». Очолювала Донецький обласний Благодійний фонд «Здоров’я нації».

У 2019 р. закінчила програму для управлінців у сфері охорони здоров’я «Leaders for Health» у Lviv Business School Ukrainiаn Catholic University.

О. Теряєва також учасник Зимової, Літньої шкіл для управлінців в охороні здоров’я 2016, 2015 р., організованих ЮНІСЕФ, українсько-швейцарською програмою співробітництва, Києво-Могилянською академією.

Проходила 5 стажувань у США та Великій Британії через USAID, DFID. Знайомилася з роботою Центру здоров’я Каліфорнійського університету, Університетської клініки Стенфордського університету, відділу громадського здоров’я мерії м. Санта-Круз (США) та інших інституцій.

Головне завдання Південного міжрегіонального департаменту

Головне завдання Південного міжрегіонального департаменту НСЗУ — надавати інформаційну, консультаційну, юридичну підтримку аптечним закладам та закладам охорони здоров’я, партнерам НСЗУ, інформувати пацієнтів, лікарів та керівників закладів про подальшу трансформацію системи охорони здоров’я, а з 2020 р. — максимально сприяти впровадженню в повному обсязі програми медичних гарантій у регіоні.

Коментар О. Теряєвої

«Моя місія в ролі директора Південного міжрегіонального департаменту НСЗУ — зробити нашою командою все можливе, щоб пацієнт мав вибір, де отримати безпечну, однаково якісну і безкоштовну в межах Програми медичних гарантій медичну допомогу як в комунальних закладах охорони здоров’я, так і приватних клініках, що укладуть договір з НСЗУ, — говорить О. Теряєва. — Працюємо для того, аби був сформований ринок медичних послуг, в минуле пішла «зрівнялівка», і найбільш успішні лікарі та медичні заклади отримали реальні фінансові стимули».

Нагадаємо, нещодавно ми повідомляли, що 16 жовтня 2019 р. НСЗУ відкрила роботу Північного міжрегіонального департаменту.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua